Pohodové vánoční svátky a zdravé cukroví

sledováno 3× zobrazeno 4682×

Vložil(a): szendrejka, 25. 11. 2015 22.36  (aktualizováno 8. 12. 2017 20.36)

V tomto článku jsem se zamyslela nad dynamikou a hektikou, která nás opět s blížícími se Vánoci začíná obklopovat. Přináším pár tipů, jak si udělat letošní Vánoční svátky pohodovější a také o něco zdravější. Inspirujte se a šiřte klid, radost a úsměvy kolem sebe.

Co mě dělá v adventním čase šťastnou?

Adventní čas by měl být obdobím klidu, odpočinku a pohody. Ovšem realita je u spousty z nás úplně jiná. Přeplněná nákupní centra, vystresovaní lidé, kteří běží z práce rovnou do supermarketů, aby nakoupili spoustu zbytečností a hromady jídla. Přitom stačí tak málo! Zpomalit a říct si, co je v těchto dnech pro mě nejdůležitější, co mě dělá šťastnou.

Určitě je to rodina, přátelé, pohoda strávená v klidu domova s výborným jídlem. Tak proč si neudělat letos Vánoce jinak? Pojďme si říct, co by se dalo zlepšit a jak se zbavit zbytečného stresu.

Nakupování dárků

V přvní řadě nakupování dárků. Opravdu musíme nakupovat hromady dárků, které děti pod stromečkem rozbalují a při třetím balíčku už vlastně ani neví, co bylo v tom prvním? Pojďme se s dětmi domluvit na jednom dárku, o kterém budou muset přemýšlet a budou si ho moc přát. O to větší radost z něj pak budou mít, když se pod stromečkem objeví. A co my dospělí? Mě osobně úplně stačí, že se všichni ve zdraví sejdeme a v klidu si užijeme krásné svátky. Tohle je přeci to nejdůležitější, o tohle by nám všem především mělo jít.

Aby to nevypadalo, že maminka, tatínek nebo třeba babička "zlobili" a tak jim Ježíšek nic pod stromeček nepřinesl, je fajn tam nějaký dárek také najít. Ale zvolte opravdu nějakou maličkost, kterou můžete třeba vyrobit. Možností je spousta, od výrobků z přírodních materiálů, až například po přírodní kosmetiku, či čaje z nasbíraných bylinek. Při výrobě můžete zapojit i děti. Rády pomáhají. Vždyť můžou taky dát pod stromeček dáreček, který vyrobily. A my jim s láskou řekneme, že pomáhají Ježíškovi, který má spoustu práce. Uvidíte, že se jim rozzáří oči.

Zatěžkávací období pro dětské žaludky

Pro děti začíná už začátkem prosince zatěžkávací období - tedy hlavně pro jejich malé žaludky. Začíná Mikuláš a děti budou všude dostávat hromady sladkostí a té ne úplně nejkvalitnější čokolády. Je jenom na nás to korigovat. O správných stravovacích návycích jsem psala už v tomto článku, inspirovaném besedou s PharmDr. Margit Slimákovou. 

Chraňme své děti. Kupte jim raději jednu kvalitní čokoládovou figurku a k tomu nezapomeňte na ovoce. Může být i sušené a raději jim do balíčku přihoďte třeba drobnost, jako například pastelky, puzzle a podobně. Sladkosti, které dostávají od babiček či jinde schovejte na později. Vím, říká se, “zakázané ovoce nejvíce chutná” a bude nezbytné jít v tomhle případě dětem příkladem. Dejte si sladkost společně a dodržujte i vy střídmost. V té pokračujte i při pečení vánočního cukroví. Určitě vám tady nebudu říkat, ať ho nejíte, raději si ho s klidným svědomím a bez výčitek dejte, k vánocům to prostě patří, ale proč ho letos nezkusit upéct zdravěji?

Upečte letos zdravější cukroví a zapojte do pečení děti

Vím, když se řekne zdravé pečení, nezní to pro mnohé zrovna lákavě. Navíc, každý má své oblíbené cukroví, kterého se nerad vzdává. Zkusme to udělat třeba tak, že nebudeme péct 10 druhů, ale upečeme pouze dva nebo tři, ideálně ze zdravějších surovin. 

Zkuste vyměnit bílou mouku za celozrnnou či špaldovou, která má daleko více vitamínů. Místo bílého cukru použijte raději jiná sladidla. A tím nemyslím umělá, ale přírodní cukry, sirupy, slad a skvělý je také med.

U tuků se obloukem vyhněte těm nekvalitním, tzv. trans-tukům, jako jsou margaríny. Kvalitní tuky a oleje jsou pro náš organismus nesmírně důležité. Ke slepování cukroví použijte domácí marmeládu, sezamové tahini nebo si můžete vyrobit vlastní čokoládové, karobové či ořechové pomazánky. Pokud používáte kakao, vybírejte opravdu kvalitní.

Zapomínat bychom neměli ani na ovoce a zeleninu, v lepším případě sezónní, ale i mimosezónní ovoce či zelenina je určitě lepší než žádná. Dále nezapomínejme na ořechy, které jsou velkým zdrojem nenasycených mastných kyselin a vitamínů. No a v poslední řadě sušené ovoce. Je dobré jak na mlsání místo sladkostí, tak ho také můžete hravě přidávat do cukroví.

Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše?

Na trhu je dnes už spousta skvělých a kvalitních potravin, které si navíc můžete objednat z tepla domova, vyhnete se tak zbytečným stresům, ušetříte čas a navíc vám je čerstvé přivezou až domů.

Udělejte si letos tak trochu jiné vánoce a my vám k tomu přidáme ještě pár zdravých receptů na vánoční cukroví. Další zdravé recepty postupně přidáváme do kategorie Recepty.

A malé vánoční přání nakonec

Moc vám všem přeji klidné vánoční svátky, plné radosti, šťastných a veselých zážitků, které si budete pamatovat celý příští rok!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
10

Diskuze k této stránce (56 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naseivanka, 30. 11. 2023, 9.45

Máte skutečně pravdu v tom že některé ženy jsou naprosto mimo realitu a myslí si jak řídí svět, přitom neumí nazývat věci pravými jmény. Kdysi na škole mně jeden profesor říkal: Propiska není pes! A to je samozřejmostí, ale duše všudypřítomné mezi námi to vidí jistě jinak.

ivetkaprochazkova, 30. 11. 2023, 9.42

Skutečně by mě zajímalo kde na takový blábol přišli. Ti lidé si už vůbec nevidí do pusy. To je neskutečně co jsou schopni napsat. A že jsem to na diskuzních forech viděla v poslední době dost.

naseivanka, 30. 11. 2023, 9.41

Víte, slečno.. ono cukroví je sice od slova cukr, ale některé chytré dámy tak tomu jenom říkají a neuvědomují si smysl kořenu tohoto slova. Jsou to dámy které neví o životě vůbec nic. Maso svým chlapům neuvaří, a když už, tak to chutná jak od prasete. To my s novým nádobím od zgastro .cz nemáme problém udělat vynikající pochoutku.

ivetkaprochazkova, 16. 11. 2023, 9.26

Zdravé cukroví, to je teda pojem. Jak to jako myslíte? Že nebudu dávat do kila cukroví 400g cukru ale jen tři sta? Vy jste ale ftipálci, no tak, dokáže mně na tohle někdo odpovědět nebo budete jen mlčet?

filipin21, 13. 3. 2021, 20.09

pečeme,dárky pod stromeček zabalíme.

pečeme,balíme z dětmi dárky pro babičky a dědečky

Teryk92, 27. 3. 2019, 20.08

Je škoda, že Vánoce se zvrhly ve svátek stresu.

Monuli, 5. 2. 2019, 20.42

Pečeme.Navodí to tu atmosféru

Ketris

Ketris, 21. 1. 2019, 10.04

WeruskaSK

WeruskaSK, 27. 12. 2018, 20.19

tento rok sa nam asi prvy krat podarilo jest normalne a neprezrat sa, asi preto ze sme nedali majonezu do salatu a tym padom to boli obycajne zemiaky so zeleninou, len bol problem ze co s plnou misou zemiakov, dojedali sme to dodnes

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů