Maminka a miminko jsou spojené nádoby

sledováno 1× zobrazeno 7819×

Vložil(a): lucipo, 30. 3. 2016 18.55

Během své práce s ženami v šestinedělí narážím poslední dobou na stále stejný problém – intervence (zásahy) při porodu, diskriminace žen vzhledem k věku, velmi malá empatie a podpora zdravotnického personálu k nově se rodící rodině. Častá separace matky a dítěte, nezřídka z naprosto hloupých důvodů. Všechny tyto věci s sebou samozřejmě nesou riziko, že šestinedělí nebude probíhat zrovna růžově.

Berte prosím tento můj článek jako manifestaci mého přání všem těhotným ženám, aby jejich porody a následná šestinedělí probíhaly v bezpečném a podporujícím prostředí.

Neporušujme přirozenou jednotu matky a dítěte

Devět měsíců se miminko vyvíjí v matčině děloze, kde jsou splněny všechny jeho potřeby. Potřeba bezpečí, tepla, potravy a kontaktu. Porodem nejenže se žádná z těchto potřeb nemění, ale jedna z nich velmli zesiluje. Zkuste hádat, která z nich se dostává na první místo v poptávce svého uspokojení… Správná odpověď je - potřeba kontaktu s maminkou.

Každá žena si přeje prožít první okamžiky po narození miminka bez vyrušování a v klidu. Málo si uvědomujeme, že průběh celého šestinedělí je hodně závislý na průběhu porodu. Je naprosto nezbytné, aby kontakt matky a jejího dítěte nebyl přerušen. První okamžiky po porodu jsou přírodou určeny ke klidnému spočinutí miminka v náruči matky. Tyto okamžiky jsou velmi důležité pro jejich další vzájemné ladění. Čím méně zásahů při porodu, tím lépe se miminko adaptuje na prostředí mimo dělohu. Čím lépe se mimino adaptuje, tím snazší je pro ženu kojení, šestinedělí a další období s miminkem.

Kojení je přirozené

Dnes se hodně hovoří o prospěšnosti kojení, o tom, že je to nejzdravější výživa pro dítě. Ostatně, o tom všem si můžete přečíst v naší rubrice Kojení, laktace. Je potřeba si uvědomit, jak moc jsou události během porodu a krátce po něm spojeny s následnou úspěšností kojení. Pokud nebyl porod přirozený, nemůžeme očekávat, že se kojení rozběhne bezproblémově. Pro zdárný začátek kojení je naprosto stěžejním bodem první samopřisátí miminka. Samopřisátím není myšleno, že porodní asistentka přiloží miminko matce k prsu. Samopřisátí je okamžik, kdy miminko vlastními silami doleze k matčině prsu, samo najde bradavku a přisaje se, přičemž každému miminku trvá jinak dlouho, než se poprvé přisaje. Hlavní je dopřát mamince a dítěti dostatek času.

Ano – kojení je přirozené, ale aby se mohlo přirozeně rozvinout, je potřeba k němu dojít přirozenou cestou. Zajistit ženě a miminku soukromí, bezpečí a klid.

Šťastné šestinedělí

Chceme-li, aby ženy prožívaly šestinedělí jako šťastné období, musíme mít neustále na paměti, že matka a dítě nejsou dva odlišní lidé, ale jedna jednotka. Co chybí jedné straně, pocítí vzápětí i strana druhá. Pokud nepodpoříme ženu v jejích rodičovských kompetencích, v sebevědomí, že dokáže kojit a postarat se o své dítě, nebude se cítit spokojeně. Pokud se nebude matka cítit spokojeně, nebude se tak cítit ani její miminko. Novorozenci jsou velmi silně napojeni na emoční stav svých matek. Jakýkoli stres na straně matky se okamžitě projeví i u miminka, a naopak – čím spokojenější a klidnější maminka, tím spokojenější miminko. Dopřejme novopečeným maminkám a jejich miminkům dostatek času, který potřebují jen sami pro sebe, pro to, aby se mohli dál navzájem poznávat, zamilovávat, těšit se jeden z druhého. A nezapomínejme na tatínky, kteří se také potřebují sladit se svojí nově rozrostlou rodinou, a pro které je také všechno nové.

V příštích článcích se budu podrobněji věnovat jednotlivým tématům, jen lehce naťuknutých v dnešním článku. Hned ten další se bude týkat bondingu – jeho důležitosti, jak ho nejlépe podpořit a co dělat, pokud bonding po porodu z nějakého důvodu neproběhl podle našich představ.

 

Na autorku článku Lucii Marešovou se můžete směle obracet také v naší Laktační poradně a Pedagogicko-psychologické poradně.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

šestinedělí bylo vždy u mě ok.

Minnie, 4. 10. 2020, 13.34

Šestinedělí jsme měli vždy pohodové

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 19.12

Moc krásné vystřižená podstata

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 9.10

Moc hezký, článek, se vším naprosto souhlasím

mckvak, 6. 9. 2017, 15.10

Krasne napsano

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 20.44

ano, spokojená maminka znamená spokojené miminko

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 13.00

tento článek je krásné přání pro všechny maminky, díky

Petra Önder (petrao)

petrao, 1. 7. 2016, 17.44

není čistější láska než matka a dítě

Blankasiro, 28. 7. 2016, 17.13

souhlasím

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 2. 6. 2016, 20.44

Moc pěkně napsané. Také jsem měla pocit, že já a dítě jsme jedna osoba. Krásně jsem se se synem sehrála

lazna, 6. 4. 2016, 14.00

hezké

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů