Batole 19. - 20. měsíc

zobrazeno 28814×

Vložil(a): Martina Richterová, 4. 8. 2015 21.55

Vašemu děťátku už byl rok a půl a nyní začíná druhou polovinu druhého roku života. Je až neuvěřitelné, jak se dítě v tomto období mění. Jeho život je jedna velká hra, díky které se každý den naučí mnoho nových věcí. Poznává svět kolem sebe, zdokonaluje se v chůzi a v řeči. A my jsme tu od toho, abychom mu to co nejvíce usnadnili. Jaké dovednosti jsou charakteristické pro tento věk a co všechno už naše dítě umí?

Období „porovnávání“

Oblíbenou zálibou některých maminek je sledovat, co jejich dítko umí a porovnávat to s ostatními. Často se tak dostanete do situace, kdy zjistíte, že chlapeček vaší kamarádky umí lépe mluvit, holčička od sousedů krásně běhá a chodí sama po schodech. A k čemu vám to je dobré? K dítěti je třeba přistupovat zcela individuálně, protože každé je jiné a neznamená to, že je něco špatně. Od narození až dosud ušlo vaše dítě obrovský kus cesty. Od ležícího miminka se naučilo chodit, běhat, rozumí téměř všemu, co mu říkáte, a začíná samo mluvit. Některé děti umí slov jen pár, jiné začínají povídat aktivněji.

Co už dítě umí?

Ve dvaceti měsících už dítě projevuje větší zájem o vše ve svém okolí. Je velmi zvídavé a nutně potřebuje vše pořádně probádat. Batole přímo prahne po nových informacích a poznání. Chce se učit, ale zároveň si hrát. Učení hrou je nejlepší způsob, jak se zdokonalit ve všech základních oblastech.

Slovní zásoba vašeho dítěte je stále ještě hodně omezená. Dokáže říci několik slov, některé děti dokonce dávají dohromady dvouslovné věty (například mami podej). Obrovský pokrok v řeči bude pokračovat i nadále. Dítě si bude stále rozšiřovat slovní zásobu a postupně začne používat věty.

Vaše děťátko začíná chodit jako dospělí, tedy učí se synchronizovat ruce a nohy. Ruce jsou již uvolněné a pomáhají mu v rovnováze. Zlepšuje se také stabilita a celková koordinace těla. Batole pomalu ztrácí takovou tu „kachní“ chůzi a začíná si více věřit a také méně padat.

Jaké zvolit hračky

Je třeba myslet na to, že dítě je stále více nezávislé a hraje si samo i bez vašeho bedlivého dozoru. Proto je důležité vybírat takové hračky, se kterými si dítě neublíží. Dítě často ani neví, k čemu je která hračka dobrá. Proto je jen na vás, jak mu dokážete vše usnadnit. Holčičky rády vaří, dělají to samé, co vidí u maminky. Kluci zase montují a spravují. Oblíbená hračka je plastelína, ze které dítě tvaruje válečky. Mezi venkovními aktivitami dominuje hra na písku.

Co všechno se vaše dítě už naučilo?

Chůze je už jistá, dítě téměř nepadá, také běh se zlepšuje a dítě umí být docela rychlé. Dokáže zvednout hračku a nosit ji. Je ideální doba na učení říkanek, které po vás bude opakovat. Prohlubujte v něm samostatnost. Batole se už dokáže najíst samo lžičkou, co na tom, že občas jídlo neskončí v bříšku, ale na bříšku.

Důležitý je pohyb

Umožněte dítěti co nejvíce pohybu, a to jak doma, tak venku. Nedržte jej zbytečně v kočárku, ale naopak jej nechte běhat volně, chodit za ruku i po schodech. Doma můžete společně uklízet, hrát si na schovávanou nebo tancovat. Čím více pohybu bude dítě mít, tím lépe. Kromě koordinace pohybů si tak zlepšuje fyzickou kondici. Navíc bude mít o to větší hlad a unaví se ke spánku.

Záchvaty vzteku

Pro toto období jsou charakteristické občasné záchvaty vzteku. Dítě jimi vyjadřuje svou nespokojenost. Některé děti se vztekají často, jiné jen výjimečně. Každopádně ho nechte, v tu chvíli nemá cenu nic vysvětlovat ani používat fyzické tresty. Zkuste nenásilně odpoutat jeho pozornost na nějakou činnost. V tomto období nemá příliš smysl něco pořád dokola zakazovat. Raději vysvětlujte, že když se bouchne, bude to bolet „au au“. I když realita je taková, že dítě si to o to raději půjde vyzkoušet.  

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

vztekání se u druhého a třetího syna drží pořád

Minnie, 5. 9. 2020, 11.26

Ano, první záchvaty vzteku to bylo něco a taky vše zkusit na vlastní kůži (nelez na stůl, spadneš... říkat 10x a k prdu... pak spadli a pochopili).

Žofinka

Žofinka, 30. 6. 2018, 20.23

Když se dítě zasekne, tak se zkrátka zasekne

Eliška Kozlova, 10. 2. 2018, 10.57

Me fascinuje jak Jirik intonuje zpívá si: auto, auto auutoo , auto-auto-auto. ... Jinak řeč furt jen napodobuje, než by říkal opravdová slova, ale kluci v tomhle bývají pozadu Zato jezdit s čímkoli je hra číslo jedna a prolezat, vylezat a zalezat Konečně si také začal prohlížet obrázky v knížkách, to dlouho nedělal. Ale nejvíc je dolejzat za sourozenci, něco jim sebrat a pak utíkat co to jde

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 7.51

záchvaty vzteku se mi zdá, že je drží pořád .-)

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 9.08

vztekání, toho si člověk užije ažaž

KerhartovaK, 3. 6. 2016, 7.57

No, z toho co jsem četla jsem docela nešťastná, protože naše dcera ještě nemluví, natož aby dávala dohromady dvouslovná slova. Slyší dobře, když po ní něco chceme, tak to udělá, ale...no, snad brzy začne mluvit

Itany, 28. 12. 2015, 12.25

Tak náš malej už také zjistil že se muže vztekat takže je doma veselo:)

Zuzka Čtvrtečková, 19. 11. 2015, 17.39

To bylo září a podle fotek koukám, že začalo akrobatické období. Malej vylezl všude, kam se dalo, všechno si chtěl podat, zkusit, ohmatat... A taky začal zkoušet naoko plakat, co to s námi udělá, nebo naopak, jestli nás dokáže rozesmát.

Katka

Katka, 27. 5. 2016, 9.09

Taky listuju fotkami, abych si to období připomněla ;o) Syn si začal stavět komíny z lega Dupla.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů