24. týden těhotenství

zobrazeno 20329×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 21.35  (aktualizováno 10. 2. 2020 12.57)

24. týden je posledním týdnem šestého lunárního měsíce. Je to zlomové období, neboť právě v tomto týdnu nastává rozdíl mezi potratem a předčasným porodem, lékaři už jsou schopni dítě takto brzy narozené zachránit. Pravděpodobně pociťuje velkou chuť k jídlu. Pořádně se také zakulacujete a ručička váhy se stále posouvá směrem kupředu. Miminko, které v sobě nosíte, už má podobu novorozence, je však stále relativně malé.

Co se děje s vámi?

Vrchol dělohy je nyní přibližně 5 centimetrů nad pupkem. Stále přibíráte na váze v průměru 0,5 kilogramu za týden, nyní už máte nahoře přibližně 6 až 7 kilogramů. Tělo může zadržovat vodu, což se projeví na obličeji a končetinách. Otoky bývají v této fázi těhotenství zcela běžné, přesto je vždy třeba na ně upozornit lékaře. Je důležité dbát na pohodlí a měnit polohy, není tedy vhodné dlouho stát, nebo naopak sedět. Důležitý je také odpočinek.

Kůže na prsou a na břiše je trochu napnutá, což může vyvolat nepříjemné svědění. Myjte se ve vlažné vodě a promazávejte hodně krémem, který pokožku hydratuje a zároveň působí proti striím. Pokud by se objevilo velmi úporné svědění, raději se svěřte lékaři. Mohlo by se jednat o onemocnění jater, které může být nebezpečné pro miminko.

Lékaři tento týden těhotenství považují za důležitý mezník, protože už jsou teoreticky schopni dítě takto předčasně narozené zachránit. Samozřejmě záleží na mnoha okolnostech. Ženám se často uleví, když si toto uvědomí, přesto platí, že čím déle je dítě u vás v děloze, tím lépe. Každý den navíc je pro něho nesmírně přínosný.

Co se děje s miminkem?

Vaše dítě již nyní měří přibližně 21 centimetrů a váží kolem 600 gramů. Všechny orgány jsou již vyvinuté, kromě plic, které si dávají „načas“ a dotváří se až kolem 34. týdne těhotenství.

Plod obklopuje 500 ml plodové vody, ve které si spokojeně plave. Dotýká se tak děložní stěny, do které občas kopne. Pro matku to může být občas až bolestivé. Jak miminko roste a sílí, kopanečky jsou stále citelnější a také častější. Dítě začíná přibývat na váze. Jak poroste, bude mít v děloze stále méně místa.

Dítě už je schopné přežít mimo dělohu, ovšem šance na přežití má dle statistik asi 1:5. Hlavní problém představují nedozrálé plíce, ve kterých se teprve začínají vyvíjet krevní cévy, a pokračuje také dozrávání plicních sklípků, které budou potřeba při výměně kyslíku. Zároveň se také v plicích tvoří látka, která zabraňuje slepení stěn plicních sklípků. Formují se dýchací cesty.

Mozek dítěte se stále zvětšuje. Na jazyku se tvoří chuťové pohárky. Kůže je pořád velmi tenká, téměř průsvitná, ale to se již brzy změní.

Co vás čeká v tomto týdnu?

V tomto týdnu půjdete na další vyšetření v prenatální poradně, kde absolvujete také detekci známek vitality plodu (poslech ozev miminka). Pokud lékař zhodnotí, že je to u vás důležité, budete poslána na test glukózové toleranceoGTT (týká se to žen, které jsou starší 25 let, žen s cukrovkou, obézních žen, žen, které dříve porodily velké či mrtvé dítě, žen s poruchami metabolismu).

Možná vás budou bolet záda, v podbřišku či kříži. Občas se může objevit zácpa, těžké nohy a otoky. Časté bývá také pálení žáhy. Tyto neduhy k těhotenství zkrátka patří, málokterá žena má všechny najednou. Velice důležitá je pestrá strava a přiměřený pohyb.

Nezapomínáme na tatínka

Nezapomeňte si v práci domluvit dovolenou, alespoň týden po porodu dítěte. Vaše žena vás bude potřebovat. Choďte se svou partnerkou na procházky, pohyb neuškodí ani jednomu z vás. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Pojmy použité v článku:

  • OGTT

    orální glukózový toleranční test (test na těhotenskou cukrovku)

  • strie

    jizvičky nebo drobné trhlinky kůže v barvě červenofialové, později růžové či bílé, které jsou jen velmi těžko odstranitelné; tvoří se pod vrchní vrstvou kůže popraskáním elastických vláken; vznikají tam, kde dochází k největšímu napínání a zatížení kůže; nejvíce ohrožují ženy v těhotenství, sportovce nebo ty, kteří trpí častými váhovými výkyvy

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.19

3x jsem OTG měla negativní,teď u čtvrtého těhu,jsem měla OTG pozitivní,ale naštěstí jen na dietě

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.59

Pomyslna hranice dosazena

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.36

Bylo to krásné období

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 19.53

je zajímavo, že oGTT se dělá až od 25 let

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 8.53

oGTT byla mňamka, ale šlo to vydržet

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.27

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 21.25

Začínám přibírat, celkem už 3 kg. Děsila jsem se testu na cukrovku, nakonec to tak hrozné nebylo a výsledky dopadly dobře. Chutě mám na sladké, pečivo mi nedělá vůbec dobře. Stále jsem hodně unavená.

mckvak, 24. 6. 2015, 13.24

Souhlasim s Katkou, taky jsem si oddychla

hellova, 18. 6. 2015, 15.58

Dítě už kope, maminka začíná funět

hellova, 18. 6. 2015, 15.58

Dítě už kope, maminka začíná funět

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů