40. týden těhotenství

zobrazeno 14624×

Vložil(a): Martina Richterová, 4. 4. 2015 11.00

V tomto týdnu máte termín porodu. Miminko je už zcela připravené na život mimo dělohu, naopak v děloze je mu už poněkud těsno. Do termínu porodu se však trefí jen přibližně 5% rodiček. Většinou přijde porod dříve, nebo naopak později. Jste již hodně unavená a na porod čekáte jako na smilování. Od této chvíle vás budou v porodnici více sledovat, jak se miminku v děloze daří.

Co se děje s vámi?

Vaše myšlenky směřují stále k porodu. Přicházejí obavy, jak to všechno zvládnete. Porodit můžete mít každým dnem. Známkou opravdového porodu jsou kontrakce, které jsou naprosto pravidelné a také jsou silnější, než u poslíčků. Na počátku porodu bývá obvykle interval kolem 10 minut a postupně se zkracuje. Lékaři doporučují odjet do porodnice ve chvíli, kdy jsou kontrakce přibližně po 5 minutách nebo pokud odteče plodová voda.

Ženy jsou v tomto stádiu těhotenství už velmi podrážděné, trápí je náladovost, bolesti zad, hemoroidy a také obrovské bříško. Přibrala jste v průměru 15 kilogramů, ale může to být také více či méně.

Existují určitě „babské rady“, jak porod přirozeně uspíšit. Zkuste si párkrát vyjít shody, dopřejte si teplou koupel, nebo umyjte okna. Pomoci vám to nemusí vůbec, možná zjistíte, že to ani fyzicky nezvládnete, ale za zkoušku nic nedáte. Velmi osvědčeným receptem na vyvolání porodu je také sex. Možná na to nemáte ani pomyšlení, ale látky, které ejakulát obsahuje, přirozeně urychlují vyzrávání děložního hrdla. Prvním znakem blížícího se porodu bývá také odchod hlenu z příměsí krve (neboli děložní či hlenové zátky). Je to známka toho, že se začíná rozevírat děložní hrdlo. Odtok hlenové zátky může přijít i několik dní před porodem.

Co se děje s dítětem

Miminko měří kolem 50 centimetrů a váží přes 3 kilogramy (často i mnohem více). Lékař by měl udělat předběžný odhad váhy dítěte. Mezi lebečními kostmi jsou úzké švy. Jednotlivá vlákna nervových buněk již ukončila větvení a dělení. Mázek je téměř pryč. Kostra je tvořena 300 částmi (jen pro porovnání - kostra dospělého člověka tvoří 202 kostí), některé ještě srostou. Těhotenský hormon také způsobuje zbytnění mléčných žláz u chlapečků i holčiček. Také zevní pohlavní orgány se mohou zdát větší, jakoby nateklé. Tyto projevy však krátce po porodu zmizí.

Dítě je nyní plně připraveno na život mimo dělohu, má přibližně 70 různých reflexů. Po porodu se také odloupne placenta, potom se novorozenec poprvé nadechne a dotepe pupečník. Jakmile začne dítě samo dýchat, spustí se také změny ve funkci srdce a tepen.

Velmi důležitá je pupečníková krev novorozence, která zůstane po přerušení pupečníku v placentě. Je nenahraditelná, neboť obsahuje důležité buňky, které se v takové podobě už nikdy v životě neobjeví. Tyto zárodeční buňky mají schopnost množit se a přeměňovat v různé typy buněk. Mohou být využity v léčbě nádorových onemocnění nebo vrozených poruch imunity a metabolismu.

Co dělat v tomto týdnu?

Jednoduše řečeno už nedělejte nic, co nemusíte. Zkuste maximálně odpočívat, porod je fyzicky náročný a navíc se pravděpodobně pak už moc nevyspíte. Zkuste požádat maminku, sestru nebo kamarádku, aby vám pomohla s úklidem a také navařila jídlo do zásoby. Po návratu z porodnice velmi oceníte teplou stravu, kterou nebudete muset sama obstarávat. Zapojit by se měl také manžel či partner.

Také v tomto týdnu vás čeká vyšetření v prenatální poradně a kardiotokografický záznam ozev plodu (KTG), tzv. monitor.

Nezapomínáme na tatínky

Pánové, zkuste chodit dříve z práce, nakupte a pomozte partnerce s domácími pracemi. Pečujte o ni, toto období je pro ni velice náročné.

 

Použité zdroje:

Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • ejakulát

    výměšek mužských pohlavních žláz

  • hemoroid

    cévní struktura za řitním otvorem; vnitřní hemoroidy se obvykle projevují bezbolestným krvácením z konečníku, zatímco vnější hemoroidy mohou být doprovázeny několika symptomy a v případě trombózy i značnou bolestí a otokem v oblasti konečníku

  • monitor

    (kardiotokografie) je přístrojové monitorování srdeční činnosti plodu a děložních kontrakcí; tyto parametry jsou zaznamenány a z výsledného grafu lékař nebo porodní asistentka ihned poznají, jak se miminku uvnitř matčina těla daří; metoda umožňuje včas diagnostikovat poruchy děložní činnosti nebo nitroděložní ohrožení plodu například nedostatkem kyslíku tak, aby mohla být včas provedena vhodná opatření

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

tohoto týdnu jsem se dočkala jen u prvorozeného.

Minnie, 24. 8. 2020, 11.51

V tomto týdnu jsem porodila všechny 3 naše děti. Dělala jsem vše možné aby už šly ven

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.48

V tomto tydnu vzdy vyvolavali

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 9.28

Nacasovala si to přesně

Kikinka30, 19. 4. 2017, 12.51

Hezky popsane

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 17.23

já se u prvního bála, že nepoznám porod (asi je nás takových víc)

Spernakovna, 21. 7. 2017, 18.47

To já taky, ale nakonec člověk zjistí jak je to nezaměnitelné

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 10.55

škoda, že nejde darovat pupečníková krev v každé porodnici

mckvak, 26. 6. 2015, 7.07

Krasne napsane

Janak, 9. 6. 2015, 23.03

Moc hezky napsane. Dekuji.

DenisaC, 3. 6. 2015, 16.09

300 částí kostí To jsou věci.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů