Zdravé svačinky (nejen) do školy

zobrazeno 4110×

Vložil(a): Adrianita, 27. 8. 2019 22.33  (aktualizováno 29. 8. 2019 8.27)

Potřebujete inspiraci, co dětem zabalit do školy na svačinu nebo na výlet, aby to dětem chutnalo a dodalo jim to potřebnou energii? Máme pro vás spoustu tipů na zdravé a chutné svačiny!

Inspirovala jsem se vašimi recepty a připravila pro vás několik skvělých tipů na zdravé svačinky (nejen) do školy. 

1. Mazaný chléb

Možná už jste také slyšely o zdravém kváskovém chlebu. Kvásek lze připravit buď z droždí - pečení z něj je rychlejší, ale obsahuje jen jeden druh kvasinek, anebo si jej můžete vyrobit doma jen z mouky a vody. Tento typ Kvásku potřebuje sice asi 4 dny “pracovat”, než se s ním dá péct, ale za to je v něm až kolem stovky mikroorganismů. Pokud si dle našeho receptu připravíte Kváskový chleba, vydrží vám déle, také je stravitelnější a především nutričně hodnotnější. Z kvásku můžete upéct i jakékoliv jiné pečivo, například Housky nebo Loupáky.

Častá je kombinace pečiva s máslem a se šunkou nebo sýrem. K svačince ale můžete na chleba namazat také zdravou pomazánkou. Pokud máte doma bílý jogurt a zakysanou smetanu, připravíte tak jednoduše a levněji Domácí žervé. Výhodou je, že je opravdu čerstvé a máte přehled o tom, kolik obsahuje soli.

Mají vaše děti raději maso? Připravte jim Rychlou drůbeží pomazánkuKráličí pomazánku nebo Rybí.

Dle sezónní zeleniny můžete dětem připravit i různé zeleninové pomazánky -  výborná je Mrkvová pomazánka, Guacamole, pomazánka ze sušených rajčat, případně z červené řepy. Skvělá je také Luštěninová pomazánkaHummus s cuketou, nebo Pomazánka z červené čočky

Do krabičky nebo pytlíku přidejte dětem i kousek ovoce a spoustu zeleniny.

Oblíbené jsou u dětí také tousty. Co je ale zkusit trochu jinak? Vyzkoušejte Jablečno-skořicový toust! Společně s pečivem tak do dětí dostanete kousek ovoce a nějaké oříšky. Recept oceníte také ve chvíli, kdy nestihnete upéct. ;)

2. Něco sladkého

Je vaše dítě spíše na sladké svačiny nebo potřebuje doplnit více energie? I moučníky se dají připravit zdravě. Vyzkoušejte třeba Makovník s jablky, Raw kuličky z datlí či Jáhelník.

Skvělé jsou i nepečené dezerty, především různé kaše, které jsou chutné i za studena. Připravit můžete RAW chia kaši se skořicí nebo Podzimní kaši a dpolnit je můžete čímkoliv, co má vaše dítě rádo - ovoce čerstvé nebo kompotované, sušené ovoce, oříšky, strouhaná čokoláda, skořice..

Nestíháte péct? Co to zkusit trochu jinak? Vyzkoušejte Jablečno-skořicový toust! Společně s pečivem tak do dětí dostanete kousek ovoce a nějaké oříšky. 

3. Mléčné výrobky

Pokud dítě tráví ve škole celý den a potřebuje svačiny dvě nebo naopak jen dopoledne, ale potřebuje více zasytit, zabalit mu můžete třeba nějaký Domácí jogurt, který můžete dochutit Šípkovou marmeládou, Čokoládou ze švestek nebo Rakytníkovým medem. Chybu určitě neuděláte ani s Nepečeným tvarohovým dortíkem, domácím tvaroháčkem nebo domácím pribiňákem. Tvaroh i jogurt jsou významným zdrojem bílkovin, které dítě zasytí a dodají mu potřebnou energii.

4. Smoothie

Se začátkem školního roku a přicházejícím podzimem se často v dětských kolektivech objevují různé virózy. Dostatek čerstvého ovoce a zeleniny je základ pro jídelníček plný vitamínů. Nikdy ale do dítěte nedostanete takové množství, kolik dáte do ovocných a zeleninových šťáv. Využijte opět sezónních druhů a připravte si tak Jahodové smoothie, Smoothie z dýně, Smoothie s brokolicí nebo Smoothie z řepy a citrusů.

5. Saláty

Pokud vaše dítě zůstává déle v družině, je fajn připravit svačinu větší. Zpestřete dětem jídelníček zeleninovým nebo ovocným salátem, výborný je také Těstovinový salátJarní salát s tuňákem, Čočkový salát či Letní salát.

 

Každá svačinka by měla obsahovat také malé překvapení, nějakou dobrůtku. Ani tady ale nemusíte sáhnout po průmyslově vyrobeých bonbonech nebo jiných cukrovinkách. Zkuste Křupky z pomerančové kůrySkořicové ořechy, nebo třeba Domácí gumové bonbóny.

 

Netrefila jsme se vám, nebo spíše vašim dětem, do chuti? V kategorii Recepty najdete spoustu dalších tipů nejen na svačiny.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 23. 1. 2024, 18.21

Já dělám dětem do školy každý den zdravé svačiny. Hlavně dostávají domácí džus, na který jsem si na internetových stránkách https://www.all-the-best.eu/ pořídila odšťavňovač. Jsou lahodné, ale hlavně plné vitamínů a živin. Je pro mě důležité, aby svačiny pro děti byly zdravé a dodaly jim potřebnou energii na celý den ve škole.

filipin21, 13. 3. 2021, 20.07

krásný to je a určitě moc dobré.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.52

inspirace super

Lauris, 31. 3. 2020, 9.56

Ahoj holky prosím o inspiraci na svačinky pro cca roční dítě, nejraději má kapšičky a kašičky od Sunárka ale jinak na noc má ještě UM.

Gustawka, 2. 12. 2019, 5.40

dělávám různé kaše, nejraději máme pohankovou nebo salát z kuskusu

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.17

U nás hlavně ovoce, někdy ořechy, datlové tyčinky s kokosem nebo ovesné sušenky.

Romanka40, 29. 10. 2019, 14.15

Zatim sbiram inspirace, dcera je skolkova

nocken, 13. 10. 2019, 13.40

Recepty jsou zajímavé, ale dcera by z toho ke svačině do školy moc nevybrala, ale nikdy nezapomínáme přibalit ovoce nebo zeleninu.

žirafka011, 4. 9. 2019, 14.09

Zdeňka S., 3. 9. 2019, 6.12

Samé dobroty . Pomazánky děláme hodně i Smoothie

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů