17. týden těhotenství

zobrazeno 20139×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 20.59  (aktualizováno 23. 12. 2019 19.04)

Začínáte pátý lunární měsíc těhotenství, za poslední 4 týdny jste přibrala minimálně kilo a těhotenství je na vás patrné. Těhotenské oblečení se stává nezbytnou součástí vašeho šatníku. Mnoho žen také začíná cítit první pohyby miminka, které nyní velice rychle roste a sílí. Jaké pokroky udělá v tomto týdnu a co čeká vás?

Co se děje s maminkou

Vrchol dělohy nyní sahá až k pupku, bříško už je nepřehlédnutelné. Břišní stěna se napíná a stává se mělčí. Pas se začíná úplně ztrácet a mohou se objevit tolik obávané a nepříjemné strie. Krevní oběh se neustále zvyšuje a můžete mít pocit, že je vám stále teplo až horko. To překvapí zejména ženy, které před těhotenství trápily studené končetiny a pocit zimomřivosti. Jestliže jste měla problém s častým nucením na močení, nyní by se to mělo srovnat.

Některé ženy už začínají cítit pohyby svého miminka a prožívají tak nejkrásnější momenty z celého těhotenství. Pokud je však nyní necítíte, není třeba se obávat. Stále je ještě brzy. Prvorodičky obvykle cítí první pohyby až kolem 20. týdne těhotenství.

Co se děje s miminkem

Dítě nyní měří od hlavy k zadečku přibližně 13 centimetrů a váží asi 140 gramů. Na hlavičce jsou patrné první vlásky. Oči jsou ještě překryté srostlými víčky, ale stále se vyvíjejí. Plod zatím nevidí, ale reaguje na světlo. Na jazyku se již tvoří chuťové pohárky. Ještě nedokáže vnímat chuť, protože mozek není doposud plně vyvinutý, aby umožnil rozlišit jednotlivé chutě.

Nadále pokračuje velmi složitý proces osifikace neboli kostnatění. Znamená to, že chrupavčitý základ kostí se mění postupně v kostní tkáň. V tuto dobu se také tvoří tuková tkáň. Dítě ji potřebuje k regulaci teploty a metabolismu. Miminku se také vyvíjí potní žlázy na kůži.

Dítě nyní velice rychle roste a také se mu výrazně prodlužují dolní končetiny. Tělesné proporce začínají být vyrovnané. Miminko je velice čilé a aktivní. Při ultrazvukovém vyšetření můžeme spatřit, jak si cucá paleček u ruky nebo u nohy a také jak škytá.

Srdeční akce plodu je nyní asi dvakrát rychlejší než matky. Plodová voda se obměňuje, miminko ji polyká a vyměšuje do ní moč. Tvoří se také slepé střevo. Srdíčkem nyní proběhne až 24 litrů krve za den. Dítě už má vyvinuté dva základní reflexy, sací a polykací. Tyto reflexy jsou nezbytné při příjem potravy. Než se však dostane na svět, bude mít plně vyvinuté téměř všechny reflexy, které bude k životu potřebovat.

Rady pro ženy

Patrně už víte výsledky tripple testů. V tomto týdnu vás nečeká žádné důležité vyšetření. Stále se cítíte dobře, bříško se zvětšuje, ale zatím vám nijak nepřekáží. Původní oblečení je vám již těsné, je tedy nejvyšší čas pořídit si těhotenské oblečení, které vám zajistí potřebný komfort. Nezapomínejte také na vhodný výběr obuvi. Bříško se kulatí a ohýbání vám začne dělat problémy. Volte tedy pohodlnou obuv bez šněrování, mnohem praktičtější je suchý zip nebo nazouvací obuv. To oceníte zejména v poslední fázi těhotenství.

Mezi velmi časté neduhy v tomto období patří hemoroidy nebo zácpa. Tímto problémem trpí více než polovina těhotných žen. Předcházet jim můžete konzumací potravin, které obsahují více vlákniny a také dodržováním pitného režimu. Zvolte také přiměřený pohyb, pokud je to možné. Alespoň krátkou procházku každý den.  

Nezapomínáme na tatínka

V tomto období bývají ženy více sexuálně náruživé, což tatínci jistě ocení. Pokud těhotenství probíhá bez problémů, není důvod se zříkat sexu. Některé ženy se za svou kulatící postavu stydí, dejte jí najevo, jak moc jí bříško sluší, hlaďte jej. Přeci jen se v něm ukrývá vaše dítě. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • hemoroid

    cévní struktura za řitním otvorem; vnitřní hemoroidy se obvykle projevují bezbolestným krvácením z konečníku, zatímco vnější hemoroidy mohou být doprovázeny několika symptomy a v případě trombózy i značnou bolestí a otokem v oblasti konečníku

  • osifikace

    kostnatění, tedy přeměna chrupavky či vaziva na kost; probíhá při vývoji kostí i např. při hojení zlomeniny

  • strie

    jizvičky nebo drobné trhlinky kůže v barvě červenofialové, později růžové či bílé, které jsou jen velmi těžko odstranitelné; tvoří se pod vrchní vrstvou kůže popraskáním elastických vláken; vznikají tam, kde dochází k největšímu napínání a zatížení kůže; nejvíce ohrožují ženy v těhotenství, sportovce nebo ty, kteří trpí častými váhovými výkyvy

  • tripple test

    velké vyšetření vývojových vad plodu, které se provádí ve druhém trimestru těhotenství z krve matky

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.56

bylo to krásné období,ale hrozně dlouhé.

patricia077

patricia077, 23. 12. 2019, 19.41

Já jsem ráda že je to ta mnou

Romanka40, 27. 11. 2019, 5.04

Tripple se snad uz ani nedela

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.39

Bylo to moc krásné období

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 16.10

těhotenství už bylo znát a musela jsem opravdu upravit šatník

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.39

to byl další UTZ a já se moc těšila

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 21.07

U druhého jsem začala cítit slabé pohyby, ale je znát, že nebude tak aktivní, jako prvorozený Zarazilo mě, že se do některého oblečení už nevejdu. Bříško je daleko níž, než bylo u prvního, tak mám problém některé sukně dopnout. Do těhu oblečení se mi ještě nechce.

mckvak, 24. 6. 2015, 13.14

Slyset srdicko na UZ bylo neco neskutecneho

hellova, 18. 6. 2015, 14.44

Vzniká slepé střevo. To je drsné!

Janak, 5. 6. 2015, 13.53

Ano, hemoroidy a mam s nimi problemy doted.

hellova, 18. 6. 2015, 14.44

Já taky. Musím k lékaři

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů