Těhotenství po potratu

zobrazeno 23126×

Vložil(a): Adrianita, 12. 9. 2019 21.48

Existují v podstatě dva základní druhy potratů – samovolný a umělý. U samovolného dojde k ukončení těhotenství a vypuzení plodu z dělohy samovolně, a to v prvních 12 týdnech jeho trvání. Specifickým typem je ale zamlklý potrat, nebo také zamlklé těhotenství, které potká 10 - 15% těhotných žen. V takovém případě žena často ani nepozná, že se něco děje. Jak takovou situaci zvládnout? A kdy je po zamlklém potratu možné znovu otěhotnět?

Zamlklý potrat je typ spontánního potratu, při kterém není plod volně vyloučen z dělohy. Často maminka nic nepozná, vše se může zdát tak, jako dříve. Ikdyž znakem zamlklého potratu bývát vymizení těhotenských příznaků (nevolnost, zvláštní chutě, citlivost prsou), špinění či krvácení

Potrat. A co dál?

Pokud jste potratila, neznamená to, že nejste schopna donosit zdravé dítě. Zamlklý nebo spontánní potrat je u zdravé ženy a muže ojedinělou záležitostí. Nejčastější příčinou potratu je v 70% tzv. abnormálně založena gravidita. Jde o abnormality, kdy se při procesu reprodukce špatně namixují chromozomy obou rodičů. Jednoduše řečeno jde buď o nadměrné množství chromozomů, nebo jejich malé množství. Zbývajících 30% potratů je způsobeno nechromozomálními příčinami. Jde například o neléčenou cukrovku, choroby štítné žlázy, infekční choroby, toxoplazmózu, zarděnky, lysterie nebo chlamydie. Příčinou také bývá obyčejné nachlazení. Více se dočtete v článku Zamlklé těhotenství a revize dělohy.

Gynekologové zkoumají příčinu zamlklého či samovolného potratu při druhém nebo až třetím nezdaru. Tam už je na místě zjistit jaký problém žena či muž mají - nutné je genetické vyšetření matky, potraceného plodu, imunologické vyšetření nebo provedení hysteroskopie k vyloučení nitroděložních anomálií.

Pravděpodobnost, že prožijete druhý zamlklý potrat, je minimální. Téměř 90% žen další dítě bez problému donosí.

Za jak dlouho můžu znovu otěhotnět?

Léčba zamlklého potratu probíhá buď farmakologicky (podáním léků) nebo revizí dělohy. Pokud žena nepodstoupila revizi dělohy, může se s partnerem snažit o miminko v podstatě ihned. U ženy po kyretáži dělohy je však doporučen odstup alespoň 2-3 měsíců, někteří lékaři však doporučují počkat 3-6 měsíců a to ze dvou důvodů. Jednak aby se tělo uzdravilo, ale co je u ženy hlavní, aby se stihla vyrovnat se ztrátou. Psychika totiž u dalšího otěhotnění hraje velmi důležitou roli. Žena potřebuje být v klidu, nestresovat se otázkou, že se těhotenství nezdaří a co je hlavní sex se nesmí stát rutinou, povinností ke zplození dítěte.

Potrat je velmi stresová situace, nejen pro ženu, ale i pro muže. Psychicky náročný je jakýkoliv potrat. Pokud si myslíte, že nedokážete myslet na nic jiného, ovlivňuje to nadále váš osobní či partnerský život, neváhejte se obrátit na psychoterapeuta. Velkou oporou by vám měl být i partner. Nejen psychickou oporou, ale měl by vám poskytnout i prostor na odpočinek a dostatečnou péči, aby vás ujistil, že jste stále jeho milovanou, krásnou ženou. Pokud tomu tak není, nebo je tomu dokonce naopak, promluvte si s ním. Svěřte se mu nebo si popovídejte s kamarádkou nebo třeba maminkou, už tím se vám uleví.

Ztráta očekávaného miminka je silná bolest, ale jde s ní pracovat a žít dál. Nepotlačujte smutek či zklamání a klidně se vyplačte, “jeďte” dokud budete potřebovat ve sníženém režimu a neřešte jen vaření a domácnost. Spěte, choďte na procházky, dělejte co vás baví a přináší vám radost. Výborné jsou všechny činnosti, které vám pomůžou s vaší sebedůvěrou a sebeláskou, například meditace nebo jóga. Jiná žena si zase ráda pustí hudbu, vezme knížku nebo pastelky či vyrazí do společnosti. 

Co vám nepomůže?

Na žádný potrat, tedy ani na zamlklý, nemůže být žena nikdy připravena. Prostě přijde a zasáhne vám do života. Zjednodušeně řečeno se to zkrátka stává a není všem dnům konec, naděje na vytoužené miminko je veliká. Sklenka vína nebo kousek čokolády vám pomůže se uvolnit, ale nemělo by se to stát pravidlem, není dobré jakoukoliv bolest řešit náplastmi ve formě návykových látek (ani léků), alkoholu, jídlem či čímkoliv jiným. Projděte si vaším trápením, uvolněte se, radujte se dál ze života a prožívejte to vše s partnerem.

O další miminko se snažte až se na to budete cítit. Příliš se neutápějte v bolesti, to může mít za následek somatické potíže. Rozhodně se ani neupínejte na miminko, jako by nic jiného na světě neexistovalo a jako by jen ono mohlo vyléčit vaše utrpení. Miminko má být radost, ne řešení na cokoliv - ani náplast na předchozí potrat, ani lék na nefungující vztah. Pamatujte na to, že psychická nepohoda vám v dalším těhotenství příliš nepomohou, podobně jako špatný životní styl, ale to už víte z jiných našich článků. 

Ztráta dítěte je pro ženu těžkou životní zkouškou. Žena se u druhého otěhotnění setká se strachem a pochybnostmi, zda další dítě vůbec donosí. Jak zvládnout „druhé“ těhotenství bez strachu? 

Co když se potraty opakují?

Bude vám odebrána krev a bude se zjišťovat, zda netrpíte hormonální poruchou. Později vás lékař odešle na genetiku, kde zjistí, zda jsou nějaké abnormality ve vašich a partnerových chromozomech. Dobré je také navštívit infekční oddělení, aby se zjistilo, zda netrpíte toxoplazmózou, chlamydiemi či jiným infekčním onemocněním.

Došlo-li u vás k potratu, doporučuje se zaměřit se na zdravý životní styl. Je všeobecně známo, že žena by neměla kouřit, pít alkohol a naopak by měla jíst zdravě. PO proděláném potrati se také doporučuje užívat kyselinu listovou už v době, kdy se o dítě pokoušíte. Jen tak se můžete co nejlépe připravit na další těhotenství

Emociální bouře

U každé ženy se v průběhu těhotenství projeví mnoho pocitů. Od naprosté euforie až po strach. Se zvýšenou hladinou hormonů tyto pocity většinou bývají velmi zesílené. Žena je přecitlivělá na cokoliv, co by mohlo způsobit potrat. Úzkostlivě se vyhýbá byť jen kapce vína, už jen pohled na kočku v ní vyvolává obavy a strach. Žena po prvním nezdaru většinou druhé těhotenství oznámí až po 3 měsíci. To je doba, kdy výrazně klesá pravděpodobnost, že se potrat zopakuje.

Svěřte se svým blízkým, poproste je o podporu a pochopení. Pokud máte pocit, že jste sama a nepochopená, vyhledejte odborníka. Pamatujte na své miminko a buďte co nejvíce v pohodě. Snažte se vyhýbat myšlenkám, že se opět něco nezdaří. Pochopení najdete určitě i mezi maminkami tady. V diskuzích se můžete svěřit se svým trápením, či nějakou pochybností ohledně vašeho těhotenství. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • hysteroskopie

    operační výkon, při kterém lékař kontroluje vzhled dutiny děložní

  • kyretáž

    krátký operační zákrok v oboru gynekologie, jehož podstatou je částečné odstranění děložní sliznice s pomocí kyrety a při kterém dojde k vyčištění dutiny děložní

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.41

po potratu jsem otěhotněla po 4 měsících a pak bylo vše v naprostém pořádku

Marusk

Marusk, 6. 12. 2019, 21.02

Nejtěžší na tom je vyrovnat se se ztrátou psychicky. To většinou pomůže čas a dobří přátelé, koníčky.

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.10

Stačily 2 ms přestávky a byla jsem opět v tom 😊

Romanka40, 2. 11. 2019, 16.28

Po abortu v 21tt jsem otehotnela vlastne za 2mesice...

Janna, 19. 10. 2019, 22.09

Tak ja jsem po prvnim potratu otehotnela hned. Doktori rikali, ze mam pockat aspon po jedne menstruaci, ale necekala jsem a narodil se syn. Podruhe jsem cekala a potracela dvojcata a muzu byt rada, ze aspon jedno donosila a narodila se dcera.

Fuga

Fuga, 14. 10. 2019, 6.50

Tak to já si to užila rovnou třikrát ale mám i3 zdravé děti

nocken, 13. 10. 2019, 8.41

Také mám zkušenot. Naštěstí jen se samovolným. 😕

Gustawka, 9. 10. 2019, 20.25

potrat jsem nikdy neměla

Mygara

Mygara, 9. 10. 2019, 19.21

Tak to mě naštěstí nepotkala

s.evinka, 5. 10. 2019, 22.51

Hezky sepsáno, sama jsem jeden prodělala a teď mám dvě zdravé děti.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů