Poloha miminka v děloze a její vliv na porod

zobrazeno 128130×

Vložil(a): pavlakosec, 6. 9. 2017 14.30

V jaké poloze se miminko v děloze nachází, řeší snad každá nastávající maminka. Jeho konečná poloha má vliv na průběh porodu, délku první doby porodní (dobu rotačního pohybu hlavičky miminka v porodních cestách), míru porodních bolestí, výběr vhodných poloh při porodu a také indikaci císařského řezu. Některé polohy miminka v děloze jsou velmi časté, některé méně, a některé jsou patologické. Pojďme si je přiblížit v tomto článku.

V prvních měsících těhotenství je miminko obklopeno v děložní dutině takovým množstvím plodové vody, že v ní vlastně plave. Tento stav trvá až do druhé poloviny těhotenství. Dítě v děloze schouleno do tvaru vajíčka - má skolněnou hlavičku tak, že se bradička dotýká hrudníku, ohnutou páteř a skřížené a ohnuté nožičky i ručičky. Několik dní může ležet hlavičkou nahoru, pak několik dní hlavičkou dolů, v dalších dnech může mít hlavičku na straně děložní dutiny. Všechny tyto polohy jsou do 36. týdne těhotenství běžné.

Jaké mohou být polohy miminka v děloze

Polohu miminka v děloze může určit lékař nebo porodní asistentka především pomocí Leopoldových hmatů, kdy se pohmatem přes břišní stěnu zjišťuje umístění částí těla miminka.

Pokud dítě před porodem zaujímá optimální polohu, průběh spontánního porodu je snadnější. Nejlepší polohou, kterou může zaujmout před začátkem porodu - je tzv. levé přední postavení.

Poloha je dána vztahem jeho dlouhé osy k dlouhé ose dělohy, umístěním miminka vzhledem ke stranám dělohy a jeho naléháním na děložní hrdlo. Jsou-li obě osy paralelní, je to poloha podélná. Takto je uloženo v děloze 99,5 % miminek. Přitom může být nad pánevním vchodem buď hlavička (pak je to podélná poloha hlavičkou) nebo zadeček dítěte (to je podélná poloha pánevním koncem).

Poloha podélná hlavičkou

Podélná osa miminka je rovnoběžná s podélnou osou dělohy, na děložní hrdlo symetricky naléhá hlavička dítěte. Jedná se o fyziologickou a nejčastější polohu, vyskytuje se při 96,5% těhotenství.

  • Postavení levé přední - záda miminka směřují k levé přední straně dělohy. Vyskytuje se v 60 - 65% těhotenství. Při porodu hlavička rotuje v oblouku 45°. Přirozený porod při této poloze miminka obvykle probíhá bez komplikací a bývá nejméně bolestivý.
  • Postavení pravé přední - záda miminka směřují k pravé přední straně dělohy. Vyskytuje se v 5% těhotenství. Při porodu hlavička rotuje v oblouku 45°. Přirozený porod při této poloze miminka obvykle probíhá bez komplikací a taktéž bývá nejméně bolestivý.
  • Postavení pravé zadní - záda miminka směřují k pravé zadní straně dělohy. Tato polha se vyskytuje ve 25 - 30% těhotenství. Při porodu hlavička rotuje v oblouku 135°, porod proto obvykle bývá delší, často s křížovými bolestmi. Je velmi důležité, aby si žena v takovém případě vybírala polohu při první i druhé době porodní. Mezi nejvhodnější polohy při porodu se zde řadí poloha vestoje, případně na čtyřech, pokud si maminka potřebuje odpočinout nebo ulevit křížovým bolestem. Postupu porodu většinou pomáhá houpání se v bocích, kroužení s podsazenou pánví (jako při břišních tancích) nebo houpání na gymnastickém balónu.
  • Postavení levé zadní - záda miminka směřují k levé zadní straně dělohy. Vyskytuje se v 5% těhotenství. Při porodu hlavička rotuje v oblouku 135°. Porod obvykle bývá delší, také často s křížovými bolestmi. I v tomto případě je velmi důležité, aby si žena mohla vybrat polohu při první i druhé době porodní, které jsou stejné jako u postavení pravého zadního. I zde pomáhá postupu porodu houpání se v bocích, kroužení s podsazenou pánví nebo pohupování na gymnastickém balónu.

Poloha podélná koncem pánevním

Podélná osa dítěte je rovnoběžná s podélnou osou dělohy, na děložní hrdlo symetricky naléhá zadeček miminka (90% případů) nebo jeho nožičky. Jedná se rovněž o fyziologickou polohu, ale má vyšší riziko výskytu komplikací při přirozeném porodu. Vyskytuje se ve 3% těhotenství a její příčiny jsou objasněny pouze asi u pětiny případů této polohy. Příčinou může být anomálie dělohy, děložní myomy, vcestná placenta, nedostatek nebo nadbytek plodové vody, úzká pánev rodičky, krátký pupečník, či vývojové vady miminka.

Patologické polohy - šikmá nebo příčná

Jedná se o patologické polohy, vyskytující se přibližně v 0,5% těhotenství.

Poloha šikmá

Podélná osa miminka a podélná osa dělohy svírají tupý úhel. Tato poloha je obvykle přechodná, při nástupu kontrakcí se obvykle miminko stočí do polohy podélné, málokdy do polohy příčné. Hlavička nebo zadeček miminka na hrdlo dělohy nenaléhají symetricky, mohou naléhat malé části dítěte (ručička, nožička, pupečník) a hrozí jejich vyhřeznutí nebo předčasný odtok plodové vody. Těhotná žena by tedy měla být od 37. týdne těhotenství hospitalizována a sledována. Příčiny této polohy jsou objasněny pouze v menším množství případů (anomálie dělohy, vcestná placenta, nadbytek plodové vody, vývojové vady dítěte).

Poloha příčná

Podélná osa miminka je kolmá na podélnou osu dělohy. Tato poloha je indikací k císařskému řezu. Na děložní hrdlo nenaléhá hlavička ani hýždě miminka, mohou naléhat malé části dítěte (ručička, nožička, pupečník) a hrozí jejich vyhřeznutí nebo předčasný odtok plodové vody. Proto by těhotná žena opět měla být od 37. týdne těhotenství hospitalizována a sledována. Příčiny jsou taktéž objasněny pouze v malém množství případů (jedná se většinou o anomálie dělohy, vcestnou placentu, krátký pupečník, velkou hybnost miminka v děloze, vývojové vady dítěte).

Poloha miminek při vícečetném těhotenství

Co se týče dvojčat, nejčastěji jsou uloženy v poloze podélné hlavičkou (porodnicky nejvýhodněji), ale vyskytují se i jiné kombinace. Přirozený vaginální porod dvojčat je možný i u polohy podélné hlavičkou prvního dvojčete a polohy podélné koncem pánevním druhého (pokud není jeho hmotnost výrazně větší než u prvního). Ostatní varianty vedou k ukončení těhotenství císařským řezem. 

Výjimkou může být situace, kdy je první miminko v poloze podélné hlavičkou a a druhé v poloze příčné - zde je možné se po porodu prvního dvojčete pokusit o otočení druhého do podélné polohy.

Můžu sama zjistit, jak právě děťátko leží?

Ano, vy sama můžete zpravidla poznat, jak je miminko v děloze uloženo. Nejlépe můžete jeho polohu vysledovat, když budete ležet na zádech s nataženýma nohama.

Pokud pozorujete, že je vaše bříško dole kulaté, pupek vytlačený ven a vaše chůze připomíná kachní kolébání, pak je vaše miminko pravděpodobně v předním postavení. Jeho zadeček můžete při pohybu vnímat nejčastěji vlevo nahoře, je pevný, hladký, kulatý. Hodně pohybů cítíte pod žebry.

Pokud je ale vaše bříško v oblasti pupku spíše ploché, bříško je spíš vysoké a chodíte s prohnutými zády, která vás bolí, protože vám miminko tlačí na páteř, pak je miminko v zadním postavení. Jeho zadeček je otočený k páteři a jeho nohy i ruce jsou uloženy vpředu na břiše. Nejvíce pohybů vnímáte vpředu, v dolní polovině břicha.

Ne každé ženě se podaří polohu děťátka zjistit, ale poroddní asistentka nebo dula vám v tom určitě pomohou. :)

Dá se poloha dítěte v děloze změnit?

Obracení miminka lékařem

Obrat zevními hmaty některé porodnice provádějí, jiné ne. Každopádně by vás o tom měl informovat váš gynekolog nebo porodník. K tomuto zákroku se přistupuje, když jsou splněny tyto podmínky: zralá a donošená gravidita, dostatečné množství plodové vody, normální tvar děložní dutiny, normální uložení placenty, příznivý váhový odhad miminka, volný a dostatečně dlouhý pupečník, prostorná malá pánev, dobře prohmatná břišní stěna, jednočetné těhotenství a žádost rodičky.

Těhotná při zákroku leží na zádech s mírně pokrčenýma nohama, lékař točí miminko oběma rukama po směru obličeje při relaxované děloze. Po celou dobu se monitorují srdeční ozvy miminka a výkon probíhá pod ultrazvukovou kontrolou.

Vzhledem k jisté komplikovanosti výkonu a k jeho úspěšnosti, která je asi 50 %, se provádí dnes spíš ojediněle.

Babské rady na změnu polohy miminka v děloze

Duly a porodní asistentky se shodují v některých radách, jak ovlivnit polohu miminka v děloze. Třeba jako cvičení kočičích hřbetů. Pro dítě tato poloha nepříjemná a je motivováno se přetočit. Dalšími cviky, které byly doporučeny, jsou tzv. osmičky. Těhotná žena se opře v předklonu o stůl nebo židli a krouživými pohyby dělá pozadím ležaté osmičky. Určitě myslete na správné držení těla s rovnými rameny, seďte rovně, vzpřímeně, s koleny níže než máte pánev. Vhodné je také plavat (s břichem dolů) nebo se pohupovat na velkém míči.

Také se doporučuje celkově se uvolnit, relaxovat, záda i podbřišek mít v teple, komunikovat s miminkem a celkově se na něj naladit. Více se můžete dozvědět v našem Videoprůvodci těhotenstvím a porodem, kojením a šestinedělím

A v neposlední řadě je tady akupunktura. V akupunktuře se má za to, že určité body na těle, zpravidla na nohou, se mohou po jejich aktivaci zasadit o přetočení miminka v děloze. Zde je na místě vyhledat zkušeného odborníka, který tuto aplikaci provede.

Ať už je v tuto chvíli miminko ve vašem bříšku uloženo jakkoliv, vězte, že dítě ví, jak se dostat na svět. Při tzv. poslíčcích se samo snaží dostat do optimální polohy. Pokud se však do optimální polohy z jakéhokoliv důvodu nedostane (uvádí se, že vliv na polohu dítěte může mít stres, životní styl, práce v neměnné pozici, příliš pevné břišní svalstvo, chronická zácpa nebo úzká pánev), zůstaňte klidná. Jisté je, že se miminko s péčí duly či porodní asistentky nebo zkušeného porodníka narodí v pořádku.

 

Víte, jakou mělo vaše dítě (děti) polohu v bříšku před porodem? Sledovaly jste ji? Podělte se o své zkušenosti.. ostatním ženám mohou pomoci. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2022, 19.54

Taky jsem nepoznala jak jsou otočené... První dcera byla jako jediná správně, hlavičkou dolů. Prostředí dcera byla hlavičkou dolů, ale pak se zas otočila hlavou nahoru. Cvičila jsem kočičí hřbety a pak jsem jeden večer cítila, jak se otáčí, to byl mazec, jsem myslela že vyleze skrz kůži a syn byl pro změnu v poloze příčné, otočil se až někde ve 37.týdnu.

nikdy jsem nepoznala,jak je miminko natočené.

vendilka3, 25. 8. 2019, 9.37

nepoznám jak je mimčo natočené

Monuli, 5. 2. 2019, 21.35

Oba porody,dlouhé a s vyvolávačkou.První byla otočená správně,ale druhá byla sice hlavičkou dolů,ale poloha levá zadní či pravá,to už nevim,.

Žofinka

Žofinka, 1. 6. 2018, 18.03

Já jsem tedy nikdy nepoznala, jak je otočená

marketa_1

marketa_1, 26. 2. 2018, 12.54

Dcerka byla celou dobu koncem panevnim a vůbec neměla snahu se otočit, takže byl na řadě císař

Tinka1993, 22. 12. 2017, 9.05

Malý sa otočil pekne dole , ale rodila som cisárskym rezom kôli úzkej panve

Tinka1993, 21. 12. 2017, 13.11

Malý sa otočil pekne dole , ale rodila som cisárskym rezom kôli úzkej panve

Fun, 17. 12. 2017, 17.21

Zajimavy clanek.

Pávinka, 15. 11. 2017, 15.32

syn se narodil špatně rotovaný, koukal obličejíčkem nahoru místo dolů, když se narodil, porod byl velmi bolestivý a dlouhý, tlačila jsem hodinu a nešlo to dodnes mě zajíma, zdali se s takovou rotací dá něco dělat, ta bolest a průběh porodu mě poznamenal víc, než když jsem jako prvorodička rodila 4 kilové miminko s větší hlavou. Neuvěřitelné, co rotace miminka umí zkomplikovat.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů