Jak nenaletět při koupi hraček?

zobrazeno 8791×

Vložil(a): dáša, 5. 12. 2016 17.46  (aktualizováno 20. 11. 2017 13.29)

Současná doba dopřává našim dětem nepřeberné množství rozmanitých hraček. Dětské pokoje často praskají ve švech a hračky se valí ze skříní i poliček. Babičky lamentují, že za jejich mladých let děti tolik hraček neměly a vzápětí našim dětem přináší několik nových barevných autíček a kostiček. I my rodiče chceme našim dětem dopřát to, co my jsme jako malí neměli. Nastává však otázka za jakou cenu? Jak vybrat hračku, která nebude závadná?

Hračky hrají významnou roli v životě každého z nás. Mají za cíl rozvíjet u dítěte jeho psychické a motorické dovednosti a v neposlední řadě ho také zaujmout a zabavit. Dříve byly hračky vyráběny z přírodních materiálů jako je například dřevo, bavlna, sláma či hlína. Ve dvacátém století však nastoupila masová výroba a dnešní trh poskytuje hračky mnoha tvarů, barev a materiálů.

Evropská značka kvality

Vysoké procento výrobků určených malým dětem nesplňuje základní zdravotní požadavky a obsahují látky přímo ohrožující zdraví dítěte. Bohužel ani vědomí, že se jedná o hračky pro nejmenší a tedy nejzranitelnější z nás, výrobcům nebrání používat při výrobě nebezpečné látky. Mnoho rodičů dává přednost hračkám vyrobeným v Číně, jejich cena je výrazně nižší než cena hraček vyrobených v EU. Není tedy náhodou, že většina hraček, které neprojdou spotřebitelskými testy je právě z Číny! Čínští obchodníci v rámci nekorektního boje zavedli vlastní značku China Export (C E). Ta je na 90% identická s evropskou značkou CE, což originálně znamená, že výrobek prošel některou z evropských laboratoří a je nezávadný.

Nebezpečné látky v hračkách

Kromě mechanické nevhodnosti hraček, jako jsou například ostré hrany či malé kousky, jsou rizikové především materiály užívané pro jejich výrobu. Nejrizikovější jsou v tomto ohledu hračky z tzv. měkkých plastů. PVC se při jejich výrobě uplatňuje velice často. Problémem je, že se do něj občas přimíchávají změkčovadla plastů v míře nevyhovující nastaveným bezpečnostním parametrům. Mezi hojně používaná změkčovadla patří ftaláty. Jedná se o toxické látky, které se mohou z výrobků postupně uvolňovat, dostávat se do lidského organismu a tam ovlivňovat hormonální pochody. Mohou vyvolávat astma, alergie, vývojové poruchy, a u chlapců negativně ovlivňují schopnost plodit potomstvo. Některé jsou škodlivé i pro ledviny a játra. V důsledku mohou vést i k rakovinovému bujení.

Běžný spotřebitel pozná nebezpečné látky v hračkách jen těžko.

Mezi nebezpečné látky patří například:

  • Těžké kovy: mohou být přítomny hlavně v barvách, nejnebezpečnější jsou olovo, kadmium a arsen.
  • Ftaláty: Nejrizikovější ftaláty jsou v Eu zakázany. Na trhu jsou však stále k nalezení. Ftaláty se mohou při styku se slinami a za přítomnosti tepla uvolňovat a ohrožovat tak dítě.
  • Bisfenol A: narušuje hormonální systém člověka. Přesto je tato látka na trhu stále k nalezení.
  • Bromované zpomalovače hoření: to jsou látky přidávané do textilií a elektroniky pro zmírnění případného požáru. Jako i předešlé působí negativně na hormonální a imunitní systém člověka. Nejtoxičtější z nich byly zakázány.
  • Formaldehyd: je součástí mořidel, lepidel a dezinfekčních prostředků používaných při výrobě hraček. Objevuje se zejména u nekvalitních plyšových hraček. Jeho účinky jsou rakovinotvorné.

Dáváte přednost raději kvalitě před kvantitou?

Při výběru nové hračky bychom se měli řídit několika základními pravidly a tím můžeme snížit možné riziko zakoupení nevyhovující hračky na minimum:

  • Nakupujte u českých výrobců. Máte jistotu dodržování bezpečnostních norem, podporujete českou ekonomiku a šetříte životní prostředí. S hledáním vhodného výrobce Vám může pomoci naříklad portál Česká hračka (dlouhodobý partner našeho webu) a jeho přehledný katalog výrobců hraček, her a dalšího vybavení.
  • Kupujte jen řádně označené výrobky (informace pro spotřebitele musí být v češtině).
  • Hračky nakupujte pouze v důvěryhodných prodejnách, na veletrzích či jarmarcích. Zde máte možnost si nechat předložit atesty a další osvědčení.
  • Zamyslete se nad tím, jak daná hračka může ovlivnit další rozvoj dítěte.
  • Soustřeďte se raději na přírodní materiály. Hračky z PVC ideálně vůbec nekupujte.
  • Prohlédněte a vyzkoušejte si hračku. Zda není křehká, nemá malé dílky, které by mohly upadnout.
  • Každou hračku nejdříve rozbalte a nechte venku, látkové hračky z obchodů nejdříve raději vyperte, než je dáte dítěti.
  • V případě pochybností můžete prodavače požádat o atest nebo tzv. prohlášení o shodě k nakupovaným hračkám. Toto prohlášení musí získat každá hračka, která je uváděna na trh. Atestem nebo prohlášením o shodě výrobce prokazuje odpovědný přístup k výrobě a splnění přísných norem. Hračka následně nese označení CE, podobně jako povinně všechny spotřebitelské výrobky.
  • Sledujte stránky portálu Česká hračka, České obchodní inspekce nebo Ministerstva zdravotnictví ČR, kde jsou aktuálně zveřejňovány nevyhovující výrobky, které zachytil celoevropský systém Rapex.
  • Důležité při výběru hračky je dát na vlastní rozum a nekupovat hračky, které jsou velmi levné, jsou bez označení, ze zvláštních materiálů nebo na prvních pohled příliš barevné.

Sledujte důvěryhodné označení bezpečných hraček

Označení CE

Tato značka deklaruje, že u výrobku bylo provedeno posouzení shody jeho vlastností s požadavky evropských směrnic, které se na něj vztahují. Takto označený výrobek by měl být tedy bezpečný. Označení CE si výrobce uvede jak na Prohlášení o shodě, tak jej dostane v případě atestu.

Další označení hraček

Existují ještě další 3 značky, které jsou ale podobně jako označení Český výrobek, Klasa apod. pouze komerčními značkami. Jejich kritéria pro posuzování hraček neznáme, proto vám o nich uvedeme jen základní informace.

  • Správná hračka - toto označení uděluje Sdružení pro hračku a hru, Asociace předškolní výchovy a Unie výtvarných umělců ČR. Označení mohou získat hračky, které podle nezávislých a odborných studií splňují výtvarné, pedagogické a zdravotně-bezpečnostní i funkční požadavky.
  • Bezpečná a kvalitní hračka - značku výrobkům propůjčuje na dobu tří let garant certifikace Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Aby hračky získaly tento certifikát, jsou v nezávislé laboratoři přezkoumány (jak jejich bezpečnost, tak jejich zdravotní nezávadnost a hořlavost). Hračka označená tímto logem neznamená pro dítě tedy žádné riziko.
  • Bezpečné hračky - logo označuje, že kupovaný výrobek je bezpečný a zdravotně nezávadný, což garantuje certifikát Institutu pro testování a certifikaci, a.s. Zlín.

Jak se vyhnout závadným hračkám?

Jednou z možností, jak se závadným výrobkům vyhnout, je kupovat hračky z přírodních materiálů, které se v České republice stávají čím dál více oblíbenější. Mezi tyto materiály patří například dřevo, vlna, bio/bavlna, len, konopí, bambus, keramika, kov (železo), korek, papír a bioplasty.

Dřevěné hračky

Pokud vybíráte dřevěné hračky je vhodné sledovat logo FSC neboli Forest Stewardship Council. Toto logo zajišťuje, že hospodaření v lese probíhá šetrným způsobem pro přírodu i místní lidi. Hračky ze dřeva, které jsou ovšem vyrobeny v ČR, takové označení mít nemusejí a nepotřebují, využívají totiž lokálních zdrojů pro výrobu takových hraček.

A jakou povrchovou úpravu dřeva zvolit? Neošetřené dřevo je příjemnější na omak než plasty či kov. Vsakuje přirozenou vlhkost rukou. Do pórů dřeva se však snadno dostává nečistota a proto nejsou úplně vhodné pro kojence a batolata. Pro starší děti je vhodné dbát na kvalitní opracování povrchu a hran, aby se dítě nemohlo poranit například o třísku.

Pokud se rozhodneme pro povrchovou úpravu, je vhodné vybrat olejované či voskované dřevo. Dřevo se může též mořit nebo lakovat přírodními laky.

Které provedení vybrat závisí na účelu hračky a věku dítěte.

Textilní hračky

Mezi alternativy k přírodě nešetrné bavlně patří zejména biobavlna (produkt ekologického zemědělství), ale i len, bambus, konopí či vlna. Pokud chceme při výběru zohlednit požadavky na původ, výrobu i kvalitu je nutné sledovat více certifikátů. U nás se můžeme setkat s certifikáty od Holandské organizace Fair Wear Foundation (obdoba fair trade) či britské Soil Association.

O každý textilní výrobek je od začátku nutné pečovat dle návodu. Před užíváním ho nechat vyprat a důkladně vyvětrat. Při koupi barveného textilu dbejte zvýšené opatrnosti. Existuje zde riziko reziduí z barviv (chlór či kadmium). Také tak oblíbení plyšáci jsou velkou zátěží pro životní prostředí. Problémem je proces výroby (neobnovitelné zdroje – ropa, energetická náročnost), ale i cestovatelská ekostopa (povětšinou pocházejí z Asie) a potenci nebezpečnosti (bromované zpomalovače hoření).

Hračky z bioplastu

Plastové materiály jsou velice rozšířené a oblíbené. Jsou lehké, snadno omyvatelné a relativně levné. Jak už jsem zmiňovala, pokud můžete, úplně se vyhněte hračkám z PVC a plastu měkčeného ftaláty. Ty mají nepříznivý vliv na naše zdraví, ale také na životní prostředí. Raději vždy vybírejte hračky z „tvrdého“ plastu. Ten neobsahuje riziková aditiva (změkčovače) a není snadno rozbitelný.

Dnes je již možné zakoupit hračky z bioplastu. To je plast vyrobený například z kukuřičného škrobu a další rostlinné biomasy. Na trhu jsou dostupné i hračky z recyklovatelného plastu.

Papír a lepenka

Papír, karton a lepenku můžeme označit jako materiály šetrné k přírodě i k dítěti. Životnost tohoto materiálu je však velice omezená, zejména u neustále zatěžovaných stavebnic. Příjemným zpestřením může být domácí výroba například kuchyňky či domečku z papíru.

Kov

Kov a zejména pak železo je z hlediska materiálové a energetické zátěže šetrnějším materiálem než plast. Kovové hračky jsou téměř nerozbitné a na jejich výrobu si troufají většinou pouze výrobci kvalitních hraček. Dostupné jsou například autíčka, hlavolamy, traktory a pokladničky. Z důvodu bezpečnosti je důležitá kontrola hračky a to zejména ostrost hran výrobku. Je nutné být obezřetní i na specifikaci materiálu – kovy jako nikl, měď, olovo nejsou vhodným materiálem na hračky z toxikologických důvodů.

Při výběru správné hračky se nenechávejte ovlivnit módními trendy a raději vždy dbejte na kvalitu. Děti již od dětství učte umět si vybrat pomocí předvýběru a vysvětlování. Pokud se blíží narozeniny nebo svátek vašeho dítěte, vybírejte vždy raději hračku z přírodních materiálů s vhodnou povrchovou úpravou a dlouhou životností. Ptejte se na zkušenosti jiných maminek nebo pedagogů v Mš a sledujte RAPEX (pro případné rychlé objevení závadné hračky). Sledovat jej můžete na stránkách EU (v angličtině).

A v neposlední řadě, není důležité jak luxusní pokoj a kolik umělých hraček vaše dítě má. Ale kolik času s ním trávíte a kolik lásky mu věnujete. Zkuste s ním doma vyrobit nějakou hračku a uvidíte, že právě tato hračka zaujme první místo v oblíbenosti. A to z důvodu, že v ní bude ukrytý ten společný krásný okamžik.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Diskuze k této stránce (62 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

mikjana, 21. 6. 2021, 20.28

Zajímavý článek, budu se řídit tímto při nakupovaní hraček.

já si ty hračky musím prohlédnout a pak ošahat.

Petra Önder (petrao)

petrao, 1. 12. 2018, 20.33

Dávám přednost českým značkám a ze dřeva. Nejraději nakupuji v Agátině světě

Žofinka

Žofinka, 31. 5. 2018, 10.11

Dnes je hraček opravdu mraky

Kristy Sim

Kristy Sim, 3. 12. 2017, 20.17

Pred Vanoci se tyto rady opravdu hodi

Blankasiro, 3. 12. 2017, 19.48

Myslím,že je dobře že je stromeček zrovna tady a všechny si článkem můžeme připomenout jaké hračky kupovat

Cherrynka, 3. 12. 2017, 12.48

Já nekupuji hračky na tzržnici, ale jen v hračkárnách či na netu. Raději dám na kvalitu než kvantitu. Syna stejně moc extra nebaví. Zatím

Rebe58

Rebe58, 1. 12. 2017, 16.06

Nakupuju u osvědčených prodejcům, třeba Chytrá opička nebo agátin svět. Hračky jsou tam pečlivě vybrané a málokdy se netrefím. A před Vánoci dřevěné hračky z lidlu, to je taky osvědčená klasika. Už se těším, až letos děti rozbalí vláčky!

Gabill, 30. 11. 2017, 7.51

Snazim sa kupovat zname znacky v znamych retazcoch. Tiez si vacsinou zvyknem precitat informacie na obale. Zial deti dnes od tej chemie ubranit asi nedokazeme. Je vo vsetkom, ci uz v plastovej flasi s kojeneckou vodou, alebo vo vodovodnom potrubi....

Furciferka

Furciferka, 27. 11. 2017, 22.48

Dneska už naštěstí člověk hodně informací vyčte z obalu.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů