23. týden těhotenství

zobrazeno 27266×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 21.31  (aktualizováno 4. 2. 2020 14.53)

Vstupujete do poloviny šestého lunárního měsíce těhotenství. Bříško stále roste, tělo si získává výrazné ženské tvary, zvětšily se ňadra, zadeček i boky. V těchto partiích se nejvíce usazuje tuk. Miminko začíná přibírat na váze opravdu hodně, v tuto chvíli je jeho váha ještě nepatrná (kolem půl kilogramu), do konce těhotenství nabere ještě minimálně 2,5 kilogramů. Rychlý nárůst váhy budete zaznamenávat také vy. Kopanečky jsou stále silnější a častější.

Co se děje s vámi?

Může vás překvapit tvrdnutí břicha. Začínáte rychleji přibývat na váze a bříško se stále zvětšuje. Průměrný přírůstek na váze je nyní 4 až 5 kilogramů, u většiny žen to bývá i více. Děloha je nyní asi 3 centimetry nad pupkem. Uvnitř dutiny břišní se pomalu „překládají“ orgány. Vaše miminko, jak sílí a roste, vám tlačí na žaludek a žebra, což může být hodně nepříjemné.

Mohou se objevit první stahy dělohy, které jsou nebolestivé a nevyvolávají změny na děložním hrdle. Některé ženy je nemusí ani pociťovat. Teprve s přibližujícím se termínem porodu budou stahy silnější a častější.

Stále rostoucí děloha tlačí na bránici a tím dochází ke stlačení plic. Můžete pociťovat také dýchací obtíže, což nejvíce trápí ženy astmatičky. Ty by měly pravidelně navštěvovat alergologii a nadále užívat vhodné léky. Těhotenství je velkou zátěží také na srdce. Je třeba naučit se správně dýchat, pokud pocítíte náhlou slabost, zhluboka dýchejte.

V tomto období se také objevují otoky končetin, tělo je náchylnější také na kvasinkové infekce v pochvě.

Co se děje s miminkem?

Vaše miminko měří od temene po zadeček přibližně 22 centimetrů a váží skoro 450 gramů. Je to už maličký človíček, kterému chybí dostatečná tuková zásoba. Nyní bude velice rychle nabírat na váze. Chloupky na pokožce stále sílí a tmavnou. Pod tenkou kůžičkou se usazují první vrstvy tuku. V dásničkách jsou již připraveny zárodky mléčných zubů. Dítěti se také zlepšil sluch, kůstky jsou již zkostnatělé. Vaše miminko už dokáže rozlišovat zvuky, které přichází z vnějšího prostředí a jeho okolí.

Miminko částečně polyká plodovou vodu, která se postupně vstřebává do krevního oběhu a bývá znovu vyloučena ledvinami. Ledviny už jsou plně funkční. Někdy se stane, že plod spolyká více vody a pak škytá. Tento jev můžete pociťovat jako slabé cukání, v posledních týdnech gravidity to budete cítit poměrně často.  

Ve střevech miminka se začíná hromadit smolka, což je první stolice dítěte po porodu. Barva smolky je tmavě zelená až černá. Je složená ze spolykaných částic plodové vody, žlučových barviv a střevních buněk. Plicní cévy se pomalu vyvíjejí, aby umožnily dýchání.

Co je typické pro tento týden?

Je načase začít procvičovat svaly pánevního dna, abyste je dostatečně připravila na porod. Pokud se cítíte dobře a nemáte rizikové těhotenství, není důvod se tomu bránit. Zpevněné pánevní dno kotví celou páteř a ovlivňuje mnoho vnitřních orgánů. Má také velký vliv na sexuální prožitek, předejte jím úniku moči a mnoha dalším nepříjemnostem.

Vaše dítě už slyší, proto na něho mluvte, povídejte si s ním. Upevňujete tak pouto, které vzniká mezi matkou a dítětem.

Dbejte na dostatečný přísun vápníku. Jeho denní dávka se v těhotenství zvyšuje až o 50%. Snažte se jíst co nejvíce mléčné výrobky, dobrým zdrojem vápníku jsou také některé druhy zeleniny, jako je například brokolice, kedlubna či fazolky.

Nezapomínejme na tatínky

Povídejte si také se svým dítětem, vnímá váš hlas stejně, jako maminky. Rodiče jsou pro dítě těmi nejdůležitějšími lidmi od doby početí. Teprve nyní vás však dítě dokáže slyšet, výzkumy dokonce poukazují na to, že dítě, které si zvykne na hlasy rodičů již v prenatálním věku, si k nim vytvoří hlubší pouto. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.21

no prostě krása.

patricia077

patricia077, 7. 2. 2020, 17.10

Dobrá fotka, přemýšlím, co mají znamenat ty amfory, jako přirovnání k těhotné ženě .-)

Romanka40, 27. 11. 2019, 5.00

Jeste tyden!

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.39

Bylo to krásné období

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 19.40

je úžasné, že nás miminko slyší a pamatuje si hlasy

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 8.52

na tvrdnutí břicha naštěstí zabral Magnoslov

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.24

To je úžasný

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 21.23

Koupila jsem si cvičící balón na cvičení posílení pánevního dna. Ujíždím na mandarinkovém kompotu a koláčích, jen mě po pečivu pálí žáha

mckvak, 24. 6. 2015, 13.23

Skoro kazdy vecer tatka mluvil na brisko, pri mazani, byl to moc hezky ritual

hellova, 18. 6. 2015, 15.56

Už je to kompletní človíček

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů