Homeopatie při porodu

zobrazeno 32812×

Vložil(a): 123homeopatie, 7. 1. 2017 13.01

Porod je velkou změnou pro matku i dítě. Dítě opouští chráněné prostředí dělohy a rodí se na svět. Při průchodu porodními cestami se mohou vyskytnout mnohé komplikace. A je to období pro všechny zúčastněné také emocionálně velmi vypjaté. Existuje ale způsob jak takovému emočnímu vypětí, stejně jako zdravotím komplikacím předcházet. Homeopatie.

Nejenom v těhotenství (jak se můžete přesvědčit v čláku Homeopatie v těhotenství), ale i při samotném porodu mohou být homeopatika velmi užitečná. Homeopatika pomohou připravit porodní cesty a zabrání jejich poranění během porodu. Je vhodné je užívat také v případě císařského řezu, kdy zabraňují nadměrnému krvácení. Působí i proti slabosti a porodnímu vyčerpání, nebo strachu, který může nastávající maminka pociťovat.

K osvědčeným a velmi často používaným homeopatickým lékům při porodu je lék Arnica montana. Arnica je voňavá trvalka rostoucí na horských pastvinách, kvetoucí od června do srpna. Patří mezi ohrožené druhy chráněné zákonem. Arnicu při porodu podáváme v ředění 9CH, nejlépe 5 kuliček rozpuštěných ve vodě, a podává se dle potřeby a bolesti. Arnica před porodem posiluje cévní stěnu a tím omezuje krvácení, vznik otoků a snižuje riziko komplikací. Během porodu mírní krvácení a podporuje hojení, je to hlavní lék na bolest. Po porodu pak urychluje hojení, napomáhá vstřebání hematomů. Arnicu lze podávat 3 x denně ještě i několik dnů po porodu na urychlení hojení.

Při tuhém, nepoddajném děložním hrdle je účinný lék Caulophyllum 9CH. Caulophyllum je vytrvalá kořenovitá rostlina, rostoucí v horských lesích Kanady a USA. Je indiány nazývána „squaw root“ (ženin kořen), protože ho indiánky používají k usnadnění porodu a vypuzení placenty. Caulophyllum je vhodný také při potížích s kontrakcemi - jsou-li nepravidelné, neúčinné, předčasné nebo křečovité. Svůj význam má také ve chvíli, kdy se porod zpomalí nebo úplně zastaví. Tento lék, pokud je správně indikován, dokáže významně urychlit porod a snížit bolest. Ve III. době porodní se pak podává při komplikaci s odlučováním placenty a dlouhotrvajícím nepříliš silným krvácením.

Pokud má žena strach a obavy při porodu, pak jsou indikovány léky Gelsemium nebo Aconitum. Gelsemium, neboli planý jasmín, je plazivý keř, volně rostoucí na jihovýchodě USA, byl do Evropy přivezen v 17. století a pro své krásné vonné žluté květy je oblíbenou ozdobou zahrad. Pomáhá také ve stavech, kdy žena před porodem špatně spí nebo trpí nespavostí způsobenou úzkostí.

Při bolestech zad v bederní oblasti, které působí tlak do zad až do stehen, může pomoci lék Actaea racemosa (někdy pod názvem Cimicifuga). Actea racemosa je rostlina původem ze Severní Ameriky, obsahující mimo jiné i estrogen.

Dalším užitečným lékem je Hypericum. Hypericum, neboli třezalka, je trvalka, bylinka rostoucí na našich loukách a stráních, dorůstající výšky až 100 cm. Květ obsahuje červené barvivo - pokud květ mezi prsty rozetřete, zbarví kůži dočervena. Je vhodný na všechna poškození nervových zakončení a s tím spojenou bolest zad v místě vpichu po epidurální či spinální anestezii.

Pokud dojde při porodu k jakýmkoliv nepřirozeným zásahům jako je nástřih hráze nebo žena rodí Císařským řezem, podáváme lék Staphysagria 9CH, třikrát denně pár kuliček. Pomáhá právě hojení řezných chirurgických ran. Staphysagria je dvouletá rostlina, běžná ve středomořské oblasti. Roste na kraji polí, lesostepí a vyprahlých místech.

Pokud u porodu dojde k větší ztrátě krve, doporučuje se lék China 9CH. China také patří mezi léky, které mohou usnadnit spuštění laktace. To už však patří do dalšího článku Homeopatie v šestinedělí a při kojení.

Homeopatie spolu s ostatními přírodními metodami mohou pomoci ženě porod zvládnout a snížit případné komplikace v průběhu porodu. V ideálním případě by měl být homeopat přítomen u porodu, což ale rozhodně není běžná praxe v našich porodnicích.

Maminky, užívaly jste homeopatika při porodu? Máte s nimi osobní zkušenost? Podělte se s ostatními maminkami, které porod čeká. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (20 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 24. 1. 2021, 14.25

U porodu jsem je neměla.

při porodu jsem homeopatika neměla.nevěřím jim.

blanvan, 9. 6. 2020, 14.39

Já na homeopatika věřím, ale taky věřím, že musejí být ušité na míru dané mamince nebo mohou spíš napáchat škodu. Psala jsem o tom docela podrobný článek, kde otevřeně svou zkušenost popisuju: https://fitmama.eu/fit-v-tehotenstvi/homeopatika-k-porodu/.

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 7.23

Je to alternativa, ale ne pro mě

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 9.39

Zajímavé, o tom jsem nikdy neslyšela

vendy.z, 13. 12. 2017, 20.31

já homeopatii neprovozuji...je to ale dobré jako placebo

romandi, 13. 12. 2017, 18.21

Druhý porod jsem měla "homeopatický" a byl to velký rozdíl. Užívala jsem homeopatika před porodem a během prvních kontrakcí jsem si namíchala nápoj z několika druhů homeopatik. Porod byl tak rychlý, že jsem sotva dolehla na sále, tak už byl prcek venku. Žádné komplikace, žádné bolesti, mohla jsem jít klidně hned domů . Vřele doporučuji.

editak, 13. 12. 2017, 15.32

využila jsem Arniku a bylo to znát! doporučuji

darzanka, 13. 12. 2017, 15.21

Super článek, za čtyři měsíce mě čeká druhý porod, tak by třeba díky homeo mohl proběhnout lépe než ten první.

mckvak, 4. 7. 2017, 17.43

No teda, o tomhle jsem netusila ze existuje i homeo pri porodu Skoda ze jsem to netusila

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů