Placenta - význam v těhotenství i po porodu

sledováno 1× zobrazeno 30863×

Vložil(a): kovarcikova, 6. 2. 2016 17.27

V úvahách nad tím, jak si vážíme fungování vlastního těla a přírody, se dnes zastavím nad orgánem, který je nezbytně důležitý. Přesto doslova v několika vteřinách pozbývá svou funkci a stává se „bezcenným“. Je tomu ale opravdu tak? Který orgán že to mám na mysli? Jen jeden byl na začátku, je to už dávno... Byla to vaše placenta.

Fakta. Co to je a k čemu slouží placenta?

Placenta je orgán, který je uložen v děloze a plně rozvine svou funkci okolo 4. měsíce těhotenství. V průběhu těhotenství vytváří a uchovává placenta hormony a mnoho dalších živin, které vyživují dítě a udržují těhotenství. Některé z hormonů v ní obsažených se v těle normálně nevyskytují, ale jsou nezbytné pro normální průběh těhotenství. V důsledku tvorby hormonů placentou dochází ke snížení normální tvorby hormonů v těle. Při porodu pak tělo v jediném okamžiku přichází o produkci hormonů a výživných látek tvořených placentou, a dalších hodnotných látek v ní uložených.

Placenta je jedním z komunikačních kanálů mezi matkou a dítětem, a to v podobě výživy, zásobení kyslíkem a odvádění odpadních látek z těla dítěte. Na konci těhotenství váží placenta okolo 500g, má oválný tvar a měří v průměru 15-20 cm.

Placenta v těhotenství a při porodu

Funkce placenty je úzkostlivě sledována v těhotenství. Zajímají nás především průtoky placentou, tzn. jestli je dítě dostatečně vyživováno a má dostatek kyslíku. Zpomalený vývoj dítěte, a především jeho přibírání na váze, může mít na svědomí právě nedostatečná funkce placenty.

Další úzkostlivé sledování se děje při porodu. Jakýkoliv problém, např. předčasné odloučení placenty, by mělo pro miminko fatální následky. V momentě, kdy se dítě narodí na tento svět, se placenta stává z pohledu naší medicíny bezcennou. Dítě je na světě a my čekáme až se placenta odloučí a jsme netrpěliví a pomáháme si medikamenty, aby už to bylo za námi.

Musím říct, že tento rychlý posun v myšlení je pro mne velmi zvláštní. Na něco, co mělo tak důležitou roli a funkci v těhotenství, je v jediném momentě se strátou této funkce nahlíženo jako na bezcenný odpad. Některé ženy ani nesnesou pohled na ni. Jako by se nám pohled na krvavou placentu příčil. Co ale odmítáme? Byla naší součástí, vyživovala přece naše dítě…!

Co s placentou po porodu?

Existuje několik pohledů, které význam placenty dokládají i po jejím porodu. Z pohledu konstelací - v případě, že je dítě předčasně od placenty odpojeno, tzn. je přerušen pupečník před jeho dotepáním, nemohou proběhnout energetické změny a matka i dítě můžou mít pocit, že porod neskončil. Tento pocit si pak maminky v sobě nesou a mohou mít problém své dítě „pustit do světa“.

Jiná teorie tvrdí, že v momentě, kdy má žena „problém“ s odloučením placenty, jedná se o možnost jejího vnitřního léčení, anebo má skrze placentu něco pochopit. Jak je výše zmíněno, jedná se o proces, který nelze, na první pohled bez možná zjevných důsledků, z ničeho nic přerušit.

Možná alternativa je lotosový porod, kdy je dítě ponecháno ve spojení se svou placentou. Proces fyzického odpojení trvá zhruba 7-10 dní.

Konzumace placenty

V některých kulturách je placenta rituálně zakopána a na jejím místě je zasazen strom jako projevení úcty a dokončení jednoho cyklu. Produkty z placenty se dříve hojně používaly v kosmetice. Až strach z AIDS a jiných nemocí využití lidské placenty přerušil. Produkty z placent zvířat jsou ale hojně využívány pro jejich regenerační schopnost. V placentě jsou totiž obsaženy kmenové buňky, které mají potenciál se proměnit v jakoukoliv tkáň.  V dnešní době se objevují informace o blahodárných účincích konzumace placenty pro matku v podobě znovunastolení hormonální rovnováhy po porodu, rozvoji rychlejší laktace a k rychlejší regeneraci po porodu spojené se ztrátou krve, menší únavy a emočních výkyvů.

Neděste se, způsobů, jak konzumovat placentu, je několik a mnohdy se jedná o velmi sofistikovaný proces. Může z ní být zhotovena tinktura, homeopatikum pro matku i dítě, v syrovém stavu, nebo v podobě kapslí, kdy je placenta nejdříve zpracována (sušena za nízké teploty a případně přidány bylinky podle tradiční čínské medicíny). Vědecké zprávy o benefitech konzumace placenty ze zahraničních zdrojů nejsou zcela spolehlivé, neboť vychází z dat firmy, která placentu zpracovává na zakázku, tudíž je zde zjevný komerční záměr.

V našich podmínkách spadá placenta do zákona o pohřebnictví a musí být biologicky zpracována. Pokud se tedy rozhodnete si svou placentu ponechat ať už z jakýkoliv důvodů, můžete narazit na odpor porodnice. Není to ovšem nemožné, někdy stačí jen odhodlání.

Viděly jste někdy placentu? Vypadá jako strom….. Strom života.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Diskuze k této stránce (29 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

u všech jsem měla placentu na přední straně.

Minnie, 16. 9. 2020, 19.16

Na palacentu jsem byla zvědavá, u všech porodů jsem ji chtěla ukázat a to se mi splnilo. A pak mi bylo jedno co s ní udělají dál. Konzumace i nechání placenty u miminka mi ovšem přijde nechutné.

Romanka40, 28. 11. 2019, 4.55

Me ji ani u jednoho pprodu neukazovali. Na druhou stranu, je me to fuk, vtu dobu jsem mela jen miminko, placenta me byla ukradena proste honem me osetrete a bezte 🤣

Žofinka

Žofinka, 26. 6. 2018, 9.17

Mě překvapilo, že jí po porodu vážili

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 9.03

Taky mi placentu po porodu ukazovali, ale konzumovat ji v jakékoliv formě bych zřejmě nechtěla

Kamila Pecharová, 2. 8. 2017, 13.22

Po porodu jsem si ji nechala ukázat.. Ne, že by se mi teda extra líbila a u druhého porodu mi doktorka říkala, že je dvakrát taková.. Jako by měla vyživovat dvě děti..

Astyna88, 2. 8. 2017, 10.12

Po porodu mi placentu ukazali,vysvetlili,co tam je a jakou ma funkci. I jsme nechali pupecnik dotepat. Pote jsem si syna sama odstrihla. Potud to vnimam jako OK,ale ze bych mela tendenci ji chroupat,jak to delaji zvirata,to fakt ne. To jsem si radeji dala jeste na porodnim sale zapecene testoviny s zeleninovou polevkou s donaskou od porodni asistentky 😀 clanek je dobry,ale misty me uz prijde jako filosoficky zamereny.

Blankasiro, 1. 5. 2017, 21.05

Poprvé jsem pojídání placenty viděla v pořadu 4vtom a byla dost v šoku. Pak jsem četla o tom sušení a zpracování do kapslí...no, ať si každý dělá co chce

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 11.45

já placentu jen zahlédla a stačilo mi to

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 11.21

tak na tento článek jsem moc konzervativní, jíst bych jí nechtěla a nechat dotepat je možné, ale zase se nedoporučuje mít dítě na hrudi, protože se defacto odkrvuje do placenty

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů