Jak bychom měli jíst my a naše děti

sledováno 3× zobrazeno 18585×

Vložil(a): szendrejka, 25. 11. 2015 14.33

PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na prevenci a výživu přináší téma o dobré a zdravé stravě pro rodiče, kteří sobě a svým dětem chtějí s nadšením připravovat a jíst skvělá jídla. Proč to dělat a jak na to? Jak výživa ovlivňuje náš zdravotní stav? Jak výživa ovlivňuje dětské chování a výsledky ve škole? Co jsou ty nejkvalitnější potraviny? Jaká jsou nejlepší výživová doporučení? A jak to vše převést do praxe? Čtěte tento článek a dozvíte se to.

Okamžitě jedu, to si nemůžu nechat ujít

Když jsem se dozvěděla o debatě s Margit Slimákovou, ihned jsem se snažila všechno zařídit tak, abych mohla přijet. Viděla jsem jí několikrát v televizi, četla občas její článek v různých magazínech a její názory se mi líbily, proto jsem zajistila hlídání pro děti a vydala se na cestu do Prahy. Na setkání s Margit jsem se hodně těšila, ovšem ani ve snu mě nenapadlo, že je taková “kapacita”. O to příjemnější bylo setkání s ní.

Jaký byl můj první (i druhý a třetí) dojem?

Objevila se přede mnou štíhlá, usměvavá a energická žena, která byla vstřícná jakémukoli rozhovoru. Její přednáška o tom, jak bychom měli jíst my a také naše děti, mě naprosto pohltila a 2 a půl hodiny utekly jako voda. Odcházela jsem se spoustou nových a důležitých informací, o které bych se ráda podělila i s vámi.

Léčba šokem

Začátek přednášky byl jednoznačný a odstrašující zároveň. Viděla jsem příšerná statistická procenta týkající se zdraví naší populace, kterých jsem se polekala a musím popravdě říct, zanechaly ve mě hlubokou myšlenku a odhodlání zároveň. Pak nám Margit na oplátku ukázala, jak stačí málo ve svém životě a v životech našich dětí změnit a nejenom že se budeme cítit líp, ale budeme i zdravější.

Tohle je pouze drobný příklad: pokud budeme zdravě jíst, přidáme jakýkoli pohyb a kuřáci k tomu přestanou kouřit, máme tady na oplátku:

  • o 90% zlepšení cukrovky druhého typu
  • o 80% máme šanci zlepšit nemoci srdce a cév a
  • o 30% jsme schopni zamezit propuknutí jakéhokoli nádorového onemocnění

A tohle rozhodně nejsou malá čísla! To si myslím, že je velká výzva pro nás pro všechny. Pojďme tedy přestat zvyšovat počty krabiček léků a začněme hledat příčiny a řešit je!

Co je tedy základem zdravé stravy?

Potřebujeme vylepšovat nebo jakkoli dochucovat jídlo či potraviny? Ne. Margit říká, že základem zdravé stravy jsou KOMPLETNÍ PŘIROZENÉ POTRAVINY, které je potřeba si pouze správně rozvrhnout a uvědomit si, v jakém množství a co sníme. K tomu nám úplně nádherně poslouží ZDRAVÝ TALÍŘ, který Mragit tak krásně a nenásilně propaguje.

S masem nebo bez masa, vařené či syrové

Není vůbec zásadní, jestli jíme maso nebo jsme vegetariáni a jíme fazole. Není ani důležité, jestli je jídlo syrové, či vařené. Nikdo nám nenutí žádnou úpravu jídelníčku, či nedejbože dietu. Je to jen a jen o nás a o tom, že začneme více sledovat všechny potraviny, které nám projdou rukama. A ruku na srdce, každá si přece přejeme, aby naše děti byly zdravé. Přeci víme, co je pro nás a naše děti to nejlepší. Tak proč to neuvedeme do praxe?

Poslouchejme své vlastní tělo, zaměřme se na "superpotraviny"

Pojďme začít poslouchat své tělo. Ono přeci nejlíp ví, co potřebuje a dá nám to najevo. Snažme se více zaměřit na sezónní potraviny a také na superpotraviny, kterých je u nás v našich podmínkách dostatek. Patří mezi ně ořechy, semínka, ryby, vajíčka a také bobuloviny.

Co myslíte, jak to asi dělaly naše babičky? Netrpěly přece hlady.. jedly a vařily pouze z běžně vypěstovaných surovin a potravin, které měly na zahrádce. Nebo chovaly dobytek na svých polích. Věděly, že přirozené a čerstvé potraviny jsou nejlepší. Tak co se stalo, že jsme na to v dnešní době zapomněli? Začaly nás totiž  pohlcovat ty obrovské supermarketové giganty, které jsou přeplněné nekvalitními potravinami, navíc dostupnými celoročně a v každou denní a dokonce i noční hodinu.

No jo, ale co stravování dětí ve školách?

Margit se už několik let snaží přesvědčit ministerstvo školství o zrušení jídelních automatů ve školách, kde mají děti velmi snadný přístup k nekvalitním, přeslazeným a přesoleným "dobrotám" a "lákadlům". Naopak se snaží o zlepšení jídelníčků pro děti, protože to je totiž opravdu zásadní.

Děti ve škole nebo v mateřské školce tráví většinu dne. Zdravá strava ve školách i školkách je proto základ jejich zdraví. Ovlivňuje jejich chování a také akademické výsledky. Například hladovění u dětí nepříznivě ovlivňuje koncentraci. Stačí, pokud zamezíme školám podávání sladkostí a u dětí se:

  • o 30% zlepší zdravotní stav
  • o 10-15% bylo pozorováno zlepšení v testech a písemkách

Jak tedy pomoci školám? Začněme nejdříve u sebe!

  • buďme tím nejlepším vzorem pro naše děti
  • mějme doma vždy zdravé potraviny
  • nenakupujme to, co nechceme, aby naše děti jedly
  • upřednosňujme přirozené potraviny
  • zapojme děti do nakupovaní, pěstování a přípravy potravin
  • servírujme dětem přiměřené porce a nenuťme je dojídat

Pojďme se zaměřit spíše na kvalitu než kvantitu. Vezměme děti s sebou na farmářské trhy nebo k lokálním farmářům a doma z nakoupených potravin společně něco dobrého uvařme. Budeme se cítit líp my a naše děti také, protože když jsou šťastni rodiče, jsou zákonitě šťastné i naše děti.

A hlavní heslo Margit?

NESTRESUJTE SE, BERTE VŠECHNO S NADHLEDEM A VLASTNÍM INSTINKTEM!

Občas je lepší dát si kousek kvalitní čokolády, zahnat chutě na sladké a být šťastni, než jíst pohanku, která vám nechutná a mračit se u toho :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
12

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

jídlo vůbec neřeším.

Tenderka, 22. 12. 2020, 21.43

posledna veta je najlepsia

Minnie, 16. 9. 2020, 17.03

Nijak to nepřeháníme, všeho s mírou jíme co nám chutná. Někdy zdravě, někdy míň.

ivanka386, 23. 2. 2020, 23.17

Super článek. Já si myslím, že pokud chce člověk zdravě jíst, tak asi největší problém je v tom, najít opravdu dobré a chutné recepty. Pamatuji si, že když jsem se zdravým stravováním začínala, tak jsem právě s tímto měla asi největší problém. Nakonec se mi ale povedlo najít jednu stránku, kde takových receptů mají spoustu, konkrétně: https://amylon.cz/cz/recepty/

novaklen, 2. 9. 2022, 16.34

To si nutně nemyslím. Naopak, zdravé potraviny podle mě často mohou být i chutnější, než ty normální. Záleží ale samozřejmě na zvyku. Já na zdravou stravu najela někdy před dvěma lety, takže už to beru trochu jinak a chutnají mi jiné věci. Jinak co se zdravých potravin týče, tak super výběr mají třeba tady: https://www.biooo.cz/bio-potraviny/

WeruskaSK

WeruskaSK, 27. 12. 2018, 21.35

neviem ale nazor ze co robili nase babicky, jedli len mlieko a zemiaky.... zemiaky su skrob takze cukor, a mlieko zas nemozeme kvoli intoleranciam, ani nas doktor neodporuca mlieko, takze nemozeme sa velmi riadit tym co jedli nase babky.

Žofinka

Žofinka, 27. 6. 2018, 21.39

Moc dobře je to pojaté

Zdeňka S., 27. 5. 2018, 6.40

Tak s tou čokoládou souhlasím i když pohanku máme taky moc rádi

Janako

Janako, 31. 10. 2017, 16.18

Pekne napsano, jdu najit zdravy talir 😊

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 18.16

zdravý talíř, jdu se hned podívat podrobně

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 16.29

také se snažím, ale třeba mléko dávám, i když ho myslím zrovna paní doktorka nedoporučuje

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů