12. týden těhotenství

zobrazeno 24005×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 20.00  (aktualizováno 18. 11. 2019 9.48)

Vaše postava se na první pohled začíná měnit a těhotenství na vás pomalu začíná být znát. Miminko už umí zatínat pěstičky, otevírat pusu, polykat a zívat. Je tedy velice aktivní. Tento týden je zlomový, neboť placenta plně přebírá funkci výživy plodu, kterou dosud vykonávalo žluté tělísko. Ranní nevolnosti pomalu ustupují. Nejpozději v tomto týdnu byste měla dostat od svého gynekologa těhotenský průkaz.

Co se děje s maminkou?

Vaše prsa jsou mnohem plnější, zvětšují se také dvorce a bradavky, které mohou vlivem pigmentu tmavnout. Můžete si také všimnout tmavých pigmentových skvrn, které se objevují v obličeji. Často se tvoří také tmavá čára od pupku k ochlupení, která se nazývá linea negra. Není důvod k obavám, většina pigmentových skvrn po porodu zmizí a vybledne.

Přírůstek na váze je dosud nízký, pohybuje se kolem dvou kilogramů. Bříško začíná být maličko patrné, zatím to poznáte jen vy sama. Zejména u velice štíhlých žen je vidět již takto brzy. Někdy to působí, jako byste se jen více najedla.

V této době jste patrně velice unavená a můžete špatně usínat. Je to způsobeno velkou hormonální bouří, která se ve vás odehrává. Může se také objevit slabé špinění nebo krvácení. Je to dáno zvětšující se dělohou, která je silně prokrvená. V případě krvácení se raději vždy obraťte na lékaře.

Co se děje s miminkem?

Plod už měří od temene po zadeček asi 6 až 8 centimetrů a váží zhruba 8 až 12 gramů. Z toho plyne, že dítě nyní přibírá velmi rychle. Výživu a zásobování kyslíkem plně přebírá placenta, trávicí systém plodu již dokáže vstřebávat glukózu. Placenta je jednou stranou přilehlá k děloze a druhým koncem k pupeční šňůře, přes kterou plod zásobuje kyslíkem a živinami až do konce těhotenství.

Miminko už má vyvinuté všechny části těla včetně pohlavních orgánů. Na ultrazvukovém vyšetření však pohlaví ještě nejde s jistotou určit. Na nehtových lůžcích plodu se tvoří nehty, které se budou vyvíjet až do porodu. Pod víčky se vyvíjí duhovka a také vlasové váčky, ze kterých se později vytváří chloupky. Miminko se již volně pohybuje, cucá si paleček a směje se, oči však neotevře. Oči se k sobě pomalu přibližují, ušní lalůčky se posunují tam, kam patří. Velmi rychle se vyvíjí také nervový systém.

Pomalu dozrávají chuťové buňky, imunitní systém začíná pracovat a hypofýza na spodině lebeční již produkuje hormony. Dítě už polyká plodovou vodu a vylučuje moč do močového měchýře.

Co dělat v tomto týdnu a čemu se naopak vyhnout?

Ve 12. týdnu nejpozději dostanete těhotenskou průkazku od svého lékaře, která je po celý zbytek těhotenství pro vás velmi důležitým dokumentem, kam se zapisují výsledky každé kontroly. Těhotná žena by měla nosit průkazku stále u sebe pro případ jakýkoliv zdravotních potíží.

V tuto dobu patrně podstoupíte důležité vyšetření, které by mělo odhalit vývojové vady plodu a rizika dědičných syndromů (říká se mu prvotrimestrální screening). Nejpozději v tuto dobu také lékař určí termín porodu, který vám zapíše do průkazky.

V tomto období se vám může občas zamotat hlava, buďte opatrná, když ráno vstáváte z postele a vyhýbejte se raději prudkým pohybům.

Táta je v tom taky

Doprovoďte svou partnerku na prvotrimestrální screening. Buďte jí oporou. I pro vás bude toto vyšetření určitě velkým zážitkem, máte možnost poprvé vidět své dítě na ultrazvuku.

 

Použité zdroje:

Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • hypofýza

    neboli podvěsek mozkový - centrální endokrinní žláza, do velké míry nadřazená všem ostatním žlázám s vnitřní sekrecí v těle

  • linea negra

    svislá tmavá čára, která se objevuje na břiše těhotných žen, po porodu vymizí

  • prvotrimestrální screening

    kombinované vyšetření, které se používá k záchytu závažných strukturálních a nejčastějších genetických vrozených vývojových vad. Každé těhotné je pomocí speciálního počítačového programu vypočteno individuální riziko. Kombinace faktorů: věk těhotné, laboratorní výsledky z krve matky, ultrazvukové vyšetření mezi 12. A 14. týdnem těhotenství.

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 16. 1. 2021, 13.15

To je stejnak dokonalé, jak něco tak malého už se začíná podobat dítěti. Průkazku už také mám

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.40

těším se,jak má 18 letá ségra mi řekne,že už je těhule a budu s ní na ty UTZ chodit ségra se mnou teď taky chodila

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.43

Manzel byl semnou

Romanka40, 20. 11. 2019, 4.54

Na me to videt nebylo, ani u jednoho tehotenstvi (3)

Katka

Katka, 19. 11. 2019, 19.09

Prý začíná být znát Já teda měla břicho už velmi solidní ;o))

patricia077

patricia077, 19. 11. 2019, 15.27

Manžel stihl oba ty prvotrim. screeningy a na jednom byla i moje ségra

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.49

Bylo to moc krásné období

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 16.38

je krásné, co vše už má částečně vyvinuté

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.28

jojo, průkazka byla

Fun, 2. 1. 2017, 8.58

) uz je to clobrda

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů