Zoubky, jejich čištění a první návštěvy dětského zubaře

zobrazeno 5458×

Vložil(a): caroline, 10. 10. 2014 21.37

Znáte to pořekadlo „Na šaty má dostat ten, kdo první zoubek objevil“? Možná se už těšíte na nový kus oblečení v šatníku, ale věřte, že může být poměrně draze vykoupený. Růst zoubků totiž často dokáže připravit rodičům bezesné noci.

První zoubky se začínají prořezávat mezi čtvrtým a sedmým měsícem. Není to však pravidlem, takže pokud pusinku vaší ratolesti nezdobí zoubky ani v deseti měsících, nemusíte zoufat. U mého syna Borise jsem si byla jistá, že první zoubek musí vyrazit každou chvíli, a to již od třetího měsíce. Věčně poslintaná trička a všemožné předměty v pusince tomu napovídaly. Ale „jednička“ se objevila až v necelých devíti měsících. Pak už to šlo velmi rychle a během jednoho měsíce měl v pusince zoubků hned pět.

Nepříjemné příznaky růstu zubů a jejich zmírnění

Ani nás neminuly jasné příznaky růstu zubů. Dříve spokojený a veselý chlapeček byl najednou mrzutý, špatně spal a doslova na mě visel. Našeho velkého jedlíka jsem s odmítáním jídla nepoznávala.

Růst zoubků mohou značit i další signály, jako je zvýšená teplota či řidší stolice. U některých dětí se tyto příznaky nemusí objevit a jiným naopak růst zoubků dokáže pořádně znepříjemnit život. Věřte ale, že tento stav netrvá dlouho. Navíc můžete bolesti zmírnit. Pomoci děťátku mohou tzv. kousátka vychlazená v lednici (doporučuji koupit alespoň dvě, aby se jedno vždy mohlo chladit v ledničce). Také můžete dásně masírovat gázou, případně použít gely s orálním analgetikem, kterých je na trhu spousta. Pokud vaše dítko rádo cumlá dudlík, určitě ho ocení i v těchto chvílích. Jakmile dásně otečou a objeví se na nich bílé čárečky, můžete se radovat. Zoubek vyraší každým dnem.

Jak správně pečovat o mléčný chrup?

Mléčný chrup tvoří celkem dvacet zubů, které postupně vyrůstají až do zhruba tří let věku dítěte. Mléčné zoubky mají velký význam pro tvoření slov, ovlivňují vývoj čelistí a postavení stálých zubů, a proto je potřeba i o první zoubky řádně pečovat.

Už s prvním zoubkem byste měla své děťátko začít zvykat na čištění. Na začátku, když jsou prořezané zatím jen řezáky, stačí zoubky mýt gumovým kartáčkem, popřípadě otírat vlhkou gázou nebo kapesníkem. Jakmile vyrostou špičáky a stoličky, bez zubního kartáčku se již neobejdete.

Kartáček by měl být určen pro děti a být co nejměkčí. K čištění používejte výhradně dětskou zubní pastu bez nebo jen s minimem fluoru. Zoubky dětem čistěte stejně často jako ty svoje, tedy dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním. Důležité je po večerním mytí dítěti nepodávat žádné jídlo a slazené nápoje.

Když si dítě nechce nechat zuby vyčistit

Možná se u vašeho dítka setkáte s odporem nechat si zoubky vyčistit. Důležité je však vytrvat a neustoupit. Snažte se dítě motivovat. Kupte pěkný kartáček, naučte se několik říkanek k čištění zubů, čistěte si zuby společně. U nás pomohl plyšový kamarád, kterému čistíme zoubky spolu se synem. Děti si postupně na tuto „rutinu“ zvyknou a budou si chtít zoubky mýt sami, což bychom jim měli umožnit, i když je zapotřebí jim zoubky ještě dočistit. Správná technika čištění zoubků je totiž náročná na koordinaci pohybů a děti to většinou zvládnou až okolo šesti let věku.

Kdy byste se měla vydat s dítětem na první zubní prohlídku?

Názory na to, kdy se poprvé vydat s dítětem k zubaři, se různí. Obecně však platí, že vhodná doba k první zubní prohlídce je okolo jednoho roku dítěte, a to i když dítě ještě nemá zoubky. Na první prohlídku dítě připravte, zkuste si s ním situaci nacvičit doma, aby pak nebylo z nezvyklého prostředí tolik překvapeno.

Já jsem si pro syna vybrala ordinaci s dětskou zubařkou a byla jsem s přístupem personálu mile překvapena. V čekárně byl dětský nábytek a koš s hračkami, v samotné ordinaci pak nad zubařským křeslem monitor, kde se promítaly pohádky. Syn zvládl prohlídku na jedničku. Celá prohlídka trvala chviličku, paní zubařka nejprve povozila syna na křesle a ukázala mu nástroje. Potom mu prohlédla zoubky a nám předvedla správnou technikou čištění. Nakonec obdarovala syna obrázkem s krtečkem.

Ani v takto nízkém věku se kazy zubů dětem nevyhýbají, proto je důležité navštěvovat zubaře pravidelně, ideálně dvakrát do roka. Pamatujte, že i když je mléčný chrup jen dočasný, hraje velkou roli, proto mu věnujte stejně velkou péči, jako později stálým zubům.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • analgetikum

    léčivý přípravek používaný k úlevě od bolesti

Diskuze k této stránce (21 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

u všech kluků jsme byli poprvé u zubaře v roce.

Minnie, 27. 3. 2020, 21.01

U všech 3 našich dětí byl s prořezáváním problém, teploty, bolesti. Dávala jsem Calgel ten pomáhal, v případě teploty Nurofen. Čistíme od prvního prořezání, nejprve prsťáčkem, v asi roce se přešlo na malý kartáček. K zubaři se se všemi šlo poprvé okolo roku.

Teryk92, 17. 12. 2019, 17.59

Jdeme poprvé k zubaři ve 14 měsících.

Žofinka

Žofinka, 5. 7. 2018, 8.57

Já se bála návštěvy zubaře a vše proběhlo na jedničku

Marusk

Marusk, 7. 11. 2017, 14.28

Čištění zoubků je stále boj, doufám, že bude dítko brzy spolupracovat. Zvláště čištění z té přední strany je náročné. Nenechá si do pusy moc zasahovat... ale u zubaře to bylo ok.

Mygara

Mygara, 27. 3. 2017, 15.35

zoubky , to bylo ze začátku opravdu hodně divoké, ale ten odpor, když se překoná, tak je to moc fajn

Fuga

Fuga, 4. 2. 2017, 19.15

čištění byl u nás boj a teď si to už užívám

Aliisha

Aliisha, 11. 12. 2016, 22.34

Snažím se čistit pravidelně každé ráno a večer. Syn však nechce moc otvírat pusinku a tak je to celkem těžké. Vetšinou řve a má pusu na zámek zamčenou.

Jamu, 18. 11. 2016, 9.42

Moje neterinka bude asi zubarka,cisteni zoubmu miluje od malicka a nejlepe,kdyz si je s ni cisti teticka;)

jitka46

jitka46, 6. 8. 2016, 23.03

Se zoubky je to vždy horor, neznám nikoho, kdo by to prožil normálně.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů