16. týden těhotenství

zobrazeno 19561×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 20.54  (aktualizováno 17. 12. 2019 8.17)

Těhotenství už je na vás vidět, bříško se stále zvětšuje, nyní už si ho všímají také lidé z vašeho okolí. Prožíváte patrně to nejkrásnější období z celého těhotenství. Většina žen si pochvaluje, že se cítí opravdu výborně, velmi jim to sluší. Jsou plné energie a dobré nálady. V tomto týdnu už můžete ucítit první pohyby miminka, většinou je cítí dříve ženy, které už rodily.

Co se děje s vámi

Vaše postava se začíná výrazně měnit, bříško se zakulacuje. Váha nyní půjde rychleji nahoru, než tomu bylo dosud. Vrchol dělohy je přibližně v půlce mezi stydkou kostí a pupkem. Jemné vazy se pomalu zhušťují a natahují. V tomto období se vám většina neduhů patrně vyhýbá, občas však můžete cítit mírnou bolest v podbřišku. Je to tím, jak se děloha zvětšuje. Vaše vlasy jsou nyní lesklé a husté, díky zvýšenému množství estrogenu téměř nepadají. Díky krevnímu oběhu, který se nyní výrazně zvýšil, je pokožka více prokrvená. Není tedy divu, že vám to velice sluší. Jste plná energie.

Některé ženy již mohou cítit první pohyby miminka, což patří mezi nejkrásnější momenty celého těhotenství. Někdy lze tyto pohyby těžko rozeznat, je to spíš takové šimrání nebo bublání. Zpočátku jsou opravdu slabě znatelné, ovšem jak bude dítě růst a sílit, ucítíte je stále častěji a silněji.

Možná také začnete mít speciální těhotenské chutě. Například to, co jste dříve vůbec nemusela, byste nyní mohla jíst pořád. Máte chuť například na jogurt, ke kterému budete přikusovat kyselou okurku? Pak vězte, že je to zcela normální.

Co se děje s miminkem?

Miminko měří od temene k zadečku přibližně 11 centimetrů a váží kolem 80 gramů. Velmi rychle roste a nabírá na váze. Hlavička se začíná napřimovat, oči a uši už jsou téměř na svém místě. V těle miminka plně funguje oběhový systém. Srdíčko tepe přibližně 150krát za minutu a za celý den přečerpá přibližně 25 litrů krve (na konci těhotenství to bude až 1800 litrů krve za den).

V 16. týdnu jsou již zřejmé obličejové rysy, vyvinuly se mimické svaly a na jazyku chuťové pohárky. Na hlavičce se tvoří jemné vlásky a pomalu začínají růst také řasy a obočí. Končetiny jsou nyní jasně viditelné, na prstech rukou lze spatřit nehty.

Kosti se pomalu zpevňují, dítě už hýbe všemi klouby, občas dokonce škytá. Oční víčka jsou stále zavřená, ale sítnice je citlivá na světlo. Svaly děťátka již reagují na podněty z mozku a jeho imunitní systém tvoří první protilátky. Dítě je velice aktivní, kope, převaluje se, otáčí se a dělá různé kotrmelce. Má nyní ještě dostatek místa v děloze. Ultrazvukové vyšetření již nyní odhalí pohlaví plodu, které je plně vyvinuté.

Co vás čeká v tomto týdnu?

Tento týden vás čeká velmi důležité vyšetření v prenatální poradně. Sestřička vám odebere krev, aby se mohla stanovit krevní skupina a Rh faktor. Dále vám vyšetří krevní obraz a protilátky proti nemocem, jako je syfilis, HIV a hepatitida typu B. Odevzdáte také moč pro vyšetření močového sedimentu.

Jedná se o takzvaný tripple test, při kterém se zjišťuje hladina třech látek, které jsou produkovány mezi matkou a placentou (HCG, EFP a E3). Podle tohoto testu lze určit, zda plod netrpí nějakou vývojovou vadou. Velmi často však toto vyšetření vychází falešně pozitivní a žena musí na odběr plodové vody. Toto vyšetření však může být vynecháno, pokud vám lékař provede kvalitní prvotrimestrální screening a ten vyjde zcela v pořádku.

Co dělat v tomto týdnu a na co si dát pozor?

Pokud se cítíte dobře, můžete chodit na cvičení pro těhotné. Snažte se hodně hýbat, neboť vás může trápit zácpa. Pohyb, ovoce a vláknina jsou nejlepší prevence proti zácpě. Samozřejmě nezapomínejte na pitný režim. Při zácpě také výborně pomáhá sušené ovoce. Zkuste nechat švestky ve vodě přes noc a ráno je snězte a vodu vypijte.

Nezapomínáme na tatínka

Doprovázejte partnerku na důležitá vyšetření, na ultrazvuku můžete vidět své miminko. Možná se už v tomto týdnu dozvíte pohlaví miminka. Přemýšlíte už o jménech? 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • estrogen

    primárně ženský pohlavní hormon

  • hepatitida typu B

    žloutenka je virový zánět, který je vysoce infekční

  • HIV

    (human imunodeficiency virus) - původce nemoci AIDS (Syndrom získaného selhání imunity), je v podstatě virové onemocnění, které poškozuje imunitní systém tak, že postupně dochází ke ztrátě obranyschopnosti organismu; jeho příznaky se mohou projevit až za několik let, a následně může mít na svědomí řadu dalších infekčních a nádorových onemocnění

  • prvotrimestrální screening

    kombinované vyšetření, které se používá k záchytu závažných strukturálních a nejčastějších genetických vrozených vývojových vad. Každé těhotné je pomocí speciálního počítačového programu vypočteno individuální riziko. Kombinace faktorů: věk těhotné, laboratorní výsledky z krve matky, ultrazvukové vyšetření mezi 12. A 14. týdnem těhotenství.

  • Rh faktor

    dědičná vlastnost krve, která spočívá v přítomnosti určitého antigenu na povrchu červených krvinek; lidé, kteří mají na červených krvinkách vyskytující se antigen, se označují jako Rh+, tedy Rh pozitivní, pokud chybí některé určité znaky na povrchu červených krvinek, jsou Rh-, Rh negativní; většina lidí je Rh pozitivní; proti Rh faktoru nejsou v krvi protilátky, vytvořit tyto protilátky je možné uměle, zvláště u Rh negativních matek s Rh pozitivním plodem

  • syfilis

    velice nebezpečná choroba, která se přenáší pohlavní cestou a jejíž příznaky nejsou viditelné ihned; inkubační doba je totiž až tři měsíce, ale nejčastěji se projevuje už za tři týdny; při zanedbání léčby může napadnout i centrální nervový systém; při nakažení během těhotenství může mít nemoc dopad i na samotné dítě

  • tripple test

    velké vyšetření vývojových vad plodu, které se provádí ve druhém trimestru těhotenství z krve matky

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 24. 12. 2020, 15.30

no spoustu energie jsem fakt necítila

ppetaa27, 17. 10. 2020, 9.39

Každý den čekám kdy se objeví první kopanecek. Zatím opravdu ani nevím, že jsem těhotná 😁

Teryk92, 19. 12. 2019, 17.43

Energie

Romanka40, 27. 11. 2019, 5.04

Spoustu energie?

patricia077

patricia077, 19. 12. 2019, 14.31

To mne taky rozesmálo

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.25

Bylo to moc krásné období

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 16.58

nevím ,jestli jsem cítila spoustu energie .-)

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.38

já jedla kyselou okurku s medem, jen to mě uspokojilo

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 21.04

V tomto týdnu jsem stále čekala, až přejdou nevolnosti. 3:-) U prvního jsem už cítila pohyby, druhé se ukázalo jako větší lenoch

mckvak, 24. 6. 2015, 13.13

Me teda nepustili v metru sednout ani ke konci tehu. Holt lidi jsou lidi Pohyby jsem citila take az pozdeji

hellova, 18. 6. 2015, 14.43

Svaly miminka již reagují na podněty z mozku a imunitní systém začal tvořit první protilátky.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů