Porod s Epidurálem nebo bez?

zobrazeno 36972×

Vložil(a): Alexandra, 10. 7. 2017 18.29

Epidurální analgezie (nebo též anestezie) je jako prostředek tlumení porodních bolestí velmi populární. Ať už si jej při porodu vyžádá sama rodička, nebo je podán na popud lékaře, měla by být žena předem informována o tom, co Epidurál obnáší. Bohužel o vedlejších účincích na matku a díte se toho žena už tolik nedozví.

Co to je Epidurál?

Epidurální anestezie je pojmenovaná podle tvrdé pleny, latinsky zvané dura mater, která chrání míchu. Při Epidurální anestezii je místní anestetikum (vyrobené z kokainu) vpichem zavedeno do páteřního kanálu, do místa blízko páteře, které je vně vaku tvrdé pleny, přičemž nezasahuje přímo do míchy. Anestetikum se rozprostře okolo vaku a částečně znecitliví nervy, které zásobují oblast pánve a břicha, takže dochází k omezení vnímání bolesti. Záměrně nedochází k úplnému znecitlivění, aby žena cítila děložní stahy a mohla při porodu spolupracovat. To je důležité především v průběhu druhé doby porodní, kdy dochází k vypuzení dítěte.

Epidurál se podává v sedě, nebo v leže na boku do páteře v oblasti křížových kostí, ohnuté na způsob kočičího hřbetu. Lékař lokálně znecitliví místo vpichu a pak speciální jehlou podá znecitlivující látku do epidurálního prostoru a zavede tam tenkou hadičku – katétr, pomocí kterého je možné v případě potřeby podání účinné látky později zopakovat. Epidurál začne působit asi za 15 minut a působí přibližně jednu hodinu.

Přibližně u 2 % rodiček se při vpichu poraní obaly míchy. S podáním Epidurálu musíme počítat s rizikem snížení krevního tlaku a také s finanční náročností zákroku, pokud je aplikován na žádost matky. Dalším nežádoucím účinkem epidurálu je teplota rodičky, která může mít vliv na zvýšenou srdeční frekvenci miminka a následně nižší APGAR skóre.

Výhodou Epidurální anestezie je, že bolest ustupuje velmi rychle, žena si má možnost odpočinout, nabrat sílu a uvolní svalstvo pánevního dna. Žena je při plném vědomí a může při porodu aktivně spolupracovat. Dávkování je možné opakovat podle průběhu a délky porodu. Pomocí katétru je možné tlumit bolest i po komplikovaném porodu.

Správné načasování hraje tu nejzásadnější roli v průběhu a délce porodu

O okamžiku vpichnutí epidurálu rozhoduje ošetřující lékař – gynekolog, podle vaginálního nálezu. Samotnou aplikaci provádí anesteziolog. Podává se ve chvíli, kdy žena vnímá kontrakce jako nesnesitelně bolestivé, obvykle v průběhu první doby porodní. Správné načasování hraje zásadní roli v tom, jak bude porod dále probíhat a jak dlouho bude trvat. 

Narušení hormonální rovnováhy

Epidurál výrazně ovlivňuje (narušuje) přirozenou hormonální rovnováhu během porodu. Brání přirozené produkci oxytocinu - zejména brání jeho zvýšení, které je nezbytné pro tzv. oxytocinový vrchol. Ženě pak chybí závěrečné kontrakce a musí se spolehnout na vlastní sílu. Při použití epidurálu v nevhodnou chvíli (tzn. jsou-li porodní cesty u prvorodičky otevřeny na méně než 4-5 cm) trvá porod déle a častěji končí císařským řezem. Pokud má porod rychlý průběh a Epidurál je podán pozdě, pak žena nemůže být aktivně nápomocna při finální fázi vypuzení dítěte, tím se prodlužuje druhá doba porodní a zvyšuje se riziko použití kleští při porodu.

Epidurál sice tlumí bolest, ale s bolestí můžeme pracovat i samy aktivně a to díky produkci beta-endorfinů, které ovlivňují naše vědomí. Žena by se měla při porodu spíše uzavřít do sebe a nebojovat s bolestí (proti ní), ale prodýchávat ji, naladit se na miminko, protože nejen že rodí žena, ale miminko se také právě rodí. Díky produkci beta-endorfinů, a v případě že nemají kolem sebe příloš mnoho rušivých faktorů, se ženy dostávají často do změněného stavu vědomí, kdy se mění vnímání okolního světa (do takové své vlastní bubliny). Podáním Epidurální anestezie se produkce beta-endorfinů zastaví, nebo je velmi utlumena.

Epidurální anastezie brání dále přirozené produkci katecholaminu, prostaglandinu a dalších hormonů. Tím, že narušuje hormonální rovnováhu, ovlivňuje také průběh bondingu.

TIP: K čemu jsou zmíněné hormony při porodu potřebné, se dozvíte v článku Hormony při porodu. V našem Videoprůvodci, v díle Připravte se na váš porod / Harmonie hormonů mluví o vlivu všech hormonů při porodu moc hezky viceprezidentka Unie porodních asistentek (UNIPA) Bc. Mgr. Kristina Neubertová Zemánková a primářka dětského odd. Nemocnice Havlíčkův Brod MUDr. Magdalena Weberová Chvílová.

Kontraindikace

Epidurální anestézie se nesmí aplikovat ženám s poruchou srážlivosti krve, pokud má rodička alergii na anestetikum, při kožní infekci v oblasti vpichu, při překotném porodu, při ohrožení dítěte nedostatkem kyslíku, při krvácení ženy, nebo pokud hrozí předčasné odloučení placenty. Také není vhodná pro ženy s nadváhou nebo deformitami páteře.

Epidurál ano nebo ne?

Zvažujete-li podání epidurálu u porodu, měla byste se nejprve sama sebe ptát, jestli bolest, která porod doprovází, je opravdu nesnesitelná a případně co ji ovlivňuje. Bolest bývá často zvýšená strachem z porodu, z toho nového, co vás čeká a jestli miminko bude zdravé a také z nejistoty, jak dlouho ještě bude porod trvat. Je to přirozené a s takovým strachem se dá pracovat. Pomůže vám dobrá předporodní příprava a určitě je dobré se důkladně zamyslet nad doprovodem k porodu (partner, dula, vlastní porodní asistentka atd.). Jak vám mohou pomoci u porodu například Homeopatika, se dozvíte v článku Homeopatie při porodu.

V určitých případech může být podání epidurálu užitečné (někdy dokonce nezbytné), rozhodně by ale neměl být používán rutinně.

 

Jaké máte názory a případně zkušenosti s podáním Epidurálu vy? Podělte se s námi a ostatními maminkami o to, jaký průběh porodu jste měly vy.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (81 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 26. 10. 2021, 18.54

Nemohla jsem mít skrz vadu srdce, ale i tak nevím, zda bych ho chtěla. Nespíš ne

neměla jsem.

Dudu, 18. 5. 2019, 13.36

U mě už bylo na epidural pozdě, přála jsem si porod bez něj, ale kdybych to nezvládala, tak bych si něco na bolest dát nechala.

Monuli, 5. 2. 2019, 21.38

Neměla jsem.

Mildret, 6. 8. 2018, 23.05

Chtěla jsem vydržet bez epiduralu. V mém případě byl nezbytný kvůli nepostupující mu porodu a nadměrným kontrakcím. Syn se začal dusit a nepomohl ani epidural. Vedlejší účinky jsem nepozorovala jen ještě pár měsíců po porodu mě občas bodlo v páteři stejně jako když mi ho dávali.

Žofinka

Žofinka, 7. 6. 2018, 7.58

Neměla jsem, i když jsem po něm málem sáhla

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 17.47

.

Robinka, 9. 2. 2018, 16.48

Ja jsem ho taky mela u prvni dcery a zadne vedlejsi ucinky jsem nemela .

Andrhand, 5. 2. 2018, 16.36

Já epidurál měla sami mi ho nabídly řekla jsem jo, proč ne když je k tomu možnost. Bylo to uplně v pohodě odpočinula jsem si šup šup a prcek byl venku

vendy.z, 14. 12. 2017, 18.26

já bych ho klidně chtěla, ale bylo pozdě

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů