41. a 42. týden těhotenství (přenášení)

zobrazeno 26633×

Vložil(a): Martina Richterová, 4. 4. 2015 11.08

Termín porodu je již za vámi a vy stále netrpělivě čekáte na porod. Může to být trochu paradox, když si vzpomenete, že ještě donedávna jste se obávala, abyste neporodila předčasně. Často přenášejí právě ženy, kterým hrozí předčasný porod. Ovšem tohle je zcela v rukou přírody. Termín porodu je pouze orientační a trefí se do něj pouze 5% rodiček.

Často se dítě narodí dříve, ale není vůbec žádnou výjimkou ani přenášení, a to až o dva týdny. To je totiž maximální hranice, kdy lékaři nechávají ženu těhotnou (přesně 41 týdnů a 3 dny, aby ještě zbyla rezerva v případě vyvolávání porodu). Jednu jistotu tedy máte, nejpozději ve 42. týdnu se narodí vaše miminko. Lékaři vás budou častěji sledovat, zejména vaše miminko, aby se mu v bříšku dařilo dobře.

Co se děje s vámi a hlavě ve vás?

Těhotenství už je pro vás dlouhé, všechno vás bolí, trápí vás bolesti zad, pořád chodíte čůrat, často se objevují poslíčky a jediné, co si přejete, je porodit. Placenta má však životnost právě oněch 42 týdnů, proto je to nejzazší termín, do kterého musíte porodit. V tomto týdnu už placenta odumírá a dítě je dávno vyvinuté a zcela připravené na život mimo dělohu. Stále ještě roste, proto ženy, které přenáší, často rodí více jak čtyřkilové děti.

Právě stárnutí placenty snižuje přísun živin pro miminko. To je jeden z hlavních důvodů, proč je žena po 40. týdnu těhotenství pravidelně sledována v ambulanci porodnice, ve které bude rodit. Budete zvána na kontroly dvakrát až třikrát týdně. Pokud bude vše v pořádku a miminku se bude v bříšku dobře dařit, čeká se na porod nejpozději do 42. týdne (přesně 41 týdnů a 3 dny), kdy lékař přistoupí k vyvolání porodu. Většina žen však do této doby spontánně porodí.

Jaká vyšetření vás čekají?

Po 40. týdnu budete chodit každé tři dny na kardiotokografické vyšetření, tzv. monitor. Zároveň se provádí časté vyšetření dělohy, aby se zjistilo případné otevírání hrdla. Přibližně 10 dní po plánovaném termínu porodu se provádí takzvaný oxytocinový zátěžový test, což je hodinové sledování miminka pomocí monitoru. Jde vlastně o 20 minutové kardiotografické vyšetření, poté se do žíly podá menší dávka oxytocinu, která by měla podpořit děložní stahy. Dále pak pokračuje opět 20 minut kardiotokografické vyšetření.

Pokud neporodíte maximálně 12 dní po termínu, lékař vám navrhne umělé vyvolání porodu. Pokud by se mu cokoliv na monitoru nezdálo, může vám navrhnout, abyste zůstala na pozorování v nemocnici, nebo vám vyvolají porod dříve.

Umělé vyvolání porodu

Ženy, které přenášejí, se často obávají právě umělého vyvolání porodu, ačkoliv lékaři ubezpečují, že není čeho se obávat. Někdy však není zbytí, dítě ven musí a po ukončeném 42. týdnu už v děloze strádá, nemá dostatek živin a navíc plodová voda se začíná kazit.

Lékař nejprve zkouší méně invazivní prostředky. Jde o takzvaný Hamiltonův hmat. Doktor provede vaginálním vyšetřením odloučení spodní části vaku blan. Pokud to nepomůže, přijde na řadu vyvolání porodu pomocí medikamentů. Lékař zavede do pochvy tabletu a tím se příprava děložního hrdla urychlí a dochází k vyvolání děložní činnosti. Další možností je také takzvaná dirupce vaku blan. Lékař provede protržení plodové vody, která odteče, a nastupují děložní stahy. Poslední možností je infúze s oxytocinem, to znamená, že je podán hormon k vyvolání děložní činnosti. Tento zákrok se však provádí až po odtoku plodové vody.

Babské rady, jak urychlit porod

Ačkoliv vám nikdo nezaručí úspěch, existují takzvané „babské rady“, které by mohly pomoci vyvolat porod zcela přirozeně. I kdyby vám to nemělo pomoci, rozhodně to neuškodí. Pojďme si přiblížit ty nejoblíbenější.

