21. týden těhotenství

zobrazeno 23215×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 21.23  (aktualizováno 21. 1. 2020 15.38)

Vstupujete do druhé poloviny a začínáte 6. lunární měsíc těhotenství. Bříško se stále zvětšuje a z bříška může vystupovat pupík, což je běžné. Bříško se stalo vaší součástí a už si ani nepamatujete, jaké to bylo bez něho. Patrně si užíváte prvních pohybů miminka. Mohou se objevovat bolesti zad a hůř se vám spí. Po posledním velkém ultrazvuku už pravděpodobně znáte pohlaví miminka. Je čas začít si připravovat výbavičku.

Co se děje s vámi v tomto týdnu?

V tomto týdnu už většina žen cítí pohyby miminka, alespoň občas. Pokud je ještě necítíte nebo to nedokážete rozpoznat (i to bývá u prvorodiček časté), konzultujte to raději se svým lékařem. Některé ženy mají placentu uloženou vpředu a cítí tak pohyby mnohem méně.

Dosud jste přibrala přibližně 4 až 8 kilogramů. Toto číslo je orientační, v následujících týdnech budete přibírat přibližně 0,5 kilogramu týdně.

Mohou se objevovat křečové žíly, a to vlivem utlačování žil pánví, díky roztahující se děloze. Na bříšku, hýždích a bocích můžete pozorovat mírné usazování tuku, což je naprosto normální. Mnoho žen si začíná stěžovat na to, že se jim hůře dýchá. Je to dáno především rostoucí váhou, nyní už budete přibírat stále rychleji, oproti první půlce těhotenství.

Možná jste si již dávno všimla lepší kvality vlasů a nehtů, nyní také můžete pozorovat, že mnohem rychleji rostou. Zejména u žen, které nosí kratší účes, navíc také vlasy méně padají.

Co se děje s vaším miminkem?

Plod je dlouhý přibližně 16 centimetrů a váží kolem 300 gramů. Hlavička se začíná přizpůsobovat velikosti celého těla, ale stále je o něco větší. Miminko má stále dokonalejší pohyby, zlepšuje se jeho hmat, cucá si paleček, hladí obličej nebo si hraje s pupeční šňůrou. Polyká hodně plodové vody, jeho spotřeba se každým týdnem zvyšuje. Nadále se také vyvíjí trávicí systém. Z vody, kterou spolyká, získává dítě velkou část živin.

Dítěti rostou nehty, vlásky a chloupky. Odpadní látky se částečně filtrují přes ledviny plodu a částečně ledvinami matky. Na jazyku se již tvoří chuťové pohárky. Pohlavní orgány jsou nyní zřetelné, dívky mají zásobu vajíček ve vaječnících, která se již nemění.

Dítě nyní střídá období spánku a bdělosti. Někdy to může být stejné jako je váš režim, to znamená, že ve dne převážně bdí a v noci spí, ale často to bývá také naopak. Jakmile se chystáte ke spánku, miminko ve vašem bříšku začne hrát kopanou. Srdce dítěte bije hodně silně, lékař jej slyší i pomocí klasického stetoskopu přes vaše břicho.

Velkým vývojem nyní prochází mozek. Již se odlišuje bílá a šedá mozková hmota. Povrch mozku je ještě hladký. Jednotlivé vnitřní orgány plodu stále vyzrávají.

Co v tomto období dělat a čemu se vyvarovat?

Vaše bříško je už nepřehlédnutelné, nicméně zatím vám ještě příliš nepřekáží. Může se vám hůře dýchat a také se často objevují bolesti zad. Vhodné jsou krátké procházky, těhotenské cvičení nebo plavání. Vyzkoušet můžete také těhotenskou masáž, která vám udělá dobře. Jako nejlepší prevence proti tvorbě křečových žil se doporučuje zvýšená poloha nohou a spánek na pravém boku.

Je ideální doba začít se poohlížet po výbavičce, zejména po kočárku, postýlce a dalších potřebných věcech. Dokud jste ještě plná sil, obejděte pár obchodů a v klidu si vše promyslete, porovnejte ceny. S objednáním spěchat nemusíte, ale je dobré si vše zařídit v klidu. Zamyslete se nad tím, co bude opravdu potřebovat.

Nezapomínáme na tatínka

Vybírejte kočárek a výbavičku se svou partnerkou, týká se to přeci vás obou. Je také nejvyšší čas vyrazit na dovolenou, druhý trimestr je pro to ideální.

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • stetoskop

    lékařský nástroj k poslechu a vyšetření pacienta

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 20. 3. 2021, 19.19

Pohyby už cítím dlouho a břicho už mi teda dost překáží. Už mě dost tlačí při ohnutí.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.37

hah v tomto týdnu jsem se u čtvrtého syna teprve dočkala pohybů.

patricia077

patricia077, 22. 1. 2020, 16.25

Mne bylo jedno co je za měsíc hlavně jsem se těšila až budou venku a nebude mne pálit žáha a přejdou permanentní nevolnosti a motání hlavy plus omdlévání 😂

Romanka40, 27. 11. 2019, 5.01

Nejhorsi tyden

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.33

Bylo to krásné období

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 20.09

pupeční šňura, prstíky... zatím jeho jediné hračky

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 8.49

je úžasné, co už vše má vyvinuté

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 21.19

Začínám být hodně unavená. Malému pořád vrtá hlavou, jak to s tím miminkem bude, tak vysvětlujeme všetečné dotazy. Hrozně mě pálí žáha, maso a vývary mi pořád nejedou. Začínají mě chytat křeče.

mckvak, 24. 6. 2015, 13.21

Krásné

hellova, 18. 6. 2015, 14.49

Pozor na křečové žíly!

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů