36. týden těhotenství

zobrazeno 53658×

Vložil(a): Martina Richterová, 4. 4. 2015 10.45  (aktualizováno 11. 5. 2020 14.53)

Prožíváte poslední týdny těhotenství, vaše miminko už se pomalu připravuje na příchod na svět. V děloze má velmi málo místa, naučilo se dělat různé grimasy. Umí se usmívat, mračit a používat různé výrazy. V tomto týdnu jsou obvyklé časté děložní kontrakce signalizující blížící se porod, takzvaní poslíčci. Ti vás mohou potrápit až do samotného porodu.

Co se děje s matkou

V tomto týdnu často dochází k poklesu dělohy směrem dolů do pánve zejména u prvorodiček. Tento projev bývá jednou ze známek blížícího se porodu a je naprosto přirozený. Stále častěji se také mohou objevovat takzvané Braxtonovy-Hicksovy kontrakce, jednoduše řečeno poslíčči. Jde o nepravidelné a nebolestivé kontrakce, které přicházejí ke konci těhotenství u každé ženy. Ani jeden z těchto jevů však neznamená porod.

Porodní cesty se pomalu připravují na příchod miminka. Prsa se zvětšují a jsou těžká, zároveň se zvětšují i bradavky. Porod se už opravdu blíží, patrně jste hodně unavená a bolí vás záda. Strach z porodu je zcela přirozený, má dokonce svůj smysl a funkci. Jde o pud sebezáchovy, prvorodička netuší, co ji čeká. Žena, která již rodila, naopak ví, jak porod probíhá. Strach vás však nesmí doslova paralyzovat, v takovém případě je vhodné promluvit si o tom s lékařem.

Co se děje s miminkem

Dítě by už mělo zaujmout konečnou polohu hlavou dolů, prostor v děloze je již značně omezený. Pokud má jinou polohu, je již malá šance, že se přetočí. V takovém případě lékař navrhne další postup, u prvorodiček to často bývá důvod pro císařský řez.

Dítě už je hodně velké a má také pořádnou sílu. Pod kůží se vám mohou objevit obrysy ručiček či patičky, je to velmi pěkný pohled. Celková délka dítěte je v tomto období přibližně 45 centimetrů a váha kolem 2,7 kilogramů. Obličej miminka je už krásně vyhlazený, dítě mění výrazy a grimasy. Chmýří neboli lanugo se pomalu začíná ztrácet.

Dítě nyní rychle přibývá na váze. Do konce těhotenství se jeho váha bude zvyšovat přibližně o 30 gramů denně. Miminko se kromě váhy a růstu do porodu příliš nezmění, ještě malinko zesílí, jinak už má svůj nitroděložní vývoj zcela uzavřený a nyní se ještě dovytváří ve vašem lůně.

Co dělat v tomto týdnu?

V tomto týdnu by vám měl lékař provést důležité gynekologické vyšetření, při kterém se odebírá stěr z pochvy. Důvodem je vyloučení streptokokové infekce skupiny B (streptokok agalactie). Pokud by byla přítomnost streptokoka potvrzena, dostanete při porodu antibiotika, která slouží jako prevence nákazy plodu. Toto riziko by mohlo nastat v průběhu porodu. Nákaza novorozence může mít mnoho forem závažnosti (například zápal plic, zánět mozkových blan nebo celková sepse). Jedná se tedy o velmi důležité vyšetření, které je opravdu nezbytné.

Do porodu vám zbývají přibližně 4 týdny, což je pouze orientační. Většina budoucích maminek je v tomto období velice unavená, vyčerpanost je způsobena rostoucí dělohou, nedostatkem spánku a také souvisí s psychickou zátěží před porodem.

Pokud jdete s dobou, je na čase uspořádat Baby shower!

Nezapomínáme na tatínky

Pánové, jestliže nejste s partnerkou manželé, vyplňte na příslušném městském úřadě s partnerkou Dohodu o příjmení dítěte a přiznání otcovství. Pokud toto neuděláte, dítě ponese automaticky příjmení vaší partnerky. Je také nejvyšší čas mít připravena jména pro kluka i holku, a to i v případě, že znáte pohlaví. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • Braxton-Hicksovy kontrakce

    nepravidelné kontrakce, které ještě neznamenají porod, ale avizují, že se blíží; tzv. poslíčci

  • lanugo

    jemné chmýří, které pokrývá tělo miminka, po porodu nebo těsně před ním ještě v děloze opadává

  • sepse

    celková reakce organismu na infekci

  • streptokok agalactie

    neboli streptokok skupiny B, je často normálně přítomen v genitálním traktu (více u žen než u mužů), v ústní dutině a ve střevě; nález v kultivaci z pochvy během těhotenství je považován za zvýšené riziko novorozenecké sepse (bakteriálního onemocnění) kontaminací při spontánním porodu z vaginálních sekretů případně z jejich vdechnutí; v rámci prevence je nejúčinnější nitrožilní aplikace antibiotika nejpozději šest hodin před porodem, tím se zásadně omezí možnost, že bude plod bakteriemi infikován

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 18.58

u prvního těhotenství jsem strach z porodu měla.

jitka46

jitka46, 11. 5. 2020, 22.05

teď to nikomu nezávidím, už aby se situace ve společnosti vrátila do normálu

patricia077

patricia077, 11. 5. 2020, 19.59

už se to blíží

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.51

Nikdy me nekleslo

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 9.22

Bylo to krásné období

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 18.39

strach z porodu jsem tedy měla

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 10.16

v tomto týdnu se narodil první prďola

Eliška Kozlova, 14. 6. 2016, 20.19

Zítra jdu na vyšetření, kvůli Streptokokovi. Při druhém tehu jsem ještě neměla výsledky, tak mi dali atb preventivně, teklo to do me proudem a stejně to skoro nestihlo dokapat. Doufám ze to teď půjde bez nich

Peta Johansson, 29. 1. 2016, 6.32

Nyni jsem posledni den 36 tt a nemuzu si stezovat. Ne pro kazdeho to musi byt tak hrozne, tak zadne strachy..cvicim dvakrat tydne a hodne to pomaha fyzicce I psychice, clovek je Vic v pohode. Jedine co uz opracdu vadi je sezeni nebo lezeni na zadech, to dele jak pul hodiny vydrzet je opravdu tezke- miminko se tim utlacuje a nema dostatecny privod kysliku. Proto je z toho spatne I mamince, any zmenila polohu.

mckvak, 26. 6. 2015, 7.03

NAtekle kotniky a paleni zahy - tak jsme zakoncili nase tehu - ty posledni tydny uz byly hodne unavne

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů