„Děti čtou méně knih, ale paradoxně „konzumují“ daleko více textů a obsahů“

zobrazeno 1475×

Vložil(a): NikolaJ, 24. 6. 2019 13.58

Čtou děti méně než před 10 lety? Jak děti motivovat ke čtení? A jsou audioknihy vhodnou alternativou papírové knihy? Zeptala jsem se Ondřeje Müllera, programového ředitele dětské literatury Albatros Media, a.s.

Linda: Nedávno jsme publikovaly článek Proč je důležité dětem číst? Proč si Vy myslíte, že je dobré dětem číst?

Ondřej Müller: Nejde jen o čtení samotné, jde o vztah, který chceme s dítětem navázat. A pomocí čtení či hlasitého předčítání a vyprávění lze navodit jedinečnou atmosféru, kterou si bude dítě pamatovat po celý život. Kniha je také ideální médium pro kladení dalších všetečných otázek o světě kolem nás, těch slavných „proč“, které zná každý rodič a někdy je z nich unavený. A kniha na leckteré „proč“ dokáže snadno a zajímavě odpovědět.

Linda: Jak to vnímáte Vy, nebo spíše jaké jsou statistiky prodeje knih? Přeci jenom často zaznívá, že děti vůbec nečtou a hodně času tráví na elektronických zařízeních.

Ondřej Müller: Děti mají na čtení především méně času. Jejich školní i mimoškolní aktivity je v průměru zaměstnávají více než před dvaceti, třiceti lety (už proto, že na děti jsou dnes kladeny daleko vyšší nároky) a paleta zábavy ve volném čase je přepestrá. Čtení vyžaduje soustředění a jistou námahu, zatímco některá elektronická média tolik námahy nevyžadují. Děti tak jednají stejně jako dospělí – po celodenní únavě sáhnou po zábavě nejjednodušší, a to bych jim nevyčítal. Spíše je důležité, aby neztratily s knižní kulturou vztah, aby se jim kniha, příběh či vyprávění definitivně neodcizily. Můžete se zeptat proč, když knihy spoustě lidí v životě na první pohled k ničemu nebyly. Ale to je jen zdání, mnoha čtenářům knihy opravdu pomohly orientovat se lépe ve vlastním životě i v tomto světě. A to není málo.

Linda: To máte naprostou pravdu. A čtou tedy děti méně než například před 10 lety?

Ondřej Müller: Určitě čtou v průměru méně knih, ale paradoxně „konzumují“ daleko více textů a obsahů, řekněme příběhů, ať už formou Youtube, Instagramu, na Facebooku či sledováním seriálů v televizi.

Ale i tady je zvláštnost, existuje relativně malá skupina dětí, která čte naopak daleko víc než v minulosti, prostě proto, že dnes je nabídka knih mnohonásobně vyšší než před dvaceti lety. Na každé besedě s dětmi se potkám s takovými dvěma třemi velkými čtenáři v každé třídě. A někdy koukám, jaký přehled takoví malí čtenáři mají. Většinou tehdy hraje roli, že i rodiče těchto dětí jsou velkými čtenáři, ale neplatí to vždy.

Linda: Já třeba čtení knih miluji, ale většinou se k nějakému čtení dostanu až večer, když děti spí, takže ani nemají možnost vidět, že vlastně čtu. Jak byste děti ke čtení motivoval?

Ondřej Müller: Určitě ne tvrzením, čím více knih přečteš, tím větší jsi čtenář. Snažil bych se dětem ukázat, že čtením knih a povídáním si o nich mohu získat nové přátele. Tím, že si s někým vyměním názory na knihu, dozvím se spoustu zajímavého o druhých, a tím pádem i o sobě. Kniha může být úžasným životabudičem ve chvíli, kdy se mi nedaří třeba ve škole. S dobrou knížkou lze při hlasitém předčítání zažít s dětmi spoustu legrace, třeba když zkoušíme napodobovat hlasy hrdinů příběhu, anebo se snažíme uhádnout, kam se bude děj dál vyvíjet. K tomu se dá uspořádat přímo rodinná soutěž – Kdo nejlépe dokáže odhadnout, jak bude kniha pokračovat atd.

Linda: V dnešní uspěchané době jsou čím dál populárnější audioknihy. Jaký na to máte názor?

Ondřej Müller: Audiokniha do auta při cestě na dovolenou – z vlastní zkušenosti neznám nic lepšího. Když je dobrý interpret, děti baví takovou audioknihu poslouchat hned několikrát, až se naučí některé třeba legrační nebo tajuplné pasáže zpaměti. Kniha s šustícími listy a ilustracemi je krásný artefakt, ale v důsledku jde o radost z příběhu, z vyprávění, a v tomto ohledu dobrá audiokniha někdy nadchne děti víc než kniha.

Linda: Od minulého roku máte iniciativu Zásilka z Knihozemě. Můžete tuto iniciativu našim maminkám více přiblížit?

Ondřej Müller: Zásilka z Knihozemě je součástí širšího projektu Knihozem, který je tu pro rodiče, kteří chtějí, aby jejich děti četly. Prostřednictvím sociálních sítí nabízí Knihozem rodičům prostor, kde můžou po celý rok o dětských knihách společně diskutovat nebo se radit s odborníky. Samotná květnová Zásilka z Knihozemě upozorňuje rodiče, děti ale i knihkupce a novináře na ty nejkrásnější dětské knihy současných autorů, které v daném roce vychází. Knihy vybírají velmi pečlivě obchodníci a redaktoři, kteří mají s dětskou literaturou dlouholeté zkušenosti.

Linda: A jaké knihy byste doporučil rodičům pro děti zhruba kolem 3-6 let a starším?

Ondřej Müller: Pro menší předškolní děti nabízí Zásilka třeba naučnou knihu Strom, která je specifická svým zpracováním a podněcuje ke společnému poznávání a hraní rodičů s dětmi. Z jednotlivých listů knihy si děti poskládají velký obraz stromu a hravou formou poznávají, co se skrývá v kořenech, pod kůrou či v koruně stromu. 

Kniha Myšák jménem Julian zase děti nadchne nádhernými ilustracemi a silným příběhem o přátelství.

Starší děti se mohou vydat na dobrodružnou výpravu do Afriky prostřednictvím knihy Vilma běží o život nebo podniknout vzrušující cestu za zvířecími tvory, kteří již neobývají naši planetu, ve velkoformátovém Atlasu vyhubených živočichů. Lahůdkou nejen pro děti, ale i pro rodiče určitě bude nové vydání knihy Malý princ s fotoilustracemi z Islandu.

Linda:  Moc Vám děkuji za doporučení a za celý rozhovor!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

lenicka.pisnicka.93, 19. 3. 2022, 10.10

Já si osobně myslím, že by se do toho děti neměly nutit. Náš mladý třeba vůbec nečetl, doslova k tomu měl odpor. Ale teď na to nedá dopustit a sám si pouští knihy na https://www.progresguru.cz/ . Jsou to teda audioknihy o osobním rozvoji, ale i doma má pěknou sbírku beletrie. A hlavně si sám k Vánocům koupil čtečku, takže si myslím, že o literaturu je u něj postaráno. Takže moje rada? Nenutit a dát tomu volný průběh.

Evka2, 18. 2. 2021, 19.49

Hezký článek. Já od té doby co mám syna tak také nečtu - není čas. Ale už se těším až se k tomu zase dostanu.

Aneta Jiřičná Bendiková, 29. 12. 2020, 18.06

nečtu vůbec,kluci si občas čtou.

Katka

Katka, 7. 11. 2019, 13.40

Naše dcera pořád něco čte a krade i moje knížky půjčené z knihovny 😁

Witchie, 28. 8. 2019, 10.56

Čtu hodně a opravdu mě to baví, synka naštěstí zatím taky

Mygara

Mygara, 11. 8. 2019, 7.14

Mně se líbí momentálně hodně audioknihy když opravdu nemám čas tak jde pustit pohádka

Fuga

Fuga, 2. 8. 2019, 21.16

Tipy jsou opravdu dobré

Ketris

Ketris, 13. 7. 2019, 12.13

Tak u nas sd cte hodne. Dcerka knizky miluje, za coz jsem desne rada

Martaaa

Martaaa, 12. 7. 2019, 14.25

U nás čteme pravidelně, aktuálně vede Pohádkový dědeček a Pohádková babička od E. Petišky.

Zdeňka S., 12. 7. 2019, 14.11

Dcera se teď naučila číst , tak jí to baví. Ráda nám večer čte pohádky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů