35. týden těhotenství

zobrazeno 54140×

Vložil(a): Martina Richterová, 4. 4. 2015 10.38  (aktualizováno 4. 5. 2020 14.56)

Začínáte 35. týden těhotenství, děloha se nachází nejvýše z celé gravidity. Často přichází potíže s dýcháním, ženy se zadýchávají při chůzi. Je vhodné se zastavit a vydýchat. Pokud by došlo k předčasnému porodu, dítě by už mělo být dostatečně silné. Všechny orgány jsou vyvinuté včetně plic. Dítě nyní už jen nabírá na váze a roste. Dostavuje se silná únava a často také velké výkyvy nálad. Vstupujete do devátého měsíce. Porod se nezadržitelně blíží.

Co se děje s vámi?

Čeká vás poslední lunární měsíc těhotenství. Již za pár týdnů se narodí vaše miminko. Toto období je však poměrně náročné, protože bříško je velké a pohyb činí obtíže. V devátém měsíci se objevují další neduhy, časté bývá otékání, dušnost, bolesti zad a velká únava. V noci patrně chodíte velmi často na malou stranu, protože plod tlačí na močový měchýř. Pokud je plod otočený nožičkami dolů, bolesti močového měchýře mohou být o to větší, protože dítě kope do močového měchýře hodně bolestivě. Možnost přetočení dítěte se již značně snižuje, v děloze je jen málo místa. Miminko už by mělo zaujmout polohu hlavou dolů. Pokud jste prvorodička a miminko není otočeno do výhodné polohy, lékař vám patrně navrhne císařský řez.

Stále se zvyšující hmotnost způsobuje rozvolňování spojení pánevních kostí. Někdy se tak může stát, že v této oblasti budete pociťovat bolest či lehké mravenčení. Nemusíte mít však obavy, jedná se o důležitou přípravu na porod. Vaše prsa se stále více připravují na kojení, prsa i bradavky se zvětšují.

Vrchol dělohy nyní dosahuje až k hrudnímu koši. Děloha, která se zvětšuje, tak utlačuje některé orgány v břišní dutině, zejména pak již zmiňovaný močový měchýř a orgány trávicí soustavy. Ženy tak trápí také pálení žáhy.

Co se děje s miminkem?

Miminko už má vyvinuté všechny orgány, nyní roste jen do krásy. Váží kolem 2,5 kilogramu a měří 46 centimetrů. Jeho míry už téměř odpovídají novorozenci, do konce těhotenství však bude ještě přibírat, přibližně 150 až 300 g týdně a také trochu povyroste. Podkožní tuk již reguluje tělesnou teplotu. Pokožka dítěte je krásně růžová a vyhlazená. Trávicí soustava ještě dozrává, plíce a centrální nervový systém je již zcela hotový.

Pokud by došlo k porodu v tomto týdnu, dítě už by nemělo dýchací problémy. Pokud by jeho váha přesáhla 2,5 kilogramu, patrně by ani nemuselo do inkubátoru, maximálně na pár dní. Dítě už je plně připraveno na život mimo dělohu, nyní už se pouze lidově řečeno „dopéká“ a také přibírá. Samozřejmě, že čím déle zůstane v děloze, tím lépe. V děloze už je mu velice těsno, to se může projevit nižší frekvencí pohybů. 

Co dělat v tomto týdnu?

V této době jste již na mateřské dovolené. Měla byste mít připravenou výbavičku pro dítě a také sbalenou tašku do porodnice. Snažte se nyní maximálně odpočívat, ale zároveň zvolit také přiměřený pohyb (alespoň krátkou procházku denně). Kde budete rodit, v tom už máte jasno. Zajistěte si také to, kdo vás do porodnice odveze, pokud máte doma starší dítě, nezapomeňte si domluvit hlídání (babičky, příbuzní). Porod může přijít kdykoliv, je tedy lepší mít vše připraveno.

V této fázi gravidity potřebuje vaše děťátko zvýšený přísun železa. Zahrňte tedy do svého jídelníčku co nejvíce potravin, které jsou bohaté na železo. Jde zejména o špenát, brambory, brokolici, luštěniny, ovoce, maso a jiné.

Nezapomínáme na tatínky

Tatínku, máte už v práci nahlášenou dovolenou? Alespoň první týden po návratu vaší partnerky z porodnice s ní buďte doma, vaši pomoc bude potřebovat. Měl byste být definitivně rozhodnutý, zda budete u porodu, či nikoliv. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • inkubátor

    zařízení pro regulaci teploty a dalších parametrů v uzavřeném prostoru, čímž se v něm vytváří „ideální“ podmínky; pro děťátko je zajištěna stálá teplota a vlhkost; pokud je to potřeba, pomáhají mu přístroje také dýchat

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 19.01

fuj nesnášela jsem pálení žáhy,u všech kluků mě pálila a jen jednoho vlasáče jsem měla a to čtvrtého syna

jitka46

jitka46, 4. 5. 2020, 23.32

Strašně ráda jsem si tehdy zabalila svoji cestovní tašku

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.51

Paleni zahy... fuj

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.09

Bylo to krásné období

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 18.43

je obdivuhodné, že přibere 250 g za týden

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 10.08

já si v tomto týdnu sepsala na papír, co si mám zabalit do tašky do porodnice

michaelanavrc, 28. 1. 2016, 12.26

unavu jsem mela taky hodne velkou.. doktorka mi na to doporuila magnesko a bylo to opravdu lepsi

mckvak, 26. 6. 2015, 7.02

Partner mel domluveny home office - takze jsme nakonec spolu byli prvni dva mesice u nasi male A super - bylo to uzasny

Janak, 9. 6. 2015, 23.11

Krasne napsane.

DenisaC, 3. 6. 2015, 16.05

"Dopéká" )

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů