Plochá noha a poruchy klenby u dětí

zobrazeno 10934×

Vložil(a): Adrianita, 3. 3. 2016 1.16  (aktualizováno 11. 10. 2017 20.16)

Vývoj dětské nožičky představuje dlouhodobý proces, který začíná již prenatálním věku. V tomto období samozřejmě nemůžeme ještě nic ovlivnit. Přesto bychom si mohly popsat, jak to vlastně celé funguje. Pojďme odhalit tajemství dětské nožičky do hloubky. Zaměříme se na vady , které se mohou vyskytnout u dětských nohou a řekneme si, jak jim lze předejít.

Lidská noha je úžasným výtvorem přírody – má 200 000 nervových zakončení, 33 svalů, 28 kostí a 19 šlach na jednom chodidle. Dostala darem všechny důležité technologie, prověřené miliony let evoluce. Již osmitýdenní embryo má vyznačeny všechny struktury dolní končetiny i celé nohy. Dosud se však ještě nevytvořila správná osa mezi nohou a bércem. Postupně se formuje pravoúhlé postavení nohy v hlezenním kloubu a začíná se tvořit klenba nohy. Ploska je nejprve zcela plochá a teprve v batolecím věku se začíná formovat. Nožní klenba je velmi důležitá, protože umožňuje pružnou chůzi ve vzpřímené poloze a zároveň zabezpečuje tříbodovou stabilitu chodidla. Klenbu chodidla máme podélnou a příčnou.

Aby nohy mohly přirozeně fungovat, stačí jim velmi málo - dostatek prostoru, volnosti, smyslových podnětů a aktivního pohybu.

Jestliže máte doma malé miminko, které se ještě nestaví, a vy přemýšlíte, jestli mu máte obout botičky, aby mu nebyla zima, zpozorněte. Pokud vaše dítko ještě nechodí, zapomeňte na jakékoliv obutí. Předčasné obouvání dětských nožiček nepodpoří správný vývoj dětské klenby, spíše naopak. Miminku stačí teplé dupačky a ponožky, v kočárku je zahřeje fusak a teplá deka.

Jakmile si vaše miminko začne stoupat a obcházet nábytek, můžete koupit capáčky (měkké ohebné botičky, které nebrání pohybu nožky - především zapojení prstů nohy je velmi důležité). Noha je přizpůsobena chůzi po nerovnoměrném povrchu, jako je tráva, mech, písek, hlína apod. Chodit pouze po tvrdé podlaze neí žádoucí, takže pokud máte doma linoleum, plovoucí podlahu či dlažbu, můžete dítěti připravit na zem různé povrchy (pod koberec dejte třeba kousek lana, část pokoje vybavte například penovou podložkou apod. Pokud chcete miminku nasadit jen ponožky, dbejte na bezpečnost a zvolte protiskluzové ponožky. Více o bezpečnosti doma se dočtete v článku Bezpečnostní prvky. Máte doma bezpečno?

Vývoj klenby u dětské nohy

Celá klenba nožičky obsahuje několik nervových zakončení, které reagují na vnější podněty a tím je poté noha správně či nesprávně formována. Podněty, jako jsou boty či povrch, po kterém noha chodí, ovlivňují nejen vzpřímený postoj, ale i chůzi a také běh. Pokud jsou nervy stimulovány nesprávným způsobem, může docházet k různým deformitám v oblasti klenby nohy.

Vývoj nohou u dětí má 3 fáze, začíná v raném dětství a končí v dospělosti. Typ chůze děti dědí po rodičích, avšak v průběhu vývoje se dále formuje. Vhodné je zvolit správnou obuv, která by měla tvarem odpovídat tvaru nožičky, jak podélně, tak na šířku. Nezapomínejte na rezervu cca 10 - 15 mm v oblasti prstů. Přesto by dítě v předškolním věku nemělo nosit stále jeden typ obuvi. Obuv střídejte dle činností a počasí. Podporujte dítě v pohybové aktivitě, která by neměla zatěžovat pohybový aparát nebo by neměla být jednostranná. Vhodné jsou aktivity podporující rovnováhu a stabilitu. Nežádoucí jsou v tomto období vrcholové sporty. Také nezapomínejte na rozvnoměrné nošení těžkých břemen, dítě by nemělo nosit tašku přes jedno rameno. V předškolním věku není kostra nohy ještě plně osifikována, začíná se tvarovat podélná nožní klenba a dítě má již stabilní chůzi a stoj. Dbejte na správné držení těla, nejen při stoji, chůzi, ale i při sezení u stolečku. V této době se můžou projevit první deformity nohy, které lze upravit ortopedickou obuví či vložkou a také cvičením.

Mezi 9. - 15. rokem dochází k ustálení osifikaci kostí klenby nohy, deformity nohou se začínají ustalovat. Správný vývoj klenby opět podpoříte dostatečným pohybem a střídáním vhodné obuvi, také dostatečnou hygienou. Je dobré na každou činnost či příležitost volit jinou obuv. Dbejte na to, aby dívky nenosily podpatky a chlapci, aby si uvazovali tkaničky napevno. Jakékoliv deformity nohou v tomto období se ještě dají úspěšně korigovat. Čím později se však vada začne řešit, tím je cvičení a léčba méně úspěšná a také trvá delší dobu. V dospělosti už jsou vady a deformity nohou nevratné.

S jakými vadami dětských nožiček se nejčastěji setkáváme?

Nejčastější vadou dětské nožičky bývají ploché nohy - tzv. plochonoží, podélně nebo příčně. To znamená, že vývoj klenutí plosky je nedostatečný, nebo dokonce zcela chybí klenba. Je třeba upozornit na to, že v raném věku se poruchy klenby vyskytují téměř u poloviny dětí, což je alarmující. Většina získaných vad je odhalena pediatrem při běžném vyšetření a následně léčena odborníkem na pohybové ústrojí, tedy ortopedem. Těmto vadám by se dalo z velké části předejít správným režimem obouvání. Mezi další vady nožní klenby patří deformity prstů, vyosení a přetížení nosních kloubů a páteře s rozvojem skoliózy, ostatní deformity páteře.

Jak vlastně vzniká plochá noha u dítěte a které faktory jsou důležité?

Je třeba si dát pozor zejména na tyto aspekty:

  • Předčasné stavění dítěte a nucení k předčasné chůzi (pozor na vodění za ruce, když dítě ještě nechodí)
  • Nebezpečná je také nadměrná hmotnost, která je pro stavějící se dolní končetiny velmi závažným faktorem (pozor na dětskou obezitu)
  • Nevhodné obouvání patří k pravidelným a závažným faktorům v rozvoji plochonoží (botičky nejsou na okrasu)

 

Zdroj: prozdravenohy.cz, zijnaboso.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (34 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí jsme plochou nohu u nikoho neřešili

lucie25987, 11. 12. 2018, 21.34

Nechtěla jsem nic podcenit, proto jsem už od prvních botiček dávala dceři dětské boty superfit https://www.obuvcipisek.cz/znacka/superfit/ , abych předešla případným potížím s jejíma nožičkama.

Ivana Navrátilová, 11. 8. 2020, 1.08

Jojo, kvalitní boty jsou určitě základ. My také na botičkách pro našeho prcka nešetřili. Právě z toho, že bude na ploché nohy trpět jsem hlavně ze začátku měla docela strach. Jen tak mimochodem, pokud nevadí, že se podělím, tak zrovna pár dní zpět jsem náhodou narazila na článek, kde právě tento problém také řeší: https://www.jsme.cz/ploche-nohy-u-deti-jsou-strasakem-vsech-rodicu-pritom-lze-jejich-vzniku-snadno-zabranit Musím uznat, že docela zajímavé čtení.

Žofinka

Žofinka, 1. 6. 2018, 7.55

A pak čemu má člověk věřit

Gabill, 2. 12. 2017, 20.06

Maly najradsej beha doma bosy, co na tvrdej podlahe nie je velmi dobre. Aspon ze v skolke znesie sandalky s tvarovanou klenbou.....

gosa22, 13. 10. 2017, 14.29

super článek...a k tomu doplňuji, že velké zlo jsou také špatní ortopedi, kteří doporučují tvrdé vložky do bot, paty pevné až hrůza a k tomu zatracují barefoot boty...aneb jak může "skvěle" doktor "pomoct"

Kikinka30, 13. 10. 2017, 12.44

My mame pro malou kvalitni botky detske kozene s vlozkou,vetranim,sice byly drazsi,ale clovek to rad do ditete investuje

martinazab, 12. 10. 2017, 19.37

Syn má plochú nohu. Najprv sme si to ani nevšiimli, až na štvorročnej prehliadke. Ale nosí iba vložky do topánok a mám pocit, že je to lepšie.

Petra Önder (petrao)

petrao, 12. 10. 2017, 12.04

Akorát nám krásně vyšlo, že dcerka začala chodit v létě takže mohla běhat bosky nebo mít capáčky.

editak, 12. 10. 2017, 10.43

tak tak...dávali jsme jen protiskluzové ponožky a pak capáčky

Aliisha

Aliisha, 12. 10. 2017, 6.43

Ploché nohy mám a bohužel to podělil i syn. Jako dítě jsem nosila vložky do bot, ale stejně to moc nepomohlo

Katka

Katka, 13. 10. 2017, 10.50

Vložky sami o sobě problém neřeší, jen předchází dalším problémům, třeba se zády.

Aliisha

Aliisha, 13. 10. 2017, 18.50

No to ale rodiče nevěděli

gosa22, 13. 10. 2017, 14.31

vložky do bot právě nějsou to správné řešení...ono to totiž není až tak o podědění...já si to dříve taky myslela...stačí od mala správně obouvat a předcházet vadám dodržováním určitých zásad

Aliisha

Aliisha, 13. 10. 2017, 18.52

A o to se snažím. Kupujeme vhodnou obuv

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů