Strach z porodu

zobrazeno 8326×

Vložil(a): NikolaJ, 11. 1. 2017 12.26

Většinu žen před porodem jímá strach, jestli všechno dobře dopadne, jestli jejich miminko bude zdravé, jestli bude dobrá máma.. Strach je emoce, vznikající jako reakce na hrozící nebezpečí. Reakce na strach jsou dvě - útok nebo útěk. Ani jedno ale jaksi při porodu není možné. Se strachem z porodu se dá ale pracovat. Co to je strach a jak k němu přistupovat?

Nejčastěji se nastávající maminky obávají bolesti, kroku do neznámého a toho, jestli to zvládnou. Také mají strach o dítě a bojí se případných komplikací. Jiný strach prožívá žena na počátku těhotenství, jiný krátce před porodem, a jiný ve chvílích, kdy se její porod již rozbíhá.

To, jakým způsobem se žena strach z porodu zvládá, hodně záleží na její osobnosti a povaze. Podle odborníků se v tomto ohledu dělí nastávající maminky do tří skupin:

  • První skupina těhotných se snaží strachu nepodléhat, vyhýbají se proto informacím týkající se porodu. Spoléhají na fakt, že porod je přece běžná a přirozená věc, že to zvládlo už mnoho žen před nimi a že to určitě taky nějak přežijí. Faktem ale je, že rodičky tohoto typu bývají posléze skutečným průběhem porodu zaskočené.
  • Druhou skupinu žen tvoří těhotné, které chtějí dopředu vědět o všem, co je při porodu může potkat. Shánějí si informace všude, kde je to možné, a způsob svého porodu vnímají jako otázku své volby.
  • Třetí skupina žen se raději rovnou svěří do péče vyspělé medicíny, kdy zodpovědnost za porod, a tedy i jeho aktivní vedení, převezmou lékaři a jejich technika.

Zatímco dříve bylo normální rodit doma, čímž mladé dívky sbíraly cenné zkušenosti při porodech svých příbuzných či kamarádek, dnes již porod (podobně jako smrt) není součástí běžného života. Odehrává se převážně ve zdravotnických zařízeních a zprávy o něm tak mohou být pouze zpostředkované a tím pádem také pro budoucí maminku mnohdy zkreslené.

Strach, který ženy z porodu mají, často nesouvisí jen s tím, že ženy již nezažívají ten přirozený koloběh života tak často jako kdysi, když se ještě rodilo doma, a jsou zhýčkané a přecitlivělé. Na vině bývá i jistá přeinformovanost. Žijeme totiž v době, kdy jsou nám informace dostupné kdykoliv a kdekoliv. Některé těhulky tak vstřebávají informaci za informací, včetně děsivých historek o nepovedených porodech, nemocech během těhotenství, postižených dětech, ztrátách partnera, poporodních depresích, neschopných matkách, až není schopná třídit a rozlišovat  fakta, která se jí nemohou týkat, a skutečná rizika, která s ní případně opravdu souvisejí.

Jak pracovat se strachem z porodu?

Strach je velikým nepřítelem přirozeného porodu a zkušenosti ukazují, že negativně ovlivňuje spontánní porodní činnost. Rodičky, které jsou v klidu a ve vlídném prostředí, rodí nesrovnatelně lépe než rodičky sevřené hrůzou a nepohodou. Ač se o tom u nás zatím běžně nemluví, porod není jen tělesná, ale také psychická záležitost.

V určité míře je strach z porodu přirozený a normální, a to hlavně u prvorodiček, pro které je přímá zkušenost s porodem zatím velkou neznámou. V tomto případě pomůže pozitivní přístup k věci. Spíše než na obtíže při porodu myslete na radost, která vás čeká, až poprvé sevřete v náručí své dítě. Jinak neleňte, opatřujte si informace, přemýšlejte a hledejte vlastní volbu. K ničemu se však neupínejte, porod se může vyvinout zcela jinak, než očekáváte, a schopnost přizpůsobit se vám v obtížné situaci hodně pomůže.

Strach z porodu však mohou pociťovat i maminky, které už porodily jedno nebo více dětí. A to zvláště v případě, že jejich předchozí porod neproběhl ideálně, byl spojen s pocitem ztráty kontroly nad situací, s nezvladatelnou bolestí či s pocitem ohrožení.

Strach je důležité nepodceňovat, protože se pak stává příčinou mnoha porodních komplikací. Čím dříve začne žena s tímto problémem pracovat, tím lépe pro ni i pro její očekávané dítě. Ideální je, pokud hledá možnosti, jak se strachu zbavit (nebo ho alespoň umět kontrolovat) ještě před otěhotněním.

Žena by se měla dobře na porod připravovat, absolvovat předporodní kurzy a myslet i na fyzickou přípravu. Někdy může pomoci i homeopatická léčba. Té jsme se věnovaly v článku Homeopatie v těhotenství a Homeopatie při porodu.

Nevyčerpávejte se konkrétními představami o průběhu vašeho porodu! A pokud vás porod pronásleduje ve snech, vězte, že je to jen obranný mechanismus vašeho mozku, který i tímto způsobem účinně odbourává váš neklid a strach.

Ve chvíli, kdy dorazíte do porodnice, udělejte všechno pro to, abyste zůstaly v klidu. Nápomocný by vám v tuto chvíli mohl být porodní plán - předejte jej personálu, aby měl představu, jak byste si svůj porod přála. Co by měl obsahovat porodní plán se dočtete v článku Porodní plán či přání. Soustřeďte se na sebe a na vaše miminko. Vnímejte signály, které vám posílá vaše tělo, a reagujte na ně. Snažte se, aby nikdo zbytečně nerušil ten zázračný proces, který se s vámi právě začíná dít, a věřte, že vaše tělo ví, co má dělat. Vězte, že tento strach - strach z porodu - jak přišel, odejde. Brzy dokážete přemýšlet i o krásných okamžicích, které vás s narozením vašeho děťátka čekají. Pokud ovšem netrpíte Tokofobií.

Chorobný strach z porodu

Chorobný strach z porodu, a někdy i z mateřství jako takového, má svoje označení – tokofobie. Žena s tokofobií vnímá strach z porodu úplně jinak. Tento strach ji provází neustále a nedokáže se ho zbavit. Jen pouhá zmínka o porodu může ženě s tokofobií způsobit nevolnosti a hrůzné představy o vlastním nebo úmrtí dítěte při porodu. Přitom, tato žena často ani netuší, že nějakou nemoc má a snaží se ji před okolím spíše tajit nebo se za ni stydí a nechápe své vlastní pocity.

Tokofobie se může objevit v životě každé ženy. Často postihuje starší vzdělané ženy - prvorodičky. Může být ale také následkem prodělaného těžkého znásilnění nebo shlédnutí drastického porodu. Další skupinu žen s tokofobií tvoří matky po extrémně komplikovaném porodu, které  mají obavy z dalšího porodu a nedokážou se ho zbavit.

I z tokofobičky se ale stane matka. Potřebuje však velkou podporu partnera, svého nejbližšího okolí a také gynekologa či psychologa. Velkou podporou může být pro prvorodičku se strachem z porodu také prožívání těhotenství s dulou. O tom, kdo je dula, se dozvíte v článku Kdo je dula?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (61 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 24. 1. 2021, 14.30

Strach z porodu jsem měla poprvé. Pak už jsem věděla, do čeho jdu, a těšila jsem se.

strach z porodu jsem měla až u posledního těhotenství

Žofinka

Žofinka, 15. 6. 2018, 5.40

Bez určitých obav by to asi ani nešlo

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 9.43

No z prvního porodu jsem strach měla , ale pak jsem už věděla do čeho jdu tak ty další byly v pohodě

vendy.z, 14. 12. 2017, 18.25

no obavy byly vždy...

dadinkamaminka, 15. 7. 2017, 11.00

Já měla taky strach z porodu.Všichni mi říkaly,že to strašně bolí a že jsou na mě zvědavý,jak to zvládnu. Ale já si to moc nepřipouštěla,hledala jsem spoustu informací o porodech i se dívala na videa porodu.Mylsím,že mi to vlastně i pomohlo k tomu se tolik nebát,když jsem věděla do čeho jdu.Říkala jsem si,že to zvládli jiné,že to zvládnu taky a při samotném porodu jsem myslela jen na ty bolesti a na to,jak je zvládnout a ono to opravdu pomohlo Naštěstí si myslím,že žádné trauma z porodu nemám a že se snad nebudu bát i toho případného druhého

Cherrynka, 9. 7. 2017, 21.25

Já měla sakra velký strach, i když jsem šla císařem

mckvak, 4. 7. 2017, 17.38

Rodila jsem 2x a strach byl pokazde, poprve z neceho neznameho a podruhe prave z toho, ze jsem vedela daleko vice, znala jsem vice rizika a podobne - nastesti vsechno dopadlo dobre

Kikinka30, 20. 3. 2017, 17.35

Strach lze překonat,ja se tak tesila ...stoji to za to

Mygara

Mygara, 19. 3. 2017, 11.52

kdo by se nebál, ale miminko stojí za všechny útrapy

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů