Zlatá neděle. Připomeňme si Betlémské světlo a historii betlémů

zobrazeno 1685×

Vložil(a): KristinaS, 22. 12. 2019 22.10

Už nám téměř končí čtvrtá adventní neděle, zvaná také zlatá. Na adventním věnci nám hoří všechny čtyři svíčky. Dnes jsme zapalovaly poprvé poslední svíci, která symbolizuje mír a pokoj. Říká se jí Andělská, nebo Láska. Do Štědrého dne nám zbývají dva dny a tak už bychom měly mít pomalu vše nachystané. Advent by měl být časem očekávání, naděje. Kdo z Vás si našel čas na zklidnění?

Betlémské světlo

Už 21. prosince se rozjeli skautští kurýři s Betlémským světlem vlaky do celé České republiky. Kam si pro světlo můžete dojít, najdete na této mapě

Betlémy

Už ve 4. století po Kristu měl do Říma papež Liberius přinést pět prkének z Kristových jesliček a uložit je v chrámu, který podle nich dostal jméno Ad praesepe (U Jesliček) - dnes známá římská bazilika Santa Maria Maggiore.

V roce 1223 prý svatý František z Assisi vystoupal do jeskyně na vrcholu kopce u vesničky Greccio. Přivedl sem i tele a oslíka a zbudoval zde chlév s jeslemi, do nichž na Štědrý den položil sošku Jezulátka a odsloužil zde mši pro místní vesničany. Je mu tak připisována nejen tradice zobrazování scény narození Ježíše Krista, ale i tradice půlnočních mší.

Za předchůdce betlémů jsou považovány velké plastiky v kostelech, které znázorňují scénu narození Páně. Ve zmiňované bazilice Santa Maria Maggiore v Římě je jedna taková, z části dochovaná skupina kamenných skulptur, která představuje klanění tří králů. Jejím autorem je sochař Arnolfo di Cambio, který ji vytvořil v letech 1488 - 1489 a toto dílo posloužilo jako předloha pro první dřevěné betlémy. 

V 15. století vytvořil sochař Quido Mazzoni betlém, jehož zobrazení odpovídalo vyobrazení jeho současného života. Někteří badatelé se ale domnívají, že první jesličky byly dílem svatého Kajetána z Tiene, který je měl vytvořit v první polovině 15. století. Ať tak nebo tak, pravdou zůstává, že domovem betlémů je Itálie, kde jich právě v 15. a 16. století vzniklo mnoho. V roce 1567 si nechala kněžna Constance v Celanu v italských Abruzách. 

Nejstarší betlémy byly velké. Jak začaly přibývat postavy do scény, zmenšovaly se jejich rozměry. Bylo také zvykem v průběhu adventu měnit scénu jesliček tak, aby byla aktuální. Například postava Jezulátka se pokládala do jesliček až 24. prosince večer, postavy tří králů se do betlému přidaly až na Tři krále.

Františkáni a především jezuité se snažili a šířili tento zvyk po celé Evropě, protože v něm viděli v čase protireformace velký potenciál, jak přivést lid zpět ke katolicismu. Jezuité vnesli do betlémů názornost, přitažlivost a nové technické prvky, včetně pohyblivosti a přemístitelnosti figur. Objevují se i oblékané figury jako loutky s drátěnou kostrou a pohyblivými končetinami. 

Prvním doloženým betlémem v Čechách je z roku 1560 v jezuitském kostele v Praze. Češi si ohledně betlémů připsali na konto dvě významná světová prvenství. Pyšníme se největším mechanickým lidovým betlémem na světě, který vytvořil jindřichohradecký punčochář Tomáš Krýza, a také největším betlémem jako takovým. Ten vybudoval řezbář Jiří Halouzka v Jiříkově na Rýmařovsku a stále ho rozšiřuje. Expozice v současné době čítá zhruba 450 vyřezaných plastik.

V roce 1751 zakázala Marie Terezie stavění betlémů a předvádění vánočních her v kostelech a Josef II. tento zákaz vydal znovu. Označil zvyk za dětinský a církve nedůstojný. Zákaz se týkal i soukromých domů. V nich se ale hůře kontroloval a tak se zvyk stavění jesliček přenesl do domů. Pro výrobu betlémů se nejčastěji používalo dřevo, dále potom třeba papír, vosk, pálená hlína, různá těsta. 

Jesličky v lidové tvorbě jsou zasazovány do místní krajiny. Nebývá znázorněna krajina Palestiny. Jakoby tím chtěli vyjádřit, že se Kristus narodil pro lidi všech krajin a národů.
 

Byly jste se s dětmi podívat na betlémy? Nebo máte nějaký doma?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Evka2, 19. 12. 2021, 18.32

Na Betlém jsme se byli podívat nedávno. Byl u stromečku na náměstí

lenicka.vol, 14. 12. 2021, 23.33

Taky máme.

patricia077

patricia077, 14. 12. 2021, 20.11

Máme 😉

Teryk92, 14. 12. 2021, 18.22

Betlém máme doma. Děti si s ním rády hrají

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.58

betlém nemáme,ale živý betlém se mi moc líbí

Mygara

Mygara, 29. 12. 2019, 7.56

Betlém vždy vytáhnu papírový a oprášim ho

Fuga

Fuga, 26. 12. 2019, 7.11

Byli jsme dokonce v kostele na výstavě betlémů

Gustawka, 24. 12. 2019, 8.09

betlémy máme moc rádi

Ketris

Ketris, 23. 12. 2019, 23.02

Ano, chodime kazdy rok

dasza, 23. 12. 2019, 19.43

Betlém jen v kostele kam.chodime házet Černouškovi kacaky...doma někde máme krásnej dřevěnéj..ale kde je..toť otázka..nehledám..my ty Vánoce nijak neprožíváme..strom.zradlo.chlast.darky máme..víc nepotřebujeme;))))

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů