32. týden těhotenství

zobrazeno 42720×

Vložil(a): Martina Richterová, 4. 4. 2015 10.19  (aktualizováno 16. 4. 2020 21.49)

Končíte osmý lunární měsíc těhotenství, termín porodu máte za osm týdnů, může to být ale dříve, nebo naopak později. Miminko už je pravděpodobně otočené hlavičkou dolů, jen velmi málokdy se může stát, že zůstane koncem pánevním nebo příčně. Ještě má ale čas se otočit správně. Můžete zase lépe dýchat a také obtíže s trávením ustupují. Tento týden již můžete nastoupit na mateřskou dovolenou (6 až 8 týdnů před porodem).

Co se děje s matkou

Váhový přírůstek činí v průměru 10 kilogramů. V posledních týdnech se začne přibírání zpomalovat. Děloha nyní dosahuje svého maxima, což je přibližně 12 centimetrů nad pupkem. Toto období se vyznačuje velmi rychlým přírůstkem na váze, který se začne postupně zpomalovat. Kůže na bříšku se napíná a mohou se objevit strie. Bříško už je opravdu hodně velké, pohyb je pro vás namáhavý a v noci marně hledáte vhodnou polohu. Děloha také tlačí na bránici a na žaludek. Často se objevuje pálení žáhy. Pro zmírnění těchto neduhů zkuste spát podepřená polštáři a jíst častěji menší porce jídla. V takto pokročilém těhotenství o sobě dávají vědět také bolesti v kříži. Pokud jsou tyto bolesti silné, oznamte to raději svému lékaři. Může se jednat o známky počínajícího porodu.

Hormonální změny během těhotenství uvolňují klouby a vazy, které spojují pánevní kost s páteří. Žena se cítí méně stabilní, může mít bolesti při chůzi či dlouhodobém stání, ohýbání. Velmi častým neduhem tohoto období je také otékání rukou a nohou. Všechny tyto problémy řešte v prenatální poradně, kam nyní docházíte každé dva týdny na pravidelné kontroly.

Co se děje s plodem?

Vaše miminko nyní měří od temene k zadečku asi 29 centimetrů a váží kolem 1800 gramů. Velmi rychle přibývá na váze a toto tempo si udrží až do porodu. Jeho pokožka už přestává být červená a je stále více růžová díky ukládání tuku. Zatím je dost svraštělá. Nehtíky na prstech u ruky sahají až ke konečkům prstů, vlásky stále rostou.

Dítě v tuto dobu většinu času prospí. Pokud je vzhůru, procvičuje si otevírání a zavírání očí, otáčí hlavičkou. Jeho pohyby jsou více koordinované, kopanečky silné.

Nadále pokračuje vývoj plic, který ještě není dokončen. Dítě zatím nedokáže samo dýchat. Na hrudníčku jsou v místech budoucích bradavek, zatím pouze měkké jamky. Do těchto jamek ústí již dříve založené základy mléčných žlázek.

V tomto týdnu je v děloze ještě dostatek plodové vody. Na jejím množství se podílejí také vyvíjející se ledviny plodu. Jednotlivé zplodiny metabolismu plodu odstraňuje placenta.

V příštích dvou týdnech budou plně dozrávat plíce a dítě už bude pouze nabírat na váze.

Co vás čeká v tomto týdnu?

Pokud jste si zvolila nástup na mateřskou v dřívějším termínu, to je 8 týdnů před porodem, pak vám nyní začíná „nová životní etapa“. Těhotná žena si může sama určit, zda chce nastoupit na mateřskou 6 nebo již 8 týdnů před porodem. O přesném datu rozhoduje váš gynekolog, který vám vystaví formulář o nástupu na mateřskou dovolenou. Ten vyplníte a odevzdáte svému zaměstnavateli. Tuto peněžitou pomoc v mateřství budete pobírat přibližně půl roku, její výše se počítá z denního vyměřovacího základu, který činí 70%.

Nezapomínáme na tatínky

Tatínku, už jste se rozhodl, zda budete u porodu? Je nejvyšší čas o tom začít přemýšlet. Porod je opravdu jedinečný zážitek, ovšem ne pro každého. Zjistěte si o tom více informací a dobře si vše promyslete. Vaše role otce se již brzy naplní. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • strie

    jizvičky nebo drobné trhlinky kůže v barvě červenofialové, později růžové či bílé, které jsou jen velmi těžko odstranitelné; tvoří se pod vrchní vrstvou kůže popraskáním elastických vláken; vznikají tam, kde dochází k největšímu napínání a zatížení kůže; nejvíce ohrožují ženy v těhotenství, sportovce nebo ty, kteří trpí častými váhovými výkyvy

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 17.20

strie mám po prvním těhotenství a to všude.

patricia077

patricia077, 17. 4. 2020, 12.33

Tak teď už zas tatínek u porodu být může

jitka46

jitka46, 16. 4. 2020, 22.51

Krásné vzpomínky, mám snad doma i nějaké fotky tak mrknu. Ale už bych neměnila.

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.53

Strie nastesti nikdy

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 9.17

Bylo to krásné období, ráda na to vzpomínám

Iris, 18. 5. 2017, 14.05

Dnes mi začal 32 TT a odumřel mi zub:-( každé dítě mi vezme 1zub.Čekáme třetí a už mám 4 zuby umrtvené a to pijí mléko, beru doplněk stravy s vápníkem a nic.

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 18.54

je úžasné, co miminko v děloze dělá

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 9.53

to o těch bradavkách je pro mě novinka

Zuzka Čtvrtečková, 23. 12. 2015, 11.53

Žáha mě pálí a hodně. Striese objevily jak nové, tak vylezly ty po prvním synkovi. Tatínka u porodu nechci, je rád, že tam nemusí

mckvak, 26. 6. 2015, 6.58

U nas v tuhle dobu zacala probihat rekonstrukce bytu. Tkze sranda )

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů