Jakých potravin se vyvarovat? Co jíst a co nejíst v těhotenství?

zobrazeno 122403×

Vložil(a): Estrela113, 26. 10. 2015 19.22

Některým potravinám je dobré se během těhotenství vyhýbat. Buď kvůli tomu, co obsahují, nebo kvůli způsobu, jakým jsou připravovány. Jak si správně sestavit těhotenský jídelníček? Na co si dát pozor? A jak je to s bylinkami?

Jaký jídelníček by měla těhotná žena dodržovat?

Zdravá strava těhotných spočívá především v přijímání co nejpestřejší stravy v přirozeném stavu. Těhotná žena by měla jíst 5x denně menší porce. Množství stravy by se během těhotenství nemělo zvětšit a je důležité myslet na kvalitu použitých surovin.

Zdravý plod spotřebuje jen 300 kalorií navíc na každý den (což se rovná jedné sklenici mléka, krajíčku chleba a jablku), a to jen v posledních dvou trimestrech. V prvním trimestru není zapotřebí příjem kalorií zvyšovat. Nenechte se ovlivnit radami okolí, že nastávající maminka musí jíst za dva.

Narozdíl od energetického příjmu však stoupá vaše spotřeba vitamínů a minerálů. Například kyselina listová a vitamín B pomáhají předcházet vrozeným vadám a v tomto období jsou mimořádně důležité. Sestavte si co nejpestřejší jídelníček a zařaďte do něj hodně ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin a mléka. Navíc je dobré užívat přípravky pro těhotné, které obsahují kyselinu listovou.

Myslete na kosti nejen vašeho miminka

Většina lidí ví, že vápník pomáhá při stavbě kostí dítěte a zároveň chrání matku před úbytkem kostní hmoty. Kalcium však navíc také pomáhá proti těhotenskému vysokému tlaku a je důležité pro normální fungování nervů a svalů.

Těhotné ženy by měly jíst více mák, ryby, košťálovou zeleninu, špenát, pórek, tofu, semínka, sušené ovoce, Mléko se dá nahradit plnotučným jogurtem či tvrdými sýry. V těhotenství byste měla přijmout minimálně 1000 mg vápníku za den.

Pitný režim

V těhotenství je mimořádně důležitý dostatečný příjem tekutin, především vody. Tekutiny pomáhají těhotným ženám předcházet zácpě a zajišťují dostatečný krevní oběh, který vyživuje matku i dítě. Mějte láhev s vodou vždy při ruce – v kabelce, na pracovním stole, v autě, prostě všude.  

Doplňte železo

Libové maso, kuřecí, ryby, fazole a hrách jsou důležitými zdroji železa. Tento prvek je v těhotenství mimořádně důležitý. Podílí se na zásobení dítěte kyslíkem, pomáhá předcházet předčasnému porodu a je důležitý pro normální vývoj a růst. Je možné ho přijímat i ve výživových doplňcích, ale vždy v přírodní formě a nejlépe bio.

Nepodceňujte přípravu

Přednost vždy dávejte čerstvým potravinám. Je lepší při přípravě zvolit dušení, vaření a pečení namísto smažení. Pokud máte možnost, ohřívejte potraviny v páře a při tepelné úpravě zeleniny, ovoce a brambor je lepší je vkládat až do vařící se vody.

Ovoce a zeleninu před konzumací vždy pořádně omyjte, dbejte na to, aby syrové maso nepřišlo do styku s ostatními potravinami, používejte odlišná prkénka na krájení masa a zeleniny, po manipulaci se syrovými potravinami si pečlivě omyjte ruce.

Příklad jídelníčku na jeden den

Snídaně

  • 1 miska cereální kaše nebo celozrnné cereálie s mlékem či jogurtem 

  • 1 – 2 plátky celozrnného chleba s Lučinou a zeleninou

  • 1 sklenice džusu nebo kousek ovoce

Svačina

  • celozrnné pečivo

  • šunka, tvaroh nebo pomazánka

  • ovoce nebo zelenina

  • ovocný neslazený čaj

Oběd

  • těstovinový salát s kuřetem nebo dušené kuřecí se zeleninou s rýži

  • čerstvé ovoce

Svačina

  • celozrnné suchary se sýrem nebo jogurt s müsli a ovocem

Večeře

  • pečená či dušená ryba, 1 pečená či vařená brambora 

  • zeleninový salát / zelenina (dušená či vařená v páře) 

 

Nevhodné potraviny a nápoje

Některé potraviny mohou vašemu děťátku uškodit nebo vám mohou způsobit gastrointestinální infekci. Pokud jste těhotná, vyhněte se konzumaci následujících potravin:

  • nedovařená či syrová vejce a jídla z nich připravená - vajíčka byste měla jíst vždy uvařená natvrdo

  • nedostatečně tepelně upravené nebo syrové maso a ryby (tataráky)

  • nepasterované (domácí) mléko, sýr, jogurty a další výrobky z něj

  • měkké sýry typu brie, camembert, ricotta, hermelín a sýry s modrou plísní uvnitř (niva apod.) - přijatelné již jsou sýry: čedar, lučina nebo cottage, pokud jsou pasterizovány – vždy to zkontrolujte na obalu

  • paštiky a játra – může se v nich nalézat příliš velké množství vitamínu A a negativní látek, které by mohlo uškodit vašemu děťátku (vitamín A je teratogenní)

  • některá hotová jídla jako například bramborový salát nebo předpřipravené zeleninové saláty mohou obsahovat velké množství listérií

  • vyhněte se konzumaci pokrmů z rychlého občerstvení - grilovaná kuřata, hamburgery a podobně

  • těžké kovy mohou obsahovat ryby jako například tuňák, mečoun, žralok

  • oříšky a buráky – nastávajícím maminkám se doporučuje, aby se vyhnuly konzumaci oříšků a buráků jak během těhotenství, tak během kojení, obzvláště pokud se ve vaší rodině vyskytují onemocnění jako astma, atopický ekzém či senná rýma

  • alkohol – nadměrná konzumace alkoholu je spojena s častějším vznikem poškození plodu (dokonce i mírná spotřeba alkoholu může zapříčinit poškození mozku vašeho dítěte)

  • nevhodné jsou také light jogurty a nízkotučné mléko, nahraďte je jogurty připravovanými klasickým jogurtovým kvašením, které si můžete sama dochutit

  • uzeniny pro velký obsah soli, pytlíkové polévky a omáčky pro vysoký obsah glutamátu sodného

  • omezte pití kávy a nápojů obsahujících kofein – jedním šálkem kávy ale nic nezkazíte

 

Bylinky v těhotenství?

Ano, ale s mírou. I když máme pocit, že bylinkami nic nezkazíme a zdraví jen prospívají. Oblíbená máta může zhoršovat krevní obraz. A heřmánek zase v některých případech vyvolat vznik budoucí alergie u dítěte.

Málokdy si uvědomíme, že látky obsažené v bylinkách mohou být velmi silné. A že bylina, stejně jako lék, nám sice může pomoct při zdravotních problémech, ale při nadměrném nebo nesprávném užívání naopak škodí. V těhotenství dvojnásob. Například oblíbená a hojně využívaná máta. Má příjemnou chuť a je výborná při poruchách trávení. Nedoporučuje se ale užívat ji dlouhodobě pro její nepříznivý vliv na játra a krevní obraz.

Bylinky a koření, které mohou při dlouhodobém užívání nebo v nadměrných množstvích vyvolávat překrvení pánevních orgánů nebo ovlivňovat svalovinu dělohy: aloe, blín černý, celer, jalovec, libeček, majoránka, maliník, pelyněk, petržel zahradní – nať, rozmarýn, skořice, šafrán, verbena (sporýš), zázvor.

Bylinky a koření se silným účinkem, potenciálně nebezpečné, kterým je lépe se v těhotenství vyhnout: oregano (dobromysl), hloh, hluchavka, hřebíček, kopřiva, máta, muškátový oříšek, podběl, třezalka.

Kdy kontaktovat lékaře?

Inkubační doba gastrointestinálních infekcí může být různá, od několika dní až po dva měsíce, většina nemocí se však projeví do tří týdnů. Lékaře kontaktujte, pokud se u vás po požití některé rizikové potraviny objeví následující příznaky:

  • chřipkové příznaky - horečka, zimnice, bolest svalů,

  • průjem, zvracení, popř. krev ve stolici,

  • příznaky postižení nervového systému - bolest hlavy, tuhnutí šíje, zmatenost, ztráta rovnováhy, křeče.

  • při každém podezření, že něco není v pořádku (netypické bolesti, křeče, tvrdnutí břicha)

Ze všech faktorů životního prostředí, které ovlivňují zdravotní stav populace, je celková výživa a výživa v těhotenství považována za faktor nejdůležitější. Myslete proto nejen na své zdraví, ale také na zdraví svého dítěte. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (22 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

andrea14, 22. 6. 2021, 19.52

Skvělé tipy na jídelníček pro těhotnou maminku, která si tak úplně neví rady, co všechno si může na talíři dopřát a hlavně, co bude vhodné pro miminko v bříšku Já se třeba na rady mé matky snažím jíst hodně ořechů a semínek, které obsahují hodně zdravých tuků. Ty se dají sehnat za velmi výhodnou cenu hlavně přes internetové obchody, já jsem si třeba oblíbila e-shop https://www.potravinyarax.cz/orechy--seminka-a-suche-plody/ , kde mají opravdu široký výběr.

jedla jsem vše,co normálně.

dadinkamaminka, 17. 1. 2019, 22.20

Dobre rady Ale zajimalo by me, jak je to s medunkou, jestli se v tehu smi nebo ne

Adrianita, 23. 1. 2019, 20.49

Zejména v prvním trimestru bych byla opatrná se všemi bylinkami, ale medunka je v těhotenství doporučována nejen na nervový systém, ale i nespavost, bolest hlavy, depresi, zlepšuje i trávení. Uklidnuje i heřmánek. Udělej si čaj, nebo svou úlohu splní i koupel či jiná forma.

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 13.53

Jsou to opravdu moc dobré rady

sestricka1989, 16. 5. 2018, 22.29

Někde jsem četla že i nevhodnou potravinou v těhotenství je meloun co je na tom pravdy???

Marusk

Marusk, 27. 2. 2018, 7.33

Někde jsem četla, že těch bylinek, co by se neměly jíst/pít, je celkem dost. A překvapily mě - třeba petržel, zázvor, bazalka atd. některé jsou naopak velmi známé - máta, šalvěj. Každopádně všeho s mírou.

Tinka1993, 23. 11. 2017, 10.22

Ja som jedla všetko ale s mierou.. jediné čo som nejedla bolo pikantné a surové mäso alebo vajcia

Marusk

Marusk, 20. 9. 2017, 13.48

Z uvedeného příkladu jídelníčku bych byla večer opravdu hladová. Lehčí jídla ano, ale spíš častěji a tak nějak rozumně. A s tím názorem na kávu souhlasím - kdo je zvyklý, tak 1 šálek denně by neměl uškodit.

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 19.44

ona se nemá jíst ve velkém nožství třeba i brokolice,květák

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 15.37

u prvního jsem to hodně řešila, u druhého jsem polevila ve vyšším stupni těhotenství

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů