Kvásek

zobrazeno 763×

Vložil(a): szendrejka, 12. 12. 2015 22.11

Pro vegetariány Bez mléka a mléčných výrobků Bez vajec více než 2 hod. jednoduchý

Ingredience:

mouka žitná nebo pšeničná
2 lžíce
Voda
2 lžíce

Tohle je můj miláček, kterého si schovávám v naší lednici :)

Získala jsem ho přes kváskovou mapu (http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html ) a buď ho přikrmuji nebo úplně obnovuji :)

Kdo se ale bude chtít vybrat svou vlastní cestou, zde je návod, jak na to. Je to trochu zdlouhavé, ale můžete si říct, je to můj vlastní kvásek!

Ve skleničce nebo hrnku rozmícháme 2 lžíce mouky, tady záleží na vás (1:1 žitná:pšeničná nebo jenom žitná nebo jenom pšeničná) a 2lžíce vlažné vody. Kašička by měla mít konzistenci těsta na lívance. Skleničku volně zakryjeme, nešroubujte, musí dýchat! Necháme v teple do druhého dne. Druhý den musíme kvásek přikrmit, to znamená: přidáme lžíci mouky a lžíci vody (poměr by měl být vždy 1:1). Rozmícháme a zase přiklopíme a necháme do dalšího dne. Třetí den opět opakujeme totéž. A čtvrtý den by měl být kvásek přesně v té kondici, kterou potřebujeme :) Můžeme začít péct kváskový chleba nebo jiné pečivo. Pokud péct hned nebudete, od 4 dne uchovávejte kvásek už v lednici. 1 krát týdně by se měl kvásek buď přikrmit (zase v poměru 1:1) nebo oživit pečením. A tak pořád dokola :)

Sdílejte:   | 
3

Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Trendyterka

Trendyterka, 18. 9. 2019, 11.14

Kváskové pečivo je skvělé

Bar.Ca., 26. 8. 2019, 7.51

to není vůbec složité... docela mě to láká vyzkoušet..

Žofinka

Žofinka, 17. 1. 2019, 11.12

Jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané

Andílek, 14. 12. 2017, 17.55

Kolikrát jsem se do něj chtěla pustit, ale raději jsem to vzdala, vypadá to jednoduše, podle tohoto návodu určitě vyzkouším.

iva.t

iva.t, 3. 4. 2017, 21.56

také děláme kvásek

Zdeňka S., 29. 3. 2017, 19.54

Mám žitný, chleba z kvásku je nejlepší

Mygara

Mygara, 23. 3. 2017, 13.40

také dělám kvásek, občas ale nepřežije v létě dovolenou

annahb, 23. 3. 2017, 8.13

super

Aliisha

Aliisha, 28. 12. 2016, 17.29

Já se kvásku vždycky bála. Dle návodu to vypadá docela jednoduše

Fuga

Fuga, 6. 12. 2016, 9.02

kvásek je úžasný, už chleba peču jen z něj

© 2013 - 2020 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. v pořádku více informací