Sex

Vyzkoušejte pohlavní styk, tento způsob doporučují také lékaři. Možná na to nemáte ani myšlenky, ale rozhodně to stojí za zkoušku. Navíc po porodu budete muset dodržet šestinedělí, tak proč si poslední dny trochu nezpestřit? Mužské sperma obsahuje látky, které působí na děložní svaly a uvolňují je. Nechráněný styk může vyvolat kontrakce. Pohlavní styk se doporučuje jen v případě, že jste zcela v pořádku (nemáte zánět, nekrvácíte).

Zvýšená fyzická aktivita

Další oblíbenou babskou radou je zvýšená fyzická námaha. I zde se patrně budete muset přemáhat, protože máte pocit, že sotva vstanete z postele. Ale říká se, že větší pohybové aktivity (nejlépe chůze do schodů, mytí oken, vytírání podlahy a další) napomáhají spustit porod. Pokud se cítíte dobře, menší generální úklid se vám před porodem bude hodit.

Horká vana

Pokud předchozí pokusy selžou, můžete vsadit na horké koupele, které se po většinu těhotenství příliš nedoporučují právě proto, že mohou způsobit stahy dělohy. Svůj podíl mají také bylinky, jejichž síla je známá po staletí. Zejména čaj z maliníku, který by se však měl pít již několik týdnů před porodem. Doporučuje se také mateřídouška a skořice, pomáhají stahovat hladkou svalovinu dělohy, podobně jako fenyklový čaj.

Zůstaňte v klidu a nestresujte se

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv babskou radu, nebo to necháte osudu, snažte se pořád co nejvíce udržovat v klidu a nestresujte se. Pokud budete mít jakékoliv obavy, konzultujte je s lékařem. Stejně tak v případě, že byste necítila dlouho pohyby, nebo by se dítě hýbalo až příliš. Ačkoliv je už těhotenství namáhavé a dlouhé, co nejvíce si jej zpříjemněte. Čtěte, choďte na procházky, zajděte si s kamarádkou do cukrárny nebo ještě kupte něco pěkného pro miminko. Dělejte si malé radosti, které vám alespoň trochu pomohou zapomenout na porod.

A co jste vyzkoušely vy, máte nějaké rady?

 

Použité zdroje:

Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • dirupce

    protržení

  • infúze

    nitrožilní podání většího množství tekutiny

  • monitor

    (kardiotokografie) je přístrojové monitorování srdeční činnosti plodu a děložních kontrakcí; tyto parametry jsou zaznamenány a z výsledného grafu lékař nebo porodní asistentka ihned poznají, jak se miminku uvnitř matčina těla daří; metoda umožňuje včas diagnostikovat poruchy děložní činnosti nebo nitroděložní ohrožení plodu například nedostatkem kyslíku tak, aby mohla být včas provedena vhodná opatření

  • oxytocin

    hormon, uvolňuje se u žen po stimulaci prsu (např. během kojení), dělohy a vagíny a v menší míře při doteku; má vliv na porod i na kojení

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

prvorozeného jsem přenášela 11 dnů.no byla to dlouhá doba,bylo léto a měla jsem +33kg nahoře.

Minnie, 24. 8. 2020, 11.52

Tyto týdny jsem už naštěstí měla děti venku

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.48

Nikdy jsem se toho nedockala

Zdeňka S., 6. 5. 2018, 19.44

Tak já jsem první dceru přenášela 11dni, druhou týden a teď už máme zase 6 dnů po termínu a nic

Kikinka30, 19. 4. 2017, 12.49

My jsme meli 4 dny po termínu, vyrazili jsme na vylet a druhy den rano kontrola a vecer byla mala venku

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 17.15

to jsem nepoznala, oba dva byli dříve

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 10.56

vyvolávaný porod prý není žádná slast, ale když to jinak nejde

dáša, 6. 2. 2016, 9.53

Špatné je, že se doktoři často netrefí dobře. A máte uvedeno, že přenášíte a přitom to ještě vůbec není pravda. Sestra u mojí gynekoložky si automaticky napsala Ms 4 dny a cyklus 28 dní. Čímž mi Tp vycházel o víc jak týden úplně špatně. Říkala jsem to pak doktorce a ta to sotva přepsala, je jim úplně jedno, že vám budou zbytečně vyvolávat. Podle mě také nutně neznamená, že když přenášíte je tam dítěti zle. Dítě se samo ozve až je dopečené. Dřív se taky rodily děti bez vyvolávání. Neříkám nesledovat, ale dnes je toho všeho urychlování nějak moc!

LenčaPar, 11. 7. 2015, 13.48

U nás nezabrala žádná rada, nakonec umělé vyvolání ve 41. týdnu

mckvak, 26. 6. 2015, 7.08

BYla jsem rada za porod temer v terminu. Preset delsi dobu s tim briskem - radsi nee

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů