Porodní plán či přání

zobrazeno 18899×

Vložil(a): Adrianita, 11. 1. 2017 10.23

Při přípravě k porodu žena dříve či později narazí na pojem Porodní plán. Tento název může být však zavádějící, vhodnější by bylo porodní plán nazvat porodním přáním. Proč tomu tak je? A co to vlastně porodní plán je a jak ho sepsat? To vše se dozvíte v článku.

Porod je děj, který se nedá úplně přesně naplánovat. Je ale fajn před porodem načerpat informace, a mít nějakou představu o tom, jak by mohl porod vypadat a sepsat si porodní plán.

Porodní plán je písemné sdělení porodních přání, které chci, aby personál porodnice respektoval a v rámci možností dodržel. Není dobré, aby si žena sepsala vždy jen jednu variantu přání, kterou chce striktně dodržet. Třeba, když žena chce rodit přirozeně, ale při porodu nastanou nečekané komplikace, které musí být vyřešeny jinak, než si žena přála (třeba císařským řezem). Vždy je tedy dobré sepsat si více variant. Pokud v průběhu porodu dojde k nečekané změně, napište si do přání, že si přejete být o všem informována a přejete si, aby personál udělal vše pro splnění vašeho přání. V případě, že to není možné, je dobré počítat při porodu s více variantami. Na prvním místě je přece vždy život a zdraví maminky i miminka!

Jak sepsat porodní plán

Porodní plán si připravte zhruba v 36. týdnu těhotenství. Plán většinou sepisují ženy, které nemají dobré zkušenosti s prvním či předchozím porodem a chtějí se podobných zážitků vyvarovat. Často si jej také sepisují ženy, které ještě před porodem spolupracují s porodní asistentkou či dulou. Kdo je dula? - o tom jsme už psaly v jiném článku.

Při sepisování porodních přání se vždy držte své intuice, případně předchozích zkušeností, než návodu na internetu. Napište vše stručně, srozumitelně a přehledně.

Před tím, než se do sepisování pustíte, pečlivě si vyberte porodnici, kde budete rodit. Prospěšné může pro vás být i absolvování předporodního kurzu ve vámi vybrané porodnici. Dozvíte se více o postupech v dané porodnici, podíváte se na prostředí a můžete se zeptat na otázky, které vás zajímají. Zjistěte si také, jakou zde mají zkušenost s porodními plány. V každém případě by personál měl respektovat vaše přání. Proto si zapište vše, co je pro vás důležité. Veškeré přání, pocity, přesvědčení, hezké i ošklivé předchozí zkušenosti, obavy apod. Předem si zjistěte, zda jsou vaše přání v dané porodnici splnitelná. Například všude nelze rodit do vody nebo se v době porodní koupat ve vaně.

Je vhodné promyslet a zapsat i možnosti komplikací: Císařský řez, Klešťový porod, Předčasný porod, Špatné odlučování placenty, Krvácení, nástřih hráze a podobně.

S porodním plánem vždy seznamte váš doprovod u porodu, aby znal vaše přání a případně vám mohl dopomoci s jeho splněním. Při příjezdu do porodnice porodní plán odevzdejte a na porodním sále informujte i porodní asistentku. Kromě psaných přání je nezbytný i osobní pohovor!

O tom, co si do porodního plánu napsaly ostatní maminky, se dočtete v diskuzi Porodní plán. Plány a přání ostatních ale nedoporučujeme kopírovat. Porod je velmi osobní záležitost, kterou i vaše nejbližší kanarádka může prožívat jinak.

Co si předem naplánovat

Již při výběru porodnice si zjistěte co nejvíce informací, např. kdy porodnice přistupuje k císařskému řezu či nástřihu hráze, kolik porodů probíhá zcela přirozenou cestou apod. I to, zda se snaží nejen těmto zákrokům předejít a zda zkouší i jiné možnosti. Pokud si přejete rodit ve vodě, informujte se o možnosti porodu do vody. Informujte se i ohledně ulevujících pomůcek na porodním sále, jako jsou gymnastický míč, stolička. Pokud si přejete nadstandartní pokoj nebo jinou nadstandartní službu, zjistěte si, zda to porodnice vůbec umožňuje, ať nejste nemile překvapená.

Ujasněte si, koho chcete mít u porodu (partnera, sestru, dulu) a do přání to napište. Vezměte si s sebou něco, co vám pomůže dodat energii a dobrou náladu – aromalampu, oblíbené CD, něco sladkého, pití a svačinu. Nezapomeňte si napsat, jaký postoj máte k některým zákrokům a medikamentům, které porodnice rodičkám nabízí k urychlení porodu či zmírnění bolesti.

Jak již bylo zmíněno, při sestavování porodního plánu jsou důležité informace. V našem Věrnostním programu si můžete vybrat knihu Aby porod nebolel, která vám může být inspirací.

Čas po narození miminka

V neposlední řadě myslete taky na celý čas po narození miminka. To, že porodnice provádí bonding, neznamená, že ho provádí dobře. Stále mnoho žen neví, co správně provedený Bonding obnáší, nápomocný vám k tomu může být náš článek Bonding – zamilování do miminka. Máte právo si miminko ponechat i 2 hodiny bezprostředně po porodu (v menší porodnici to nebývá problém) a až po tom bude změřeno a zváženo. Stejně tak máte právo být u všech vyšetření a zákroků, které vaše miminko podstoupí. I to si do plánu napište. Stejně tak si promyslete, zda si miminko chcete ponechat u sebe celou noc, nebo dáte přednost odpočinku a nevadí vám, že vám jej na noc sestřičky odvezou. Z hlediska hormonů příroda vše zařídila tak, že maminka po porodu chce mít miminko u sebe, často nemůže spát a i po náročném a vyčerpávajícím porodu má energie na péči o miminko dodatek. 

Moje zkušenost, aneb jak to vidím já

V průběhu svého prvního těhotenství jsem pečlivě studovala články na internetu a připadala jsem si absolutně připravená. Vybrala jsem si porodnici nejbližší mému bydlišti (i tak dost vzdálená) a absolvovala tam předporodní kurz. O porodním plánu jsem věděla, ale neměla jsem potřebu si ho sepsat, vlastně jsem nevěděla, co tam psát a plán z internetu mi přišel k ničemu. Věděla jsem jen, že nechci žádné medikamenty, s klystýrem souhlasím a v žádném případě nechci nástřih hráze, to jsem odmítala striktně. O seznámení s miminkem jsem se nezabývala, věřila jsem plně porodnici, o bondingu jsem neměla ani páru. Překvapily mě bolestivé kontrakce a vše šlo úplně jinak, než jsem si představovala. Kvůli rotaci plodu jsem zažila klešťový porod s nástřihem hráze, což jsem brala jako selhání. Moc mi v tom nepomohl ani fakt, že mi primář na ranní vizitě sdělil, že si myslel, že porodím líp. Po porodu mi má dcerka byla doslova hozena na břicho a pak přišlo na řadu vážení a měření. Malou mi na noc odvezli, nikdo se mě ani neptal. Spát jsem stejně nemohla vlivem velkého vyčerpání a hormonů.

Příště si zřejmě vyberu stejnou porodnici, ale budu připravena. Jako doprovod u porodu si tentokrát zvolím dulu. Nejen z toho důvodu, aby mi pomohla se splněním mých přání. S dulou je maminka v kontaktu již před porodem, takže mají dostatek času se poznat a na porod připravit. V průběhu mého porodu byl personál cizí, ale taky se mi vystřídalo několik směn, což taky není moc příjemné. Při kontrakcích mi nejvíc pomáhalo ležet na boku, ale nemohla jsem kvůli monitoru, tentokrát chci absolutní volnost pohybu a poloh. Při porodu chci zkusit také více poloh. Taky mě dost rozčilovaly neustálé otázky, zejména v době kontrakcí. Přála bych si víc klidu. Velmi důležité pro mě je správně provedený bonding a neodnesení miminka na noc jinam. Hlavně chci být tentokrát o všem informována.

A co vy maminky, sepsaly jste si porodní přání? Pokud ano, co vše jste si tam zapsaly a jak se vám podařilo splnit vaše přání? A co personál v porodnici, respektoval vaše přání? Pokud jste ještě nerodily, nebo se chystáte rodit znovu, byl pro vás tento článek přínosný? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (60 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 12. 7. 2022, 10.52

Já jsem si dělala plán taky, ale nekupovala jsem ho, ale udělala si ho sama. Na https://www.pixouno.com/ jsem z fotobanky stáhla fotky a pak pěkně ve Photoshopu. Holt se ve mě ta grafička nezapře. Pak jen dojít do tiskárny, ať mi to vytisknou a svážou a měla jsem porodní plán skutečně na míru. Je teda pravda, že jsem hodně před tím zkoumala to, co vlastně v těch plánech je.

Minnie, 24. 1. 2021, 14.29

Porodní plám je super, u každého porodu jsem ho měla. Ale nebylo tam nic extra. Hlavně že nechci nástřih pokud nebude opravdu nutný, že chci bonding, aby byl u vyšetření novorozence manžel a že chci být o všem plně informována. Vše je o domluvě.

ani jednou jsem si porodní plán nepsala.

Teryk92, 11. 11. 2018, 14.54

Už mám porodní plán připravený, tak snad budu mít štěstí

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 8.18

Nic jsem neměla, dalo se krásně domluvit až na místě

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 9.41

Já jsem si žádné plán nepsala , chtěla jsem to mít co nejdříve za sebou

vendy.z, 14. 12. 2017, 18.24

to jsem nijak neřešila...ale od toho jsem tam také měla manžela

editak, 2. 8. 2017, 11.17

plán jsem neměla...v listinách všude, že si můžu vzít s sebou vlastní CD, atd....byl to takový fičák, že na nic nebyl čas, a muž jak přijel, tak tam byl, bez oděvu, v botech....

mckvak, 4. 7. 2017, 17.38

U prvniho jsem porodni plan nemela, u druheho porodu ano, ale ten sel tak rychle ze jsem si na to nevzpomela

Mygara

Mygara, 19. 3. 2017, 12.12

on si člověk může něco sepsat, načíst a pak ve skutečnosti to může být úplně jinak, protože praktické zkušenosti nemá

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů