Nejběžnější dětská onemocnění a léčba

zobrazeno 7352×

Vložil(a): Petra P, 9. 6. 2015 13.41

Každé miminko nebo větší dítě někdy onemocní. Je dobré znát některé rady, jak se s nemocí vypořádat.

Přenos onemocnění

V dětském věku jsou nejčastější příčinou nemoci infekce – virové nebo bakteriální. Častou otázkou rodičů bývá „Kde k tomu naše miminko přišlo?“. Je několik způsobů přenosu infekčních onemocnění. U dětí se nejčastěji jedná o přenos tzv. kapénkovou infekcí. V tomto případě se viry nebo baktérie šíří z nosu a úst nemocného do okolí a pokud se dostanou na sliznici, např. do úst nebo oka jiného dítěte, může onemocnět. Způsobem přenosu je tedy například kýchání, kašlání, smrkání...

Kapénková infekce se může přenést i nepřímo rukama. Tento přenos je zvlášť u dětí velmi častý. Dítě si kontaminuje ruce při smrkání nebo kýchání a rukama pak sahá na hračky nebo jiné předměty. Ty pak jiné dítě dá do úst, a tak se může nakazit. Toto platí i mezi dospělým a dítětem. Když máte např. rýmu, myjte si po každém vysmrkání ruce, snížíte tak riziko nákazy dítěte, o které musíte i v době vaší nemoci pečovat.

Druhým nejčastějším přenosem infekce u dětí je přenos bakterií nebo virů ze stolice rukama do úst (tzv. fekálně-orální přenos). Takto se přenáší například průjmová onemocnění. Dítě kontaminuje své ruce bakteriemi nebo viry ze stolice. Následně sahá na předměty, na kterých bakterie a viry po určitou dobu přežívají a mohou být zdrojem nákazy pro okolí. Tímto způsobem se velmi snadno šíří například rotaviry, což jsou nejčastější původci průjmu u dětí do pěti let věku. V tomto případě ani dostatečná hygiena rukou nemusí zajistit ochranu před onemocněním.

Čím je dítě mladší, tím snáze onemocní, proto vždy zvažujte, do jakého kolektivu se s dítětem vydáváte. Především děti navštěvující mateřské školy jsou častým zdrojem infektů. Je dobré poradit se s vaším dětským lékařem o vhodných očkováních před nástupem dítěte do mateřské školy.

Rýma

Rýma bývá velmi často první nemocí miminka. I když je to běžné onemocnění, určitě vám bude vašeho miminka líto a bude se vám rýma zdát mnohem závažnější, než když ji máte vy sami. Pro miminko je nepříjemné především proto, že neumí smrkat, neumí si uvolnit nos a velmi obtížně dýchá ústy. Proto je při rýmě velmi důležité čistit dobře dutinu nosní.

Je třeba odsávat nos několikrát denně. Správnou dobu pro odsátí poznáte, když dítě nemůže dobře sát a při kojení pouští prs, aby se dodechlo ústy, když nemůže spát a budí se pro neprůchodný nos. Odsávejte tedy před kojením, větší děti před spaním. Výborně fungují odsávačky, které se napojí na vysavač. Miminku dejte pouze na kraj nosní dírky konec odsávačky. Nedochází k traumatizaci nosní sliznice, ale hleny jsou účinně odstraněny. Nemusíte se bát velkého výkonu vysavače, elektrické odsávačky, které se používají v nemocničních zařízeních, mají výkon stejně velký.

Z léků použijte fyziologický roztok několikrát denně a pro dostatečné zprůchodnění nosu i běžné nosní kapky pro kojence (lze bez lékařského předpisu zakoupit v lékárně). Miminku se lépe dýchá, pokud leží ve zvýšené poloze (hlava výš než tělo) a pokud je okolní vzduch dostatečně vlhký. Takže zásada léčby rýmy je udržování průchodné dutiny nosní (odsátím a kapkami), uložení dítěte do zvýšené polohy a zvlhčování okolního vzduchu.

Pokud nemá dítě při rýmě horečku nebo jiné komplikace, zvládnete léčbu snadno doma bez pomoci lékaře. Pokud si ovšem stavem svého dítěte nejste jisti, konzultujte ho s jeho praktickým lékařem pro děti a dorost, případně s lékařem LSPP.

Kašel

Kašel je také velmi častým onemocněním dětského věku. Příčinou je nejčastěji virová infekce. Kašel může být provázený horečkou a může mít různý charakter. Nejčastěji začíná jako kašel suchý, dráždivý, kdy dítě v záchvatech dráždivě kašle a neprodukuje žádné hleny. Tento typ kašle je možné tlumit kapkami na zastavení kašle. Lékárník vám doporučí správné kapky, jsou volně prodejné.

Po několika dnech se zpravidla kašel změní ve vlhký, je slyšet, jak dítě vykašlává hleny. Zde uleví léky zvané mukolytika, opět vám je doporučí lékárník. Tyto léky na uvolnění hlenů se dítěti nepodávají na noc, ale jen dopoledne a odpoledne. Naředěné hleny by totiž v poloze vleže masivně dráždily ke kašlání. Kašel může být v některých případech provázen dušností. Měli byste navštívit lékaře, kdykoliv se vám zdá, že dítě „divně“ nebo „jinak než obvykle“ dýchá, pokud trvá kašel několik dní nebo je provázený horečkou.

Horečka

Horečka je tělesná teplota větší než 38 ° C. Horečka je častým příznakem infekčních onemocnění. Může se ale objevit bez závislosti na infekci. Některé děti mají horečku po aplikaci prvního očkování. Váš dětský lékař vás po každém očkování poučí, jak horečku srážet a jak poznat, že se ještě jedná o běžnou reakci. Pro děti existují dvě formy léků na sražení horečky – tzv. antipyretika: čípky a sirup. Používají se léčiva obsahující paracetamol a ibuprofen. Adekvátní dávku vždy spočítejte podle aktuální hmotnosti, dávky podle věku uvedené na obalech těchto léků mohou být při vyšší hmotnosti dítěte nedostatečné.

Kromě toho lze horečku srážet rovněž fyzikálně – chlazením. Lze použít studený zábal nebo lépe sprchování vlažnou vodou. 

Provedení zábalu

Dítěti zabalte do mokré studené pleny nebo osušky celé tělo, mimo zábal nechte pouze nohy, ruce a hlavu. Přes zábal již nedávejte žádnou suchou pokrývku. Nechte dítě v zábalu přibližně 15 minut, pak ho rozbalte a nechte ho nahé oschnout. Osychání je velmi účinná fáze zábalu, kdy se odpařením zbylé vody dítě ještě velmi dobře zchladí. 

Lépe než zábal snáší malé děti sprchování nebo polévání vlažnou vodou

Dejte dítě do vany a polévejte nebo sprchujte ho vodou teplou asi 24 °C po dobu 15 minut. Pokud má dítě horečku, je nezbytné podávat mu dostatečné množství vlažných tekutin. Plně kojené děti i při horečce kojte, případně můžete podat studený rehydratační roztok, který lze koupit v lékárně (např. Kulíšek).

Zánět spojivek

Zánět spojivek je častým onemocněním. Příčinou bývá nejčastěji virová nebo bakteriální infekce nebo případně alergie. Zánět spojivek je často provázen i rýmou. Oční kapky jsou na lékařský předpis, proto se v tomto případě nejspíš nevyhnete návštěvě lékaře. Není potřeba se obracet rovnou na očního specialistu, váš praktický dětský lékař problém obvykle vyřeší. Předepíše vašemu dítěti oční kapky a v případě potřeby vás následně odešle ke specialistovi.

Vyrážka

Novorozenci mají na kůži velmi často aspoň minimální projevy vyrážky. Nejčastěji se jedná o tzv. toxoalergický exantém. Výrazně červené pupínky, někdy s bílým středem, se několik dní po porodu stěhují po celém povrchu těla, zmizí během několika dní až týdne, není potřeba na ně aplikovat žádné léky. Některá pracoviště doporučují zásyp. 

Okolo pátého týdne věku se u některých miminek objevuje vyrážka v obličeji způsobená nadměrnou činností mazových žláz pod vlivem hormonálních změn. Někdy dochází k jejímu šíření na hrudník a záda. Má několik fází. Nejprve dochází k výraznému překrvení a zarudnutí, pak se objevují žluté pustulky a v poslední fázi je na kůži suchá krusta. V prvních dvou fázích lze postižená místa klidnit například fyziologickým roztokem nebo odvarem z řepíku, když je kůže suchá, lze na ni aplikovat běžnou mast nebo vazelínu.

U kojenců může dojít rovněž ke vzniku atopické dermatitidy (ekzému). První projevy bývají ve formě suchých až zarudlých plošek na trupu a končetinách. U některých dětí se velmi rychle rozšiřují na celé tělo. Adekvátní léčbu je vždy vhodné konzultovat s vaším praktickým dětským lékařem. Je třeba se vyvarovat použití jakýchkoliv parfémovaných přípravků, nadměrného koupání, oblečení z umělých vláken a pobytu v prašném prostředí. 

Atopická dermatitida je dlouhodobé onemocnění s různě intenzivními projevy. U některých dětí se může jednat jen o jedinou epizodu po dobu pár týdnů, jiné děti tímto chronickým onemocněním trpí v různé intenzitě celé dětství. 

Vyrážkou jsou provázena některá virová onemocnění. Může se vyskytnout samostatně, může být provázena horečkou nebo jinými příznaky. Pokud dítě užívá nějaké léky, pak může být vyrážka alergickým projevem na tyto léky.

Alergie

Alergie může mít rozmanité projevy. Kožním projevem je atopická dermatitida neboli ekzém. V různém věku se vyskytuje na relativně typických místech pro daný věk. První projevy bývají ve formě suchých a zarudlých plošek na trupu a končetinách. U některých dětí se velmi rychle šíří na celé tělo. Adekvátní léčbu je vždy vhodné konzultovat s vaším praktickým dětským lékařem. Je třeba se vyvarovat použití jakýchkoliv parfémovaných přípravků, nadměrného koupání, oblečení z umělých vláken a pobytu v prašném prostředí. 

Akutní alergická reakce se může objevit například po požití některých rizikových potravin (např. kravské mléko, celer, burské oříšky). Nejčastěji se objeví vyrážka okolo úst několik minut po požití dané potraviny, může dojít k otoku rtů až k celkové reakci ve formě dušnosti. Tento stav vyžaduje urgentní vyhledání lékařské pomoci. Mírnějším projevem potravinové alergie může být postupný výsev kopřivky po těle. Léčba spočívá v eliminaci alergenu a podání léků na zklidnění alergické reakce (antihistaminika).

Průjem

Častou příčinou průjmu bývá infekce. Nejčastějším infekčním původcem u dětí je rotavirus, následován skupinou dalších virů, méně častí jsou bakteriální původci. Klinicky se průjem projevuje vodnatými stolicemi několikrát během dne. Ve stolici může být příměs hlenu nebo krve. Bez ohledu na původce je prvotní léčba průjmu stejná – dieta.

Doba trvání průjmu je různá, při správném zavodňování organismu a přiměřené dietě trvá obvykle jen několik dní. Při průjmu je vhodné podávat perorální rehydratační roztoky, které obsahují přesně doporučené množství glukózy a solí (např. Kulíšek). Kojené děti mohou být i při průjmu kojeny. U nekojených dětí se doporučuje krátkodobé vysazení mléčné výživy a náhrada rýžovým odvarem nebo kaší, dále pak mixovaná vařená mrkev, rýže, brambor, strouhané jablko, mixovaný banán, vývar a další. Adekvátní dietu vám podle věku dítěte doporučí váš praktický dětský lékař. Průjmu může předcházet zvracení a může být provázen horečkou.

Zvracení

Zvracení může být projevem více onemocnění. Některé děti zvrací, pokud mají horečku. Zvracení může být rovněž způsobeno infekcí trávicího traktu, bývá pak provázeno horečkou a dále se objevuje průjem. V tomto případě se doporučuje vysadit pevnou stravu, kojené děti často a krátce kojit. Nekojeným dětem se doporučuje vysadit mléko a pevnou stravu a podávat pouze tekutiny (nejlépe doporučovaný rehydratační roztok Kulíšek – ten je nezbytné podávat v minimálních dávkách - po lžičce, ale často, např. každou minutu jednu lžičku, aby žaludek malá množství toleroval).

Pokud by dítě pilo samo z lahvičky nebo hrnečku, nezreguluje množství vypité v jedné dávce. Dojde k podráždění žaludku a zvracení se opakuje. Vždy sledujte, jak často dítě močí. Pokud dítě nemá mokrou plenku tak, jak jste zvyklí, může být již částečně odvodněno a je dobré konzultovat jeho stav s lékařem. Stejně tak, pokud dítě zvrací, má horečku, je apatické nebo podrážděné, vyhledejte ihned lékařskou pomoc, aby byla včas rozpoznána závažná infekce organismu nebo nervové tkáně.

Močová infekce

Je nutné rozlišovat méně závažnou infekci dolních močových cest – močové trubice a močového měchýře a závažný zánět ledvin. Akutní zánět ledvin se u kojenců může projevit pouze horečkou, případně zvracením a ztrátou chuti k jídlu. Proto při horečce vezměte vždy k vyšetření s sebou vzorek moči, aby se toto onemocnění mohlo vyloučit. Mladší kojenci většinou močí při rozbalení z plenky, proto dítěti omyjte genitál a snažte se zachytit moč do zkumavky.

Pro orientační vyšetření moči lze použít nalepovací sáček, který vám poskytne váš lékař. Zánět močového měchýře a močové trubice se vyskytuje více u větších dětí, projeví se častějším močením, pálením a řezáním při močení a bolestí v podbřišku. Léčba spočívá v podání antibiotik.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 30. 9. 2022, 9.39

Mám malého syna a první co mi řekla naše paní doktorka na pediatrii bylo, abychom si koupili domů základní léky do zásoby. Hlavně sirup na snížení teploty, kašel a léky na průjem atd., abychom měli doma takovou první pomoc, pokud se onemocnění projeví večer, ve svátek anebo o víkendu. Další alternativou je online praktický lékař Hradec Králové na internetových stránkách https://www.moje-doktorka.cz/.

první nemoc ještě u nejmladšího nemáme za sebou,jsem ráda

Bejanela, 30. 9. 2020, 19.08

doporučuji pravidelně uživaní probiotik, ty jsou na podporu imunity nejlepší a nenahraditelné

Minnie, 26. 8. 2020, 19.47

První nemoc nebo nachlazení u dětí mě vždy vylekalo a znepokojilo. Postupně jsem se otrkávala

Bejanela, 6. 10. 2019, 13.41

ono to není jenom u dětí, ale i u dospělých. někdy na to stačí obyčejný sprej,kapky do nosu

Marta1982, 1. 10. 2019, 21.14

od jednoho roku jsem dávala Nasivin 0,01% roztok a ten jako jediný nám pomáhá

Pajolka, 10. 7. 2019, 14.21

Dodrý den, jdu si pro radu. Co používáte na uvolnění nosíku při rýmě u malého miminka?

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.52

No jo, typické problémy, neznám nikoho, komu by se vyhnuli

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 7.05

Rýma, kašel a teplota...Bez nich by to snad ani nešlo

Leňulka, 18. 5. 2017, 12.17

základ co zatím stačí dceři je 16m a poprvé měla rýmu a kašel ve 12m ale v krvi nic,bylo to oslabení od zubů, hned na to měla zánět spojivek a také od zubů. Jinak nikdy nic jiného neměla. JJ vlastně průjem ale taky od zubů Jinak je zdravá jak rybička jen ty zuby když rostou 4 najednou tak se to někde projeví no.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů