Kdy vyrazit s dítětem k lékaři po úrazu hlavy

zobrazeno 154459×

Vložil(a): Adrianita, 11. 8. 2017 15.09

I když své děti střežíme jako oko v hlavě, před pády je neubráníme. Když dítě spadne, často se mu nic nestane. Malé dítě má ale hlavičku oproti zbytku těla těžkou a tak se často stává, že ji při pádu neudrží a úraz je na světě. Ještě horší varianta může nastat v případě, že vaše dítko spadne z výšky přímo na hlavičku. Co v tomto případě dělat a kdy je na místě navštívit lékaře? A jak je to u starších dětí? Jak poznáme otřez mozku a jiná poranění?

Obecné zásady při pádu či úrazu

Pády dětí patří mezi nejčastější úrazy, se kterými většinou není potřeba navštěvovat lékaře. Zejména malé děti jsou „gumové“ a při pádu na zem se jim nestane nic nebo ne nic vážného. V článku Úrazy a pády malých dětí. Co dělat a jak jim předcházet? se dozvíte, jak dítě ošetřit v případě odřenin či škrábanců. Při větším pádu taky může dojít ke zlomenině či rozsáhlejšímu krvácení, nebo k poranění páteře. Při jakémkoliv podezření na zmíněné typy zranění raději ihned navštivte lékaře.

My se dnes ale zaměříme na úrazy hlavy u dětí z důvodu pádů z výšky. Základem je prevence. Ani malá miminka, která se ještě nepohybují, bychom proto neměly nenechávat na přebalovacím pultu či na posteli bez dozoru. Nikdy nevíme, kdy kojenec v sobě tuto dovednost objeví a úraz může být blíž, než si myslíme.

Pády novorozenců a kojenců

Pokud jste neuhlídala vaše miminko a spadlo na zem z výšky, pravděpodobně začne plakat. Pokud miminko spadne z výšky na tvrdou podlahu, lekne se a přirozenou reakcí je pláč. Vezměte jej do náručí a pokuste se jej ukonejšit. Taky ho prohlédněte, zda není zraněné a pozorujte jeho reakce. Jestliže dítě stále pláče nebo má krvavé zranění, raději ihned vyrazte k lékaři nebo volejte záchrannou službu. Tu volejte i v případě, kdy je dítě malátné, zvrací, upadá do bezvědomí, nereaguje na vaše podněty, je hodně spavé, má svalové křeče.

Jestliže je dítě relativně v pořádku, ale máte pochybnosti, kontaktuje pediatra vašeho dítěte. Horší situace může nastat v případě, že dítě nepláče a nereaguje. Nejprve ověřte jeho životní funkce. Jemně s miminkem zatřeste nebo ho štípněte. Jestliže nereaguje, sledujte, zda se zvedá hrudníček a poslechněte, zda dítě dýchá. Pokud nedýchá nebo dýchá nepravidelně, zahajte minutovou resuscitaci a pak ihned volejte záchrannou službu na čísle 155. Jak provádět resuscitaci se dočtete v článku Nebezpečí při koupání a první pomoc při tonutí.

Poradění hlavy staršího dítěte

Pokud spadne starší dítě z výšky na hlavu, třeba z patrové postele či prolézačky, taky jej ihned prohlédněte a pozorujte po dobu několika hodin. Hlídejte je i v noci v intervalu 2 – 3 hodiny. Dítěti podávejte jen vodu, v žádném případě ne léky proti bolesti. Pokud si dítě stěžuje na jakoukoliv bolest, kontaktujte lékaře. Starší dítě vám většinou řekne, že ho něco bolí. V případě, že  jste pád neviděla, snažte se zjistit, jak se úraz stal. Po probuzení opět dítě pečlivě prohlédněte a pozorujte. Jestliže máte pochybnosti, opět kontaktuje pediatra. Jakmile se vám vaše dítě nezdá, je malátné, hodně unavené, padají mu víčka nebo vás nevnímá, volejte ihned záchranku. Jen vy své dítě znáte dobře a poznáte, že je jiné, dejte na svou intuici!

Pokud dojde k vyražení mléčného zubu, není třeba to řešit. Jestliže si však dítě vyrazí stálý zub, rozhodně jej neumývejte. Pokud zub najdete, nesahejte na kořen, pouze na korunku a nejlépe do 30 minut navštivte zubaře.

Boule a tržná poranění na obličeji

Kosti kojenců jsou velmi měkké a pružné, tím pádem nedojde ke zlomenině tak snadno. Stejně tak je měkká i lebka, která chrání mozek. Při porodu je měkká lebka výhodou, dokáže tak snadněji projít porodními cestami. Nevýhoda je to však v případě pádu na hlavičku, kdy může snáz dojít k poranění. Častým důsledkem pádu na hlavičku bývá boule. Jde o povrchové zranění, které ošetřete přiložením studeného obkladu či sáčku s ledem na dobu alespoň 20 minut.

Někdy může při pádu dojít k tržným ranám na obličeji. Jelikož je obličejová část hodně prokrvená, často může i malá ranka krvácet hodně. Nejprve ránu důkladně omyjte čistou vodou a použijte desinfekci. Doporučuji použít desinfekci, která neštípe. Já mám v lékárničce Betadine, který je ale třeba ředit. Nebo použijte Jodisol, ale v každém případě dejte pozor na oči. Po ošetření na ránu použijte sterilní obvaz či přežehlený kapesník nebo plenu. V případě nepřestávajícího krvácení či většího poranění navštivte lékaře. Pokud se do rány dostal jakýkoliv předmět, kamínky, střepy, odstranění nechte vždy na lékaři!

Poranění mozku

Někdy bohužel může dojít k vnitřnímu zranění, které je vážnější. Častým vnitřním zraněním při pádu na hlavu je otřes mozku neboli komoce. Při jakémkoliv podezření na otřes mozku je nutné ihned volat záchrannou službu nebo dítě odvézt do nemocnice. Možné příznaky otřesu mozku jsou:

  • dítě upadne do bezvědomí (někdy „jen“ na pár vteřin)
  • výpadek paměti (dítě si nepamatuje, jak se úraz stal)
  • zmatenost, malátnost, únava
  • urputné zvracení, bledá barva pleti, pocení
  • silná bolest hlavy
  • z ucha či nosu vytéká čirá tekutina nebo krev
  • náhlá bolest ucha bezprostředně po úrazu
  • nesouvislá řeč

Pokud dítě upadne do bezvědomí, které trvá delší dobu (více než několik minut), jedná se již o pohmoždění mozku neboli kontuzi.

Otřes mozku se léčí za pomoci léků proti bolesti, důležitý je klid na lůžku. Léčba tohoto zranění spadá do kompetence neurologů. Zhmoždění mozku je léčeno buď konzervativně, nebo chirurgicky.

Možné následky po úrazu mozku:

  • poruchy paměti, řeči, soustředěnosti, spánku
  • bolesti hlavy, migrény, závratě
  • poškození hybnosti, intelektu

Prevence

Kromě výše zmíněné prevence u novorozenců a kojenců, je důležité na sport dětem pořídit helmu (a použít vždy při jízdě na kole, koloběžce, bruslích či lyžování), případně další ochranné pomůcky. Jděte dětem vzorem a používejte helmu při sportu taky! Při jízdě autem je snad pro každého samozřejmost použít dětskou autosedačku či bezpečnostní pás.

Máte zkušenosti s pády dětí na hlavu? Pokud ne, jak u vás vypadá prevence? Věděla byste případně, jak provést první pomoc či jak poznat závažnější úraz hlavy?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (24 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí jsme u kluků zatím úraz hlavy řešit nemuseli.

Minnie, 18. 8. 2020, 13.21

Díky za článek, u nás už toho bylo nepočítaně. Ono 3 aktivní děti jsou znát.

DB, 23. 4. 2020, 8.07

Děkuji za hezky sespsany článek 👍

jitka46

jitka46, 2. 4. 2019, 21.53

takových úrazů jsem se vždycky hrozně bála

Lenička, 20. 1. 2019, 19.22

Moc pěkný článek který může pomoci.

Žofinka

Žofinka, 4. 6. 2018, 11.15

Pár boulí už na hlavě bylo, ale spíše se špatně zvedla

Fuga

Fuga, 4. 9. 2017, 17.36

naštěstí zatím žádný vážnější úraz neměli, ale vím, že je to otázka okamžiku

vaniilla, 2. 9. 2017, 22.50

Naše malá akorát začíná lézt, tak pořád trnu, kdy se jí podaří spadnout z postele...

Mygara

Mygara, 1. 9. 2017, 7.29

také jsem vždy trnula, co vymyslí za blbost, při které se můžou zranit, toto období bylo asi nejhorší

Gabill, 31. 8. 2017, 16.22

Toto je asi nocna mora kazdej maminky, ze sa dietatu stane vaznejsi uraz....

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů