Baby shower, aneb přivítejte miminko stylově

zobrazeno 4423×

Vložil(a): Adrianita, 6. 5. 2020 22.56

Baby shower, taková moderní párty pro nastávající maminku a miminko, k nám přišla z USA, kde se je známa spíše pod pojmem Push party. Jedná se v podstatě o oslavu podobnou rozlučce se svobodou. Většinou jde o ryze dámskou záležitost, která se koná na konci těhotenství ženy, případně v šestinedělí. Znáte nebo vám dokonce někdo takovou rozlučku uspořádal? Nebo nevíte, co si pod těmito pojmy představit?

Většinou jde o ryze dámskou záležitost, která se koná na konci těhotenství ženy, případně v šestinedělí. Narozdíl od rozlučky před svatebním obřadem se ale samozřejmě nejedná o alkoholový dýchánek. Kamarádky či příbuzní donesou budoucí matce dárky, které se jí budou hodit pro miminko, ale i pro sebe samu. Ať už se jedná o výbavičku, doplňky, kosmetiku či nějaké dobroty. Push party pak více značí večírek, na kterém se probírá důkladně vše související s porodem, kojením, výbavičkou, šestinedělím, péčí o dítě apod. Mělo by se však jednat o příjemný večírek, který by budoucí maminku neměl zahltit ani stresovat.

Jak a kdy baby shower pořádat?

U nás se baby shower většinou zařizuje zhruba měsíc před termínem porodu, aby nastávající maminka měla dost sil na takový večírek. Ale záleží na každé ženě, kdy se rozhodne takovou party zorganizovat - zda termín zvolí dříve či těsně před porodem. Výjimkou nejsou ani baby shower probíhající v období šestinedělí. Přestože party může zorganizovat sama maminka, častěji se na organizaci podílí blízká kamarádka, sestra nebo kolegyně z práce. Pokud chcete takto překvapit vaši kamarádku, zvažte, zda bude opravdu překvapená a bude o takovou akci stát. Ne každá budoucí či novopečená maminka o takový druh zábavy stojí, případně ji nemusí vyhovovat složení hostů nebo jejich počet. Raději se s maminkou předem domluvte a zjistěte, co od takové oslavy čeká a co může zůstat zcela ve vaší kompetenci. 

Organizace baby shower

Baby shower většinou probíhá v domácím prostředí u těhotné nebo novopečené maminky nebo její blízké kamarádky či příbuzné, může však proběhnout i v práci, pokud tam máte vhodné prostředí a skvělé kolegyně. Sejít se však můžete i v příjemné kavárně či restauraci, případně uspořádejte oslavu na zahradě nebo piknik v parku. Myslete i na to, že maminka dostane spoustu dárků, které nejspíše sama neunese. Pokud nepřijede autem, zajistěte ji také odvoz a pomoc s dárky.

Výzdobu prostředí připravte spíše střídmou, avšak v duchu baby shower - motiv dudlíků, pohádkových postav, peřinek, cokoliv vás nebo maminku napadne, vše by také mělo být v jejím stylu. Myslete i na občerstvení - nealko nápoje, jednohubky, zdravé koláčky, muffiny, velmi často je také součástí oslavy dort. Vše můžete nachystat i upéct vlastnoručně, případně si nechat objednat. Dort může být jednoduchý nebo opět tématický. Velmi častý je dort s figurkou miminka v peřinkách, záleží na vkusu, já bych raději zvolila dort s vtipným nápisem, dort s dudlíkem, “v peřince” nebo jen tvarohový nepečený se spoustou čerstvého ovoce.

Baby shower jen s prvním miminkem?

Ať už čekáte své první nebo páté miminko, záleží jen na vás, zda baby shower uspořádáte. Při každém dalším těhotenství nejspíše už tolik informací nepotřebujete, ale nějaké věci do výbavičky jsou třeba vždy, v neposlední řadě je to skvělá příležitost se odreagovat a mít všechny své nejbližší pohromadě (alespoň všechny ženy). 

Pokud už nějakou ratolest doma máte, nebo máte kamarádky s dětmi, záleží na vás, zda uspořádáte párty s dětmi nebo bez. Některé ženy si chtějí užít holčičí dýchánek zcela bez dětí a zařídí si hlídání. Pokud ale už nějaké starší dítě máte, možná chcete mít své děti u takové skvělé události, protože i ony jsou již součástí vašeho života. A navíc, když je dětí na party více, můžou si pěkně pohrát. 

Co koupit budoucí mamince?

Dárky k narození miminka jsou u nás zcela běžné i v případě, že maminka nepořádá baby shower. Někomu vyhovují peníze, jinému zase dáreček. Překvapení je fajn, ale opět si musíme být jistí, zda právě tohle maminka ocení či využije. Nejlepší variantou je, když víme, že právě tohle maminka potřebuje nebo může sepsat seznam toho, co jí ještě chybí.

Záleží také na rozpočtu každého jedince a požadavků maminky. Pokud si žena přeje pro miminko šátek za 5 tisíc, můžete ji na něj jen přispět nebo se složit s ostatními. Jestliže se jedná o položky za pár stovek, může si každý z darujících “rozdělit” dárky. Pokud plánujete překvapení, raději se poraďte i s ostatními, ať miminko nedostane několik stejných dárků. Nezapomínejte, že ne každá maminka využije dudlík, láhev na mléko nebo jednorázové plenky, jiná naopak neocení plenky látkové či obyčejnou kosmetiku. Dárek by měl maminku potěšit a měla by jej využít. Velmi oblíbené jsou plenkové dorty složené z různých dalších potřeb (kosmetika, kousátko). Další tipy na dárky: body či další kousky oblečení se jménem či jiným originálním potiskem, pečující přírodní kosmetika pro ženy po porodu (olej na strie, na prsa), usínáček či šumící medvídek, hebká deka do kočárku apod.

 

Měla jste své vlastní baby shower nebo jste se jej zúčastnila? Jaké dárky jste dostala od ostatních pro miminko, jaké jste naopak darovala?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 27. 4. 2023, 8.34

Tuhle tradici jsem viděla asi jen v televizi v amerických filmech, ale nedávno se mojí sestře narodil syn. Rozhodla se tedy uspořádat rodinnou party na zahradě, takže jsem koupila na internetových stránkách https://www.tentino.cz/nuzkove-party-stany/ dva jednobarevné stany. Překvapilo mě, jak se nám povedlo je snadno postavit a jak jsou prostorné. Vešlo se do nich dostatek židlí a stolů pro všechny pozvané.

Lednice1, 16. 4. 2023, 15.09

Tak o tomto jsem ještě neslyšela, vždycky dáváme dárečky až se miminko narodí, po šestinedělí jdeme na návštěvu a vždy donesu dáreček jak pro maminku, tak i pro miminko. Nejvíce dávám sadu na výrobu odlitku a vždy to má úspěch a zůstane oběma i památka

Okurka1, 24. 4. 2023, 10.03

Kamarádce se má narodit miminko a já právě hledám co jí pořídit a ten odlitek se mi teda jeví jako dobrý nápad, můžeš mě nasměrovat, kde bych se na něj mohla podívat?

Lednice1, 1. 5. 2023, 16.47

Mě se to právě moc líbilo, takže odlitek dávám každé své kamarádce, které se narodí miminko, podívej se stránky vzpominkovyodlitek, tak je kupuji já .

alabud, 3. 9. 2021, 9.55

Já jsem se zrovna před týdnem zúčastnila poprvé takovéto baby shower party a upřímně jsem byla trochu zmatená, nevěděla jsem, jak to probíhá. To že se nosí miminkům dárek jako přivítání na svět, to už je jiná. Každopádně jsem zvolila pro mamku nějakou dobrotu a pro mimčo jsem donesla takový kreativní dárek, který sklidil u všech obrovský úspěch. Objednala jsem z obchodu: https://www.chupeto.cz/darkove-kosiky/ jednopatrový plenkový dort s ovečkou - jemné, decentní a obrovsky kreativní. Mají i dvou nebo třípatrové a košíčky. Líbí se mi i to, že v případě, že si člověk nevybere z nabídky, vytvoří mu nějaký dortík podle jeho představ.

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 18.58

o těchto oslavách jsem neslyšela a dárky žádné jsme nedostali

Teryk92, 25. 5. 2020, 9.36

Nic takového jsem neměla. Dárky přinesli kamarádi na zapíjení po narození - to jsme byli ještě v porodnici.

jkubeso, 13. 5. 2020, 8.36

Měla jsem u prvního rozloučku v práci, dali mi společný dárek. Sama pro sebe bych takovou oslavu neporadala ani bych nechtěla, aby někdo uspořádal, nejsem moc oslavovaci typ

mikjana, 12. 5. 2020, 20.07

Také jsem ještě o těchto oslavách neslyšela. Tak se budu snažit, abych něco takovéhoto připravila.

Lipi4, 12. 5. 2020, 12.08

Už jsem několika kamarádkám dělala sraz podobný BabyShoweru (vždycky s dortem) a nejlepší zábavou a zároveň dárkem pro budoucí maminku (z mojí strany) bylo/je /bude malování dětských bodýček (vždy jsem brala různé velikosti). Měla jsem připravené šablony na míru budoucím rodičům a každý účastník akce něco miminku na památku nakreslil/obkreslil/vymaloval...... termín jsme většinou zvolili podle počasí a stupně těhotenství ( většinou okolo 7. měsíce) .... Paradox je, že všem kamarádkám jsem ho udělalal a já jsem neměla ani jeden

Eliška Kozlova, 11. 5. 2020, 23.07

My jsme se navštěvovali tak po měsíci od porodu s dárečkem pro mimi i maminku (většinou čokoláda a kojící čaj ) ale s přibývajícím počtem dětí to opadlo. Kamarádce jsem vyráběla dort z osušek a drobností pro miminko, tenkrát to teprve začínal být hit.

jitka46

jitka46, 11. 5. 2020, 22.03

dárky dáváme i tak, žádná speciální oslava se v mém okolí zatím nekonala

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů