26. týden těhotenství

zobrazeno 23730×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 21.41  (aktualizováno 24. 2. 2020 21.47)

Miminko nyní velmi rychle roste a v děloze přibývá také plodová voda. Děloha se rychle zvětšuje, přesto v ní má dítě stále méně místa. Vyklenuje přední stěnu břicha těhotné ženy a také vytlačuje vnitřní orgány. Pohyby dítěte jsou stále silnější. Toto období s sebou přináší mnoho dalších neduhů. Bříško vám bude stále více vadit, začínáte si připadat nemotorná, špatně se vám hledá poloha na spaní. Přesto vězte, že budoucí maminka toho vydrží opravdu hodně. Dítěti se pod kůží hromadí tuk a nadále roste.

Co se děje s matkou

Vrchol dělohy nyní dosahuje zhruba 7 centimetrů nad pupkem. Jen pro zajímavost - má velikost fotbalového míče, což může dost omezovat pohyb těhotné ženy.

V tomto období se většinou začínají objevovat strie nebo drobné pajizévky. Kůže už je hodně napnutá, se zvětšujícím se bříškem je riziko strií stále větší. Nejčastěji se objevují na prsou a bříšku, kde dochází k největšímu napnutí kůže. Často může také popraskat na stehnech nebo zadečku. Je tedy vhodné všechny tyto partie důkladně mazat vhodnými krémy a olejíčky. Výsledný efekt vám však nikdo nezaručí. Strie mají také dědičný charakter.

Možná se častěji zadýcháváte, není se čemu divit, srdce a ledviny musí pracovat na vyšší výkon.

Některým maminkám se začínají zdát různé sny, které jsou spojeny s mateřstvím a porodem. Tvoří součást našeho podvědomí, které se snaží připravit se na novou životní roli, která je zatím velkou neznámou (u prvorodiček), ale také u maminek, které čekají druhé či třetí dítě.

Zvětšená děloha také vytlačuje žaludek nahoru, což může v kombinaci s pomalejším vyprazdňováním v těhotenství způsobit návrat kyselých žaludečních šťáv do spodní části jícnu.

Co se děje s miminkem

Miminko nyní měří od temene k zadečku asi 23 centimetrů a váží kolem 900 gramů. Má tedy skoro jeden kilogram váhy. Pohlavní diferenciace je již zcela ukončena, nyní dochází u chlapců k sestupu varlat do šourku, u dívek k prohlubování pochvy.

Sluch dítěte je citlivější než dříve, nyní již miminko vnímá váš hlas a také hlas osoby, se kterou hovoříte. Oči jsou už plně vyvinuté a miminko je začíná pomalu otevírat. Duhovka je zabarvena modře, k jejímu konečnému zabarvení dojde až po porodu.

V tomto okamžiku je již vytvořena dominantní hemisféra, tedy polovina mozku, která určuje, zda bude dítě v budoucnu levák nebo pravák.

Na plicích se tvoří alveoly a rostou průdušky, které však musí ještě dozrát. Dítě i nyní získává kyslík a živiny pomocí placenty. Nyní už vypadá jako novorozenec, jen je ještě příliš malý a tuk pod kůží se teprve začíná hromadit. Avšak na pažích a nožičkách již má svalovou hmotu. Dítě v tomto okamžiku má již šanci na přežití, pokud by došlo k předčasnému porodu. Ovšem dokud nepřesáhne hranici 1 kilogramu, je tato šance zatím velice malá a riziko úmrtí stále vysoké.

Tip pro toto období

Hladiny hormonů ve vašem těle jsou stále stabilizované, většina budoucích maminek se cítí vyrovnaně a spokojeně, i když už začínají cítit určité neduhy v souvislosti s velikostí bříška. Je ideální doba užít si milostný život naplno, dokud vám bříško ještě příliš nepřekáží a cítíte se dobře.

Dítě nyní velmi dobře slyší, je vhodné si s ním povídat a pouštět mu příjemnou hudbu. Výzkumy poukazují na to, že děti, které byly prenatálně stimulované hudbou, lepé později zvládají stres.

Velmi vhodný pohyb pro těhotné je také břišní tanec. Pomáhá posílit svalstvo břicha, zad a pánevního dna. Je to výborná prevence proti úniku moči. Snažte se udržovat v kondici, pokud vám to zdravotní stav dovolí. Nezapomínejte, že porod je velká fyzická zátěž.

Nezapomínáme na tatínky

Věnujte se své partnerce, vezměte ji na večeři, užívejte si milostného života, dokud bříško není tak veliké. Je ideální doba vyrazit někam na dovolenou. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • alveola

    plicní sklípek

  • strie

    jizvičky nebo drobné trhlinky kůže v barvě červenofialové, později růžové či bílé, které jsou jen velmi těžko odstranitelné; tvoří se pod vrchní vrstvou kůže popraskáním elastických vláken; vznikají tam, kde dochází k největšímu napínání a zatížení kůže; nejvíce ohrožují ženy v těhotenství, sportovce nebo ty, kteří trpí častými váhovými výkyvy

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.05

hudbu jsem pouštěla a taky jim zpívala

patricia077

patricia077, 25. 2. 2020, 14.45

Užívejte si milostného života dokud bříško není tak velké 😂 já měla pupek obr snad od začátku 😂

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.58

Bylo to krasne obdobi

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.32

Bylo to krásné období

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 19.16

hudbu jsem jim pouštěla

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 9.36

je to zkrátka zázrak

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 21.29

Mažu břicho jako divá, ale stejně se mi zdá, že je popraskané víc a víc. Zvětšila se mi prsa. Občas mám pocit nevolnosti a připadám si rozbolavělá.

mckvak, 24. 6. 2015, 13.40

Hudbu jsme pousteli, ale nevim jestli to ma opravdu efekt. Mala je jak kdy, pulku hodna a pulku zlobi )

hellova, 18. 6. 2015, 16.01

Taky jsem pouštěla hudbu

Janak, 9. 6. 2015, 23.18

Dekuji za hezky popis

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů