Když vaše dítě trápí opakovaně horečky

zobrazeno 31609×

Vložil(a): Dana Kantorová, 21. 5. 2018 13.02

Recidivující (opakující se) horečky u dětí mohou být i pro zkušeného dětského lékaře hádankou a těžkou diagnostickou záhadou. Na pátou či šestou nemoc jsme si už celkem zvykli. Nově se teď do popředí zájmu o zdraví dětí v rámci oboru pediatrie dostává problematika PFAPA syndromu, neboli periodické horečky u dítěte.

Název syndromu vznikl z prvních písmen nejčastějších příznaků: Periodic Fever (periodická horečka), Aftosní stomatitida (zánět v ústech s afty), Pharyngitida (zánět hltanu), Adentitida (zánět krčních uzlin). Toto onemocnění bylo poprvé popsáno v roce 1987 lékařem Gary Marshallem, a proto se tomuto onemocnění říká taky Marshallův syndrom. Nemoc spadá do skupiny onemocnění autoinflamatorních, jelikož se vyznačuje poruchou mechanizmů vrozené imunity. Jedná se tudíž o onemocnění imunitního systému, které vede k abnormální regulaci a aktivaci zánětlivého procesu v těle dítěte. PFAPA syndrom není ničím výjimečný a specifický, a právě proto dovede potrápit nejen dětského lékaře co se týče správného určení diagnózy, ale především nás, rodiče a naše nemocné dítě.

Projevy

PFAPA syndrom je charakterizován periodickou (vracející se, opakovanou) vysokou horečkou nad 39°C. Objevuje se mezi 2 až 5 lety věku dítěte a projevuje se velmi nespecifickými příznaky. V dutině ústní dítěte jsou přítomny afty a zánět sliznice, zánět nosohltanu, zduření či infekce krčních uzlin. Hrdlo nemocného dítěte je téměř k nerozeznání od typické angíny. Dítě je unavené, malátné, leckdy nemá chuť k jídlu, stěžuje si, že ho bolí břicho, svaly, klouby, hlava. Tedy docela běžný úkaz virózy, se kterým dnes a denně starostlivé maminky navštěvují dětskou ordinaci. Ovšem až na tu všudypřítomnou několikadenní vysokou horečku nad 39°. V tom se syndrom PFAPA liší od běžných viróz.

Ataky tohoto onemocnění přicházejí zhruba1x měsíčně a trápí dítě zhruba týden. Poté nastává pro změnu zase zdravé, klidné bezpříznakové období.

Co je lékařům záhadou…

Při standardním výtěru z krku, který je bolestivý ze zduřených mandlí, laboratorně lékař nenachází přítomnost bakterií, které by zánět vyvolaly. Naproti tomu u typické angíny se laboratorně ozřejmí druh bakterií, které angínu způsobily. U PFAPA syndromu je nález negativní, čili výtěr z krku je čistý. Navíc často tato nemoc nereaguje na běžné léky proti horečce (antipyretika) typu paralen, ibuprofen či na klasickou léčbu antibiotiky. Neexistuje také žádný konkrétní laboratorní test k potvrzení této diagnózy. Klasické zánětlivé parametry, které se testují z krve a svědčí pro zánět v těle dítěte, bývají sice během ataky zvýšené, ale nijak dramaticky. Nic nenasvědčuje tomu, že by lékař byl nucen doporučit na základě těchto odběrů léčbu antibiotiky. Možná to poprvé lékař po domluvě se zoufalými rodiči zkusí, ovšem bez efektu. Za měsíc má dítě ataku periodické horečky se známkami zánětu zpátky. A vše se točí pořád d dokola.

Je nutno ovšem podotknout, že v souvislosti s periodickou horečkou dítě často pozitivně zareaguje na jednorázové či velmi krátkodobé podání kortikoidů. Používá se lék Prednison, který vede k rychlému poklesu horečky, další epizodě periodické horečky však nezabrání. To plně nasvědčuje tomu, že se jedná o poruchu v imunitním (obranném) systému dítěte. Každopádně frekvence horečnatých epizod se s věkem snižuje a nemoc postupně vymizí přibližně kolem 8. - 10. roku života dítěte.

Při léčbě syndromu PFAPA lze využít rovněž i alternativní terapii, např. homeopatii. O konkrétních homeopatických přípravcích se poraďte se svým homeopatem. nebo se obraťte na naše odborníky v Homeopatické poradně.

U některých dětí pomáhá (jako způsob léčby) vytržení krčních mandlí.

Hledání příčiny

Příčina vzniku tohoto syndromu není zcela jasná. Některé teorie tvrdí, že se jedná o nadměrnou aktivitu imunitního systému, který se snaží v boji proti nemocem použít prostředky jako horečku a zánět. V tomto kontextu ovšem pro nás, rodiče, nastává zásadní dilema, zdali máme tyto nástroje obrany jako je horečka a zánět potlačit, působit proti nim anebo za bedlivého a přísného sledování podporovat organismus dítěte v jeho obranném počínání? Pravdou je, že tím, jak dítě roste, syndrom periodické horečky ustupuje do pozadí a děti s tímto onemocněním zcela normálně rostou, spontánně a bez následků se uzdraví.

Infekční vyvolavatel, jako třeba nějaká konkrétní bakterie, není prokázán.

Prognóza tohoto onemocnění je dobrá. I když onemocnění nezanechává žádné dlouhodobé následky, může trvat po dobu několika let a pěkně znepříjemnit vaše rodičovství a dětství vašeho miláčka.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

jsem ráda,že kluci na horečky netrápí

IvanaSilna, 6. 5. 2020, 11.07

Maminky přeji dobrý den. Mám dotaz. V listopadu bral syn antibiotika, která mu bez nějakého účinků podávali až do začátku ledna. Mezitím byl v prosinci i v nemocnici, kde mu kapackou srazili teploty na 35,6 ale to trvalo jen do propuštění z nemocnice a doma opět horečky. Změna pediatra v lednu. Je to i imunolog a alergolog. Ten mi sdělil že mu sice podávali 4 různá antibiotika ale stejně řady... Zabralo až v lednu. Od té doby je co 14 dnů opět v horečkách dosahujících ke 40. Právě měl i afty a pokaždé zvýšené crp... Kolem 60....a zvětšené uzliny. Známý má dceru s marschallovym syndromem a upozornil mě na to, že by to mohlo být i u mého syna. Jenže jak naznačit lékaři, že to může být zrovna tohle, když mi pokaždé sdělí, že je to viroza? Syn 3 roky a má kvůli tomu změnu lékaře v lednu. Ani jeden nic takového nenaznacil a bojím se že začínám být hysterická 🤫🤷‍♀️ dnes opět horečka... I během karantény, kdy jsme byli pořád doma měl syn horečky... Dříve jsem to svadela na školku, ale teď? Nevím si rady

Luciana1, 23. 4. 2020, 16.19

Krásný den všem. Syndrom PFAFA je opravdu náročný jak pro rodiče tak pro děti. Bohužel je to opravdu genetická záležitost. Mám dceru 11let a syna 5let. Dcera to měla od 2 let, frekvence 1 měsíc, opustilo ji to teprve loni - doufám, že opravdu konec. Zhruba od 9 let se interval protáhl 1x za půl roku. Syn tuto "diagnozu" má od 7 měsíců a to 1x po 14 dnech pravidelně zhruba do 3 let. Dále pak interval 1x měsíčně, loni byl půl roku klid. Od Vánoc 2019 máme interval co 14 dnů. Je to mazec. Občas máme horečku i 41 a nejde srazit. Časově přesně po 4 hodinách. Co jsem za těch pár let u svých dětí však vysledovala, že tomu trošku předchází je naprosto pravidelný spánek. Častý vysledovaný spouštěč, který jsem u nich vnímala: přetažení (když jde později spát třeba 2 - 3 dny po sobě a ráno dřív vstává), přetížení hodně aktivit, sportu nebo pestrý den, prudká změna počasí, stres - ve školce třeba v rámci besídky nebo něco podobného. Je to peklo, někdy to přijde jen tak. Snažím se to nějak koulet, ale je to hrozně omezující jak pro dítě tak pro rodinný život. Žijete pořád v tom duchu, aby nepřišla ataka. Kdybych někomu mohla nějak pomoc, poradit, či by ho zajímala naše zkušenost k porovnání, klidně se na mě obraťte. Přeji hodně zdraví a pevné nervy. Lucie

Iduška, 9. 5. 2020, 15.23

Dobrý den Lucie.Moc děkuji za Váš příspěvek,je fajn vědět,že v tom člověk "nelítá sám." Chtěla bych se zeptat,zda dětem dáváte při atace Prednison a jestli ho kombinujete s antipyretiky? Mě přijde,že když dám Prednison a Nurofen,tak je sice na cca 24 hodin klid,ale potom zase přijde horečka.A jestli,když by horečka byla způsobena např angínou,tak ji Prednison sníží též?Abych nedej bože něco nezanedbala.Samozřejmě se vždy radím s dr.,ale teď při poslední atace nás neviděla a domlouvaly jsme se po telefonu.Byl to zrovna den,kdy jsme měli jít poprvé na revmatologii,ale jelikož korona hýbe světem,tak s horečkou by nás prý vrátili zpět.Děkuji za odpověď, je to opravdu náročné,hlavně by mě zajímal ten spouštěč.Někdy mi přijde,že je to přetažením,jindy zase,že "nudou,"když chodíme méně ven.Čert aby se v tom vyznal.

ZuzanaVachl, 16. 2. 2021, 22.04

Dobry den Lucie, vypada to ze moje mala dcera bude mit pravdepodobne tento syndrom. Od cervence 2020, ma kazdy mesic horecky, vsichni to priklaneli k angine, vzhledem k vysokemu CRP a nalezu v krku, az nedavno ji doktorka delala i vyter z krku, ktery byl negativni. Cemuz se divila. Ale na tento syndrom me dnes navedla hematolozka. Chtela jsem se zeptat na jake vysetreni se dite posila, aby se zjistilo zda je to ono? A pripadne mohla bych se na vas obratit s radami jak predchazet, ci jak to probiha atd. Dekuji Zuzka

Iduška, 1. 1. 2020, 5.55

Dobry den,nas broucek je pradebodobne dalsim z pripadu.Ma 18m a cca od pul roka katastrofalni stav.Kazdy mesic jsme tyden doma a vzdy to same horecky znicehonic,ktere atakuji 40,ted prestal zabirat paracetamol.Vysetreni u pani doktorky vsechny negativni-moc,krevni obraz,vytery z krku i nosu,ouska,prohmatani briska-vse je v poradku.CRP zvysene vzdy,hodnoty pres 100 nejsou vyjimkou.U nas se objevuji pouze ty horecky a nechutenstvi jinak ryma,kasel,bolest krku atd.vubec.Vcera jsme poprve podali Prednison a do par hodin mame zdrave ditko(radsi to trikrat klepu na drevo ).Nekdy si rikam,ze nemame materskou dovolenou,ale domaci vezeni.Preju vsem s maminkam hlavne pevne nervy

Erka, 29. 11. 2019, 15.48

Hezky den, muj syn to ma nebo vse tomu nasvedcuje, neda se to potrvdit pouze vyloucit zda to neni neco jineho, ale musim trochu opravit clanek.... Hodnoty zanetu z krve crp mohou byt vysoke syn ma klidne i ke 200 a je to potvrzene i ze specializovaneho střediska na tuto poruchu.

Chechtalka, 5. 7. 2019, 0.36

Ahoj moje dcerka 2,9 měsíců má asi tuto horečku začlo to kašlem zvracení průjem a teď se jí vrací horečka vždy má 39,2 teď nás čeká spoustu vyšetření

Mildret, 4. 7. 2018, 6.53

To je hrozný . Doufám že nás nic takového nepotká.

editak, 2. 6. 2018, 20.07

člověk si nedokáže ani představit, co se všechno může objevit...

Leňulka, 30. 5. 2018, 14.13

už jsem o tom četla ale nesetkala jsem se s tím. Dcera měla horečku snad jen 2x za tu dobu co je na světě, a to je jí 28měsíců

Fuga

Fuga, 29. 5. 2018, 5.08

alespon, že nejsou následky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů