Současné trendy při výběru jmen pro dítě

zobrazeno 15995×

Vložil(a): Vladimíra M., 12. 2. 2016 13.00

Křestní jméno si s sebou nese člověk celý život. Jsme zodpovědní za jméno, které svému dítěti vybereme. Vybírejte ho proto pečlivě a s vědomím, že by se mělo hodit k příjmení. Největším kamenem úrazu jsou často jména exotická, i když jsou v dané době módní. Čím atypičtější jméno zvolíte, tím je větší pravděpodobnost, že se s ním může dítě, a později dospělý člověk, potýkat. Dítě může být kvůli jménu terčem posměchu ve škole a toto trauma si může nést až do dospělosti.

​Kde jméno hledat?

První pomocí natěšených rodičů při výběru jména jsou samozřejmě jmenné kalendáře. Pokud jste jmíéno pro své mimino už vybírala, pravděpodobně dobře znáte otáčení listů kalendáře a zkoušení všech možných kombinací jména a vašeho příjmení. Ve jmenných kalendářích však nenaleznete vyčerpávající seznam jmen, která můžete dítěti dát.

Doporučujeme navštívít na našich stránkách kategorii Kalendář jmen, kde můžete hledat jména podle pohlaví, počtu slabik, vybraných písmen či slabik, která chcete ve jméně mít obsažená, nebo podle kalendáře, ve kterém jsou jména uvedená. Dále můžete filtrovat podle měsíců, ve kterém mají jednotlivá jména svátek, aby vaše děťátko neslavilo narozeniny a jmeniny příliš brzy po sobě nebo třeba podle původu jména.

Určitým vodítkem může být také například kniha „Po kom se bude vaše dítě jmenovat“ od Miroslavy Knappové. Tato publikace přináší seznam nejčastějších jmen a jejich pravopisných podob.

Kdy jméno posuzuje lingvista?

Pokud nikde vámi vysněné a dokonalé jméno nenajdete, neznamená to, že takové jméno nemůžete dítěti dát. Podmínkou pro to však bude znalecký posudek od lingvisty, který se specializuje na křestní jména. Pojmenovat dítě lze v České republice jedině již existujícím jménem. Zkrátka přijdete v případě, že se vám jméno pro prvorozeného zalíbilo natolik, že byste ho nejraději dali i jeho sourozenci (což se nestává příliš často). Na problémy můžete narazit u zdrobnělých a domáckých podob jména.

Pokud chcete použít jméno, které sice existuje, ale není k nalezení v českém kalendáři, můžete si jeho „použitelnost“ ověřit na matričním úřadu (ideálně na tom, který bude vašemu dítku vystavovat rodný list). Každá matrika by měla mít k dispozici seznam ověřených jmen, která lze použít.

Kde selhal seznam, nastupuje znalec

Může se stát, že vaše volba jména bude natolik originální, že ho na příslušné matrice nenajdou v seznamu. V takovém případě ještě není nutno propadat beznaději. Můžete tuto situaci pojmout jako výzvu a stát se rodiči prvního nositele daného jména v naší republice. Cesta k získání kulatého razítka s potvrzením vede přes soudního znalce v oblasti jazykovědy.

Tyto zásady ale neplatí ve Spojených státech. Tam jsou mnohem benevolentnější a jména jako River (Řeka), Chanel (značka parfému), Summer (Léto), rozhodně nejsou neobvyklá.

Tradice nebo móda?

Při pojmenovávání dětí je možné identifikovat dva protichůdné trendy – tradici, kdy se jméno dědí z generace na generaci, a módu, kdy dítě dostane jméno oblíbené, v dané době hojně užívané nebo odkazující ke známé postavě (z literatury, filmu apod.). Je na zvážení každého rodiče, ke kterému trendu se přikloní a jak zvolí jméno, které si jeho dítě ponese celý život.

Vede Jakub a Eliška

V roce 2014 se v Česku narodilo skoro 104 tisíc miminek. Z toho nejčastějším jménem bylo jméno Jakub (2902 chlapečků) a Eliška (2332 holčiček).

V posledních několika letech je nejčastěji voleným jménem Jakub, kterého naposledy v roce 2010 předehnal Jan. Z holčičích jmen vede Eliška, kterou naposledy v roce 2010 předehnala Tereza. Český statistický úřad zveřejnil 20.10.2015 pro oslavu Světového dne statistiky nejnovější přehled o oblíbenosti jmen v České republice.

Zvláštní jména

V posledních letech je módním trendem dávat dítěti více jmen (např. Marie Anna). Oblíbenost ryze českých jmen (Bohuslav, Vladislav, Květoslav, Mahulena, Oldřiška,…) není tak vysoká. Zvláštní a netradiční jména dávají především rodiče, kteří jsou příslušníky cizího státu. Vzhledem k tomu, že i Česká republika je otevřená novým kulturním vlivům, se i u nás můžeme setkat se jmény: Mia, Charlotta, Ketty, Thi Huyen, Emilly, Thelma a z chlapeckých například Justin, Kevin, Manuel, Attila, Huu Trunc, Brian, Nathan.

 

Jaká jména jste při výběru pro vaše děti zvyžovaly vy, maminky? A jaké jméno nakonec vyhrálo? Vybíraly jste společně s partnerem a shodli jste se? Nebo kdo měl u vás nakonec "poslední slovo"? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 11. 12. 2021, 18.23

My se naštěstí sholi bez velkým problémů.

máme Davídka,Michálka (po tatínkovi),Matyáška a Tobiáška

Úča, 13. 12. 2020, 16.57

Taky máme Elišku , byly ji 4 měsíce ..je to moc hezké jméno

Minnie, 16. 9. 2020, 19.25

My jsme neřešili oblíbenost a četnost jména. Bylo nám jedno jestli je v republice nositel jeden, nebo milion. U prvního dítka jsme vzali kalendáře, vypsali co se nám líbí, pak vybrali jména kde byla shoda a z těch se rozhodlo. Manžel vybral Natálii, já řekla ok. Na kluka jsme měli Adam. I druhého dítka jsme měli na holku 3 favority a z nich jsme nechali vybrat Natálku. Vybrala jméno Denisa. U kluka jsme napsali mé vysněné Tadeáš (u prvního to manžel nechtěl, i druhého už mu to nevadilo). U třetího jsme si s výběrem dali na čas, vybrali jsme až když nám řekli pohlaví - kluk. Dali jsme to moje, Tadeáš. Na holku jsme napsali Kristýna, to chtěl manžel, mě se to moc nelíbí ale kvůli němu jsem řekla že jo, a navíc jsme měli potvrzeného kluka

Romanka40, 2. 11. 2019, 16.51

My se shodli skoro hned. Vybirali jsme tak, at se hodi k prijmeni. Ja chtela Emilii, Marianku nebo Alzbetu, ale neprodlo to 🤣

Monuli, 11. 2. 2019, 19.41

Nám trvalo jména vybrat

Žofinka

Žofinka, 27. 6. 2018, 9.36

My měnili jméno v 8. Měsíci těhotenství

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 11.00

máme českou klasiku a nelitujeme

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 19.15

my dali ryze česká jména a jsme spokojení

Aliisha

Aliisha, 13. 12. 2016, 21.06

Já mám ráda česká jména. Zvláště, když je české příjmení. Kdybych však měla exotické příjmení, tak zvažuji třeba zrovna Olivii pro holčičku. To jméno nemá chybu. K českému příjmení se však moc nehodí. Občas jsou některé kombinace jmen a příjmení směšné. Chudáci děti.... až vyrostou, tak asi moc nadšené nebudou.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů