Tatínek či jiná blízká osoba u porodu

sledováno 1× zobrazeno 6352×

Vložil(a): Dana Kantorová, 15. 4. 2016 21.48

Doprovod k porodu je téma, o kterém snad každá maminka přemýšlí už od začátku těhotenství. Za dob našich babiček byla taková věc nemyslitelná, teprve až v devadesátých letech se začala situace pomalu měnit. Můj tatínek mě mohl poprvé pochovat v náručí až po návratu z porodnice. Maminku nemohl navštívit, pouze ji viděl, když se vykláněla z okna nemocniční budovy. Dnes je naštěstí situace jiná. Tatínek, nebo jiná blízká osoba, mohou být u porodu přímo přítomni. Má to ale také svá úskalí.

Co od doprovodu očekávat?

Od partnera u porodu se očekává především podpora. Může rodičku masírovat, držet za ruku, nosit jí nápoje, atd. Musí se na tuto situaci cítit a hlavně to musí chtít. Nikdy by nemělo okolí budoucího tatínka nutit, aby k porodu šel. K tomuto rozhodnutí by měl dojít partner sám. Potom může být partnerce nápomocný. Pokud tam bude z donucení, může být spíše přítěží, například pokud se dělá partnerovi špatně z pohledu na krev. Lékaři pak často musejí pečovat nejen o rodičku, ale také o jejího partnera.

Samozřejmě lze dojít ke kompromisu, že partner bude u partnerky pouze v prvním době porodní, a když přijde druhá doba porodní, může čekat na chodbě a vrátit se až po narození miminka.

Někteří tatínci k porodu z různých důvodů nechtějí. Určitě by si neměl partner myslet, že je méněcenný jen proto, že k porodu nešel. Důležité také je, aby rodička partnera u porodu chtěla. Pokud je z nějakého důvodu rozhodnutá, že je to pro ni nemyslitelné, neměl by ji partner nutit. Nejste-li tedy o přítomnosti vašeho partnera u porodu přesvědčená, nenuťte se do toho. Oporou vám může být porodní asistentka, dula nebo třeba kamarádka, sestra a podobně... zkrátka někdo, komu věříte, kdo vás zná a ví, jaké máte názory například na epidural, přiložení miminka hned po porodu apod. Nemocnice většinou požadují, aby byla u porodu přítomna jako doprovod pouze jedna osoba.

Můj partner už od začátku u porodu být chtěl. Byl se mnou od začátku kontrakcí až do konce. Nosil mi čaj, držel mě za ruku, mohla jsem se o něj opřít, sledoval se mnou kontrakce a celkově mi moc pomohl. Jsem ráda, že jsem měla na porodním sále takovou podporu. Největší odměnou pro něj bylo to, že našeho syna viděl hned od narození.

Partner vidí a prožívá celý porod spolu s partnerkou, a tak se může stát, že si začne partnerky více vážit a má k ní úctu, jelikož ví, čím vším musela projít. Někteří lidé oponují, že to nemusí být dobré pro pozdější sexuální vztah partnerů, ale s tímto já zkušenost nemám. Určitě se přítomnost partnera u porodu nedoporučuje labilním, psychicky nestabilním jedincům. Pro ně může být pocit bezmoci, že nemohou partnerce pomoci, tak stresující, že se u nich může projevit psychická porucha.

Doprovod u porodu, ať už je to otec dítěte nebo někdo jiný, nemusí být nápomocný pouze fyzicky a psychicky partnerce, ale může také dohlížet na plnění porodního plánu, který si rodička sepsala. Aby se na svojí roli připravil, může projít s nastávající maminkou předporodním kurzem, které mívají všechny porodnice. Doprovod by ale neměl zasahovat v případě, že je ohrožen život dítěte či rodičky. Také by se neměl znepokojovat tím, že si ho rodička nebude všímat nebo nebude chtít, aby na ní mluvil. Rodička se musí soustředit hlavně na porod a komunikace jí může být nepříjemná.

Doprovod má stejně jako rodička právo se ptát personálu, co se děje a požadovat vysvětlení, když neví, proč personál zrovna tuto konkrétní věc dělá. Měl by být trpělivý, jelikož porod prostě někdy trvá dlouho. Po porodu může personál vyzvat otce k přestřižení pupeční šňůry a je pouze na něm, zda nabídky využije.

Lístky do první řady

Ještě v roce 2015 bylo nutné přítomnost otce (nebo jiného doprovodu) porodnici věšinou zaplatit, ikdyž situace byla jiná porodnice od porodnice. Já jsem například rodila v nemocnici v Kadani a tam byl doprovod úplně zdarma. Partner neplatil ani za zapůjčení ochranného oblečení, které musí mít doprovod vždy celou dobu na sobě. V Praze ale například maminky platily 1000,- Kč, v Brně kolem 500,- Kč.

Od dubna 2016 ale porodnice podle Ústavního soudu (ÚS) mohou žádat náhradu přiměřených a doložených nákladů pouze na nadstandardní služby spojené s přítomností otce, jiného příbuzného nebo duly v porodním sále. Právo otce (či jiné osoby) na přítomnost u porodu totiž vyplývá přímo ze zákona. Samotná přítomnost nesmí být jakkoli zpoplatněna, porodnice ale mohou za férových podmínek vybírat platbu odpovídající přiměřeným nákladům na nadstandardní prostředky (jako například občerstvení). Výše platby přitom nesmí být odrazující a zařízení ji nesmí vybírat předem tak, že v případě jejího neuhrazení nebude otec na porodní sál vpuštěn. Porodnice si nemají účtovat například odměnu ani úhradu základních zdravotnických potřeb, třeba roušky, dezinfekce nebo návleků na boty.

Nezapomeňte na občerstvení

Co považuji za důležité zmínit je to, aby si partner přinesl hlavně pití a svačinu. Porod může trvat delší dobu a být celý den bez jídla není pro nastávajícího tatínka úplně ideální. Dále by si měl partner přinést čisté lehce omyvatelné přezůvky. Některé nemocnice je půjčují spolu s ochranným oděvem, ale většina ne. Bližší informace o tom, co vše byste měla mít s sebou u porodu nejen pro sebe, ale také pro partnera se dočete v článku Co si sbalit do porodnice?

Výjimky přítomnosti otce u porodu

V případě, že se dítě narodí císařským řezem, tak většinou doprovod není přímo u rodičky, ale zase se to podle nemocničního zařízení liší. Někdy proběhne císařský řez za zavřenými dveřmi a dítě je ukázáno a předáno doprovodu hned po porodu. Tatínek může požadovat přiložení miminka na svou hruď místo rodičky, aby byl s miminkem navázán ihned kontakt. 

V některých porodnicích doprovod sleduje císařský řez přes sklo a tak může vidět miminko hned při narození.

 

A co vy, maminky? Měly jste tatínka u porodu, nebo jinou osobu? Bylo pro vás důležité s sebou někoho mít a vnímala jste jej jako oporu, nebo jste naopak nikoho nesnesla a raději si porodem prošla sama?

Pokud byste se chtěly o něčem poradit s porodními asistentkami či dulami, můžete se na ně s důvěrou obrátit v našich Poradnách.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (45 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

u všech 4 porodů byla se mnou moje mamka.1x u přirozeného porodu,3x u císaře.

Minnie, 4. 10. 2020, 13.40

Partnera či manžela u porodu mohu jen a jen doporučit. Dost nám to pokaždé ještě upevnilo vztah.

Ivana.78, 16. 3. 2019, 20.37

Já měla u porodu přítele,a byla jsem ráda,protože mi moc pomohl,hlavně psychicky.

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 20.55

Dnejjeuuúžasné, že to jde mít někoho u sebe

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 9.12

U dcery v roce 2012 jsme platili 500,- za přítomnost tatínka , pak v roce 2016 a letos už nic

Lenička, 28. 9. 2017, 20.46

Dříve to nešlo mít manžela u sebe a ni dítě teď už je ta situace lepší

mckvak, 11. 8. 2017, 10.19

Bez manzela bych to zvladala horko tezko. Byl neskutecnou oporou

Janna, 13. 7. 2017, 19.42

Já u porodu měla manžela. Byl úžasný. Nic jsem po něm ani nechtěla, stačilo mně že tam byl. Sama bych se tam asi nudila

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 15.27

je úžasné, že to v dnešní době jde, hned se člověk necítí tak sám a bezprizorní

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 13.20

já měla u sebe manžela, cítila jsem se líp, že je se mnou. A jestli to opravdu chtěl, to nevím, ale byl nadšený, že si je mohl hned pochovat

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů