Jak vybrat nejbezpečnější autosedačku pro miminko?

zobrazeno 2167×

Vložil(a): Adrianita, 14. 8. 2020 8.37

Dětská autosedačka je nezbytnou základní výbavou. Pro miminka jsou obecně nejlepší autosedačky ve tvaru vajíčka. Sedačka samozřejmě musí odpovídat nejen věku a hmotnosti dítěte, ale splňovat také potřebné bezpečnostní standardy. Poradíme vám, na jaké normy a certifikáty se při výběru té pravé autosedačky zaměřit.

Normy a certifikáty, na kterých záleží

Při výběru autosedačky si vždy ověřte, zda výrobek prošel testy evropské normy a splňuje bezpečnostní standard normy ECE R44/04 či ECE R44/03. Tyto autosedačky na sobě mají oranžový štítek, na kterém je uvedeno, jak se sedačka správně upíná k autosedadlu a pro jak velké dítě je vhodná. Od roku 2013 jsou pak na trhu sedačky splňující nejnovější bezpečnostní normy, ty nesou označení i-Size a v budoucnu budou jediným platným standardem pro výrobce autosedaček. Při výběru se však nedívejte jen na certifikáty, ale zohledněte také nezávislé testy. Ty nejspolehlivější v současnosti provádí německá instituce ADAC, která výsledky každé čtvrtletí zveřejňuje.

Máte autosedačku správně umístěnou?

Sedačky pro nejmenší novorozence a batolata musí být vždy umístěné proti směru jízdy, tento systém je ale vhodný i pro starší děti. Přestože na dítě nevidíte ve zpětném zrcátku, tato poloha je mnohonásobně bezpečnější. Chrání krční páteř při prudkém nárazu i zabrzdění. Většina autosedaček se na sedadlo upevňuje tříbodovým pásem, nebo ještě bezpečnějším systémem IsoFix. Ten se totiž zaklapne pouze při správném uchycení sedačky k sedadlu auta a chybné uchycení je tak v podstatě vyloučené.

Povinné ručení zahrne do pojistky i autosedačku

Kvalitní autosedačka je nemalá investice, je proto dobré zvážit i její pojistku. Pokud jste měli k autu doposud sjednané nejlevnější povinné ručení, určitě se vám vyplatí ho rozšířit. Kromě běžného připojištění skel, totiž některé pojišťovny nabízí také připojištění autosedaček. V případě autonehody nebo krádeže, tak můžete dostat plnou náhradu škody.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 19. 5. 2023, 16.46

Pro svou dceru jsem nedávno koupila novou autosedačku, jelikož vyrostla a byla pro ni již nedostatečná. Potřebovala jsem ji, abychom mohli odjet na dovolenou, jelikož jsem nám jí objednala na internetových stránkách https://www.cklub.cz/recenze Cklubu , kde bylo všechno bezproblémové a pohodlné. Vybrala jsem pro nás skvělý hotel a termín, který mi vyhovoval.

Fuga

Fuga, 12. 12. 2022, 14.10

ten vývoj dětských autosedaček jde stále více kupředu a je to dobře, stejně jako vývoj aut

naseivanka, 21. 2. 2021, 22.51

V autě trávíme s dětmi hodně času. A investice do kvalitní, bezpečné a velmi dobře skladovatelné autosedačky bylo díky https://www.deti-hracky.cz/kategorie/autosedacky-5/ hračka. Fakt jsme dokázali ušetřit čas díky tomu srovnávači + hrozně moc peněz. A to se počítá hlavně. Ten čas, který strávíte na internetu můžete věnovat v přítomném okamžiku dětem. Nelze vrátit z5.

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 16.28

no super děkuji,zkusím si tu autosedačku taky pojistit,super rada

Teryk92, 6. 9. 2020, 19.14

Prý se nedoporučuje kupovat sedačku z druhé ruky. 1 - může být již bouraná 2 - plasty ztrácí postupem času svou pevnost

Kateřina Fárová, 4. 9. 2020, 13.05

Tak to jsem nevěděla, že se dá pojistit i autosedačka, dobře vědět.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů