11. týden těhotenství

zobrazeno 20951×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 19.55  (aktualizováno 11. 11. 2019 19.59)

Vstupujete do 11. týdne těhotenství, pomalu jste překlenula období časných potratů. Pokud jste dosud o svém těhotenství neřekla svému zaměstnavateli, je čas to napravit. Lékař si vás pravidelně zve do těhotenské poradny, v příštím týdnu vás čeká prvotrimestrální screening, který by měl detekovat některé případné vady či odchylky. Ve vašem těle se dějí obrovské změny, dítě nyní rychle roste. Pomalu se může začít rýsovat těhotenské bříško, které ale pro okolí zatím není patrné.

Co se děje s vámi?

U většiny žen se už tělo vyrovnalo s tím, že je „těhotné“, nevolnosti tedy pomalu ustupují. To ovšem neplatí pro každou ženu, v ojedinělých případech mohou nevolnosti potrápit těhotnou mnohem déle. Často se objevuje zácpa, kterou ovlivňují hormony. Dalším velmi častým neduhem tohoto období je pálení žáhy, neboť hormony postupně uvolňují záklopku mezi žaludkem a jícnem.

Ozývá se také močový měchýř, který je utlačován zvětšující se dělohou. Ženy obvykle pociťují nucení na močení, aniž by byl močový měchýř plný. Nepříjemné bývá zejména časté noční močení. Sliznice močových cest jsou hodně překrvené a po celou dobu těhotenství bývá zvýšené riziko močové infekce.

Průměrný přírůstek na váze bývá do dvou kilogramů, v případě nevolností můžete naopak hubnout. Větší nárůst váhy přijde teprve ve 2. trimestru.

Co se děje s plodem?

Vaše miminko opět povyrostlo, nyní měří přibližně 4 centimetry a váží kolem 8 gramů. Je velké asi jako švestka, podobá se již lidskému tvoru. Základní vývoj je pomalu u konce. Nyní se budou jednotlivé orgány zdokonalovat a dítě rychle poroste. V nejbližší době začne otevírat a zavírat pěsti, pod dásněmi se objevují maličké zoubky a některé kosti na těle začínají tvrdnout.

Vnitřní orgány začínají vyzrávat. Jejich základy se stále více zvětšují. Jednotlivé vývojové procesy probíhají plynule, změny vzhledu vašeho miminka už nejsou tak markantní, jako tomu bylo v prvních týdnech. Uši jsou zatím posazené nízko, oči stále ještě daleko od sebe, překrývají je stále srostlá oční víčka. Miminku se tvoří kloubní spojení, například zápěstí a kotníky. Největším vývojem nyní prochází trávicí soustava.

Prstíky na rukou i nohou jsou již úplně oddělené, zatím však velice drobné. Dítě už naplno kope a protahuje se. Je ovšem stále tak maličké, že pohyby není možné cítit. Zároveň se začíná tvořit bránice a dítě může škytat.

Nyní už je kritický vývoj orgánů téměř u svého konce a rapidně se snižuje vznik vývojových vad důsledkem vaší nesprávné životosprávy. Nyní je také menší riziko spontánního potratu.

Jak se v tomto období chovat a čemu se vyhnout?

Kvůli častému močení některé ženy pijí méně, což je samozřejmě velká chyba. V těhotenství je nutné pít pravidelně (nejlépe nosit po ruce lahev s neperlivou vodou a několikrát do hodiny se napít). Dodržováním pitného režimu snížíte riziko močové infekce, neboť v koncentrované moči se bakterie množí snadněji. Kromě vody, můžete pít také ovocné či bylinkové čaje. Naopak se vyhněte slazeným nápojům, kofeinu a chininu. Jeden šálek kávy denně však miminku neublíží.

Nezapomeňte pravidelně chodit do těhotenské poradny a také byste si měla udělat čas na návštěvu zubaře. V těhotenství byste měla absolvovat minimálně dvě prohlídky u zubaře, neboť vaše zuby více trpí.

Pokud trpíte zácpou, nepoužívejte projímadla. Výjimečně můžete zavést glycerinový čípek nebo vyzkoušet přírodní psyllium s probiotiky, nasypte si jej například do jogurtu. U glycerinových čípků opatrně, mohou být návykové.

 

Použité zdroje:

Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.40

u čtvrtého těhu,jsem moc na toaletu nechodila ale co mě trápilo tak zácpa toto jsem u předešlých 3 těhu neznala

Teryk92, 22. 12. 2019, 18.26

Hezké

Katka

Katka, 16. 11. 2019, 19.45

Teď je hodně potratů i 5, 6 měsíc, takže nikdy neříkej nikdy

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.44

Presne, ja potratila v 21tt

patricia077

patricia077, 12. 11. 2019, 15.03

Pravidelné pití nejen v těhotenství pod to se podepíšu

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.21

Bylo to moc krásné období

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 17.24

na malou se mi opravdu chtělo pořád až do konce těhotenství

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.24

toalety, to jsem měla zmapované dokonale

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 20.54

V tomhle týdnu jsem si do deníčku napsala, že moji pleť už asi nic nezachrání. No, doteď jsem poďobaná jako puberťák

mckvak, 24. 6. 2015, 13.07

Uzasne jak rychle to mrne roste )

spinkalek, 19. 6. 2015, 8.02

Tak už jedeme 14tt a je to pořád stejné.Do jídla se musím nutit,pořád čekám,kdy už to přestane

Kristy Sim

Kristy Sim, 18. 12. 2015, 15.09

Mám to uplně stejně. Na jídlo nemám absolutně chuť, ale když se nenajím, je mi zle z hladu, když se podívám, co bych si dala, je mi na zvracení =D

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů