Jak rozeznat poslíčky od kontrakcí?

sledováno 1× zobrazeno 146778×

Vložil(a): NikolaJ, 5. 1. 2017 14.22

Poslíčci, neboli Braxton-Hicksovy kontrakce, jsou všeobecně známé příznaky blížícího se porodu. Spousta z nás během konce svého těhotenství tenhle nežádoucí stav zažila. Pokud takové stavy prožíváte prvně, možná se ptáte, jak poznáte rozdíl mezi poslíčky a pravými porodními kontrakcemi, jak si od poslíčků ulevit, nebo kdy je vhodné odjet do porodnice. I mě tyto stavy a otázky ke konci těhotenství trápily a tak jsem je pro vás shrnula do článku.

Jakou úlohu hrají "poslíčci"?

První poslíčci se můžou objevit už v 6. týdnu těhotenství, ale to většinou ani necítíme. Všimnout si jich můžete asi od 20. týdne těhotenství. Projevují se ztvrdnutím a lehkou bolestí bříška. Většina maminek ale pocítí poslíčky až ve třetím trimestru. A některé „šťastlivky“ tento stav nezaznamenají vůbec nebo je přepadne těsně před porodem, takže už nemají šanci nijak kontrakce od poslíčků rozlišit. Tyto cvičné kontrakce nejsou určené k tomu, aby vypudily miminko z těla, ale jde o přípravu dělohy k porodu. Stahy pomáhají změkčit a rozšířit krček dělohy. Pokud se dostaví dříve, tzn. před 36. týdnem těhotenství, měl by o tom vědět váš lékař. Může to signalizovat předčasný porod, ale nemusí.. některé ženy mají tyto stahy po celou dobu těhotenství a pak přenáší. Často mohou být způsobeny "dráždivou dělohou", která reaguje na pohyb miminka. S rostoucím stádiem těhotenství se poslíčci budou dostavovat čím dál tím častěji. Některé ženy mohou mít 3-4 poslíčky do hodiny, jiné naopak v rozmezí několika dní.

Jak rozeznat poslíčky od skutečných kontrakcí?

Poslíčci se nejčastěji projevují ztvrdnutím břicha v nepravidelných intervalech, se kterým se pojí i silně napnutá kůže. Z důvodů tvrdého břicha také můžeme slaběji cítit pohyby dítěte. Dále pak bolestmi v podbřišku (jako při menstruaci). Bolesti při poslíčcích bývají mírné a hodně žen je popisuje spíše jen jako nepříjemné, než bolestivé. To vše vás může značně znervózňovat, obzvláště v případě, že rodíte prvně. Intenzita poslíčků se nestupňuje. Objevují se většinou 2-3 týdny před porodem, ale porod může nastat klidně i dříve. Skutečné kontrakce jsou daleko bolestivější, jsou pravidelné, zesilují a interval se mezi nimi krátí. Nutí vás také často měnit polohu a způsoby dýchání. Kontrakce bývají často cítit po celém těle nikoli jen v podbřišku. Bolest vystřeluje zejména do oblasti třísel a stehen. Můžete cítit velký tlak na konečník, žaludeční křeče nebo se objevuje průjem. Před porodem se také může dostavit slabé krvácení nebo odchod hlenové zátky. Stahy trvají zhruba 30-40 vteřin a z počátku bývají asi čtyři za hodinu. Kontrakce po 5 minutách v délce jedné hodiny signalizují, že byste měla popadnout tašku a vyrazit do porodnice.

Co poslíčky spouští?

Poslíčci nejčastěji nastanou po sexu, při dehydrataci, při zvedání těžkých věcí (jako třeba staršího dítěte) a když si nadměrně hladíte bříško. Během noci byste taky měla častěji chodit na toaletu, plný močový měchýř může vyvolat poslíčky, nepříjemné bolesti a tlak při vstávání z lůžka. Poslíčci se také můžou dostavit ve chvíli, když už se takzvaně přepínáte a proto gynekologové na konci těhotenství doporučují co nejvíce odpočívat a spát tzv. do zásoby. Teď už totiž nikdy nevíte, kdy se skutečný porod dostaví a je potřeba, abyste měla dostatek síly a celý tento proces zvládla.

Jak na poslíčky?

Tento stav některé těhulky vnímají jako opravdu nepříjemný a spoustu z nich znervózňuje. Proto není divu, že hledáme způsoby jak poslíčky „odehnat“. Ulevit může teplá sprcha nebo koupel. Nesmí být ale příliš horká, mohly byste vyvolat porod. Pokud vám teplá sprcha či koupel uleví, jednalo se o falešný poplach. Můžete se také projít anebo právě naopak lehnout si na levý bok. Levý bok se doporučuje z důvodu nejčastějšího umístění placenty na pravé straně. Také po procházce by měli poslíčci ustoupit. Při skutečném porodu budou po procházce kontrakce zesilovat. Nezapomínejte také na dostatek tekutin. Gravidním ženám se doporučuje vypít 2-3 litry tekutin denně. Pokud vám bříško tvrdne opravdu často, váš lékař vám doporučí užívat magnézium (hořčík). Uvolňuje svaly a pomáhá relaxovat. Na škodu také není uvařit si bylinný čaj, třeba s rakytníkem nebo vypít sklenku plnotučného mléka.

Kdy je na místě vyhledat lékaře?

Zkusila jste teplou sprchu, odpočinek, ale nic nepomohlo? Zřejmě je to tady! Pokud se vám bolesti a tuhnutí břicha zdají už nesnesitelné a kontrakce se nedostavují, je lepší vyhledat lékaře nebo porodní asistentku. V případě, že maminku kromě nepravidelných stahů trápí další potíže jako krvácení, vaginální výtok či silné bolesti připomínající ty menstruační, je nezbytné se okamžitě vydat do porodnice, kde dokáží s jistotou určit, zda je vše v pořádku a zdali se jedná o poslíčky nebo skutečný porod a to na základě toho, jestli dochází k otevírání děložního hrdla. Pokud máte velké pochybnosti a strach a chystáte se rodit v porodnici, raději vyjeďte několikrát zbytečně, než se vystavovat stresu. Stres může velmi zkomplikovat porod a příchod vašeho miminka na svět. Snažte se být maximálně v klidu.

Snažte si užít poslední chvíle, kdy máte miminko jen pro sebe a těšte se z každého jeho pohybu. A nezapomeňte se s námi a ostatními maminkami podělit o své zkušenosti, a možná tak ostatní nastávající maminky uklidnit. Tvrdlo vám bříško v těhotenství? Rozeznaly jste poslíčky od těch pravých kontrakcí?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Diskuze k této stránce (45 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 24. 1. 2021, 14.23

U druhého těhotenství jsem nevěděla, ale byla jsem 2 dny přes termínem, tak jsme jeli do porodnice. Celou noc jsem byla na pokoji a ani sami doktoři nevěděli, zda rodím, nebo ne nakonec mi řekli v 9 ráno, že to ,,asi" porod bude. V 11:10 byla dcera na světě. U třetiho těhotenství jsem to nepoznala taky, jela jsem jednou s planým poplachem. Je to zrádné.

4x jsem byla těhotná a nikdy jsem poslíčky od kontrakcí nerozeznala

liskahana, 19. 12. 2019, 14.38

Bála jsem se, abych poslíčky rozeznala od pravých kontrakcí, ale opravdu se to nedá splést.

Ivana.78, 18. 12. 2019, 23.15

Já je neměla,měla jsem vyvolaný porod o tři týdny dříve.

editak, 18. 12. 2019, 19.00

ty jsem také nepostřehla

Teryk92, 18. 12. 2019, 17.39

Já je asi také neměla.

Monuli, 11. 2. 2019, 16.44

Bála jsem se,ale rozeznala jsem od pravých kontrakcí.

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 5.58

Také jsem pořád přemýšlela, zda je rozlišim

Tinka1993, 23. 11. 2017, 10.21

Nevedela som, aké sú kontrakcie ale pravda je že každá žena to rozozna takže sa netreba ničoho báť do nemocnice som išla o polnoci keď som mala kontrakcie v 6 minútových intervaloch a ráno bol malý na svete

mckvak, 4. 7. 2017, 17.44

Jojo teplou koupeli se nam to povedlo rozlisit u druheho porodu, chvile ve vane a uz jsem vedela ze to opravdu poslicci nejsou

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů