22. týden těhotenství

zobrazeno 19572×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 21.26  (aktualizováno 27. 1. 2020 11.19)

Nyní již zřetelně cítíte pohyby svého děťátka. Přibíráte přibližně 0,5 kilogramu týdně, bříško se stále zvětšuje. Stále se cítíte dobře, plná optimismu a energie. Břicho ještě není tak velké, aby vás omezovalo, a pohyby dítěte jsou jen slabé, ty pořádné kopanečky teprve přijdou. Plod stále roste a sílí. Některé ženy mohou pozorovat, jak jim z prsou vytéká kolostrum, což bývá pro tento týden běžné.

Co se děje s vámi?

Vrchol dělohy již dosahuje přibližně 2 centimetrů nad pupek, bříško se zvětšuje snad každým dnem a cítíte slabé pohyby miminka. Je to ten nejkrásnější pocit z celého těhotenství, většina žen se shoduje na tom, že právě po pohybech se jim po porodu bude nejvíce stýskat.

Možná vás trápí často pocit hladu, a to nejen ve dne, ale také v noci. Jezte pravidelně a v malých dávkách. Mohou vám začít otékat nohy nebo ruce, zejména pak v letním období. Je vhodné, abyste dlouho nestála na jednom místě, potřebujete přiměřený pohyb a spěte pouze na boku.

Ve 22. týdnu již zřetelně cítíte pohyby miminka. Pokud ještě pohyby necítíte nebo jen velmi slabě, raději to konzultujte se svým lékařem. Právě díky pohybům jsou ženy klidnější, neboť tak mají „důkaz“, že je jejich miminko v pořádku.

Mohou se objevit první takzvané „falešné kontrakce“, tzv. poslíčky, které budoucí rodičku pořádně vyděsí. Většinou se neděje nic špatného, nicméně je lepší svěřit tento problém svému lékaři. Pravděpodobně vám naordinuje magnesium (hořčík), který může značně pomoci a poslíčky zmírnit.

Co se děje s dítětem?

Dítě měří přibližně 20 centimetrů a váží kolem 350 gramů. Jeho mozek se neustále vyvíjí, nyní zvětšuje svůj objem. Vyvíjí se struktury v mozku, ve kterém vznikají mozkové buňky. Mozek je velice složitým orgánem, který roste až do pěti let věku dítěte. Jedním z prvních smyslů, jejichž vývoj se pomalu ukončuje, je hmat.

Obličej dítěte už má zřetelné rysy a vypadá jako zmenšený novorozenec. Oční víčka jsou ještě spojena, ale již brzy se začnou pomalu oddělovat. Dítě už má řasy i obočí. Pod víčky se vybarvuje duhovka, oči dítěte tedy začínají získávat barvu. Na rukou i nohou jsou již plně vyvinuty nehty. Pokud čekáte chlapečka, tak jeho varlata začínají sestupovat do šourku a tvoří se v nich zatím primitivní sperma.

Kůže je zatím hodně zvrásněná, neboť podkožní tuk se začne ve větší míře tvořit teprve ve 3. trimestru gravidity. Lanugo, neboli jemné chmýří, pokrývá téměř celé tělo dítěte. Začíná se postupně vyvíjet slinivka břišní, která je nezbytná při tvorbě určitých hormonů.

Na co si dát v tomto týdnu pozor

Pro tento týden jsou typické první „stahy“, neboli tvrdnutí břicha. Měla byste počítat, kolikrát vám za den břicho ztvrdlo. Pokud je to častěji než desetkrát, navštivte lékaře. Předepíše vám magnesium (hořčík). Zmírnit tyto nepříjemné stavy můžete pomocí pár jednoduchých rad. Především je důležité dostatečně hydratovat tělo, to znamená pít minimálně 2,5 až 3 litry tekutin denně. Měňte polohy, není dobré dlouho sedět, ležet nebo stát, ale vše prostřídat. V žádném případě už neležte na zádech, doporučuje se ležet spíše na levém boku.

Může vás obtěžovat vytékání tekutiny z prsu. Jedná se o kolostrum, což je předchůdce mléka. Pořiďte si tedy vložky do podprsenky. Noste pohodlné podprsenky, nejlépe sportovní bez kostic, které netlačí.

Může vás začít občas pálit žáha. Chcete-li tomu zabránit, raději se vyhýbejte ostrým a kořeněným jídlům a perlivým nápojům. Úlevu vám přinese lžička jedlé sody, kterou rozpustíte v troše vody nebo například pastilky proti pálení žáhy, které seženete v lékárně. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • kolostrum

    mlezivo, ztv. prvotní, nezralé mléko

  • lanugo

    jemné chmýří, které pokrývá tělo miminka, po porodu nebo těsně před ním ještě v děloze opadává

  • poslíčky

    nepravidelné děložní stahy, které avizují blížící se porod

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 20. 3. 2021, 19.20

No s tím pitím je to potíž....

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.33

u čtvrtého syna jsem v tomto období byla v mínusu,mno a pak to začalo,za celé těhu jsem přibrala 17kg a teď mám stále 3kg nahoře a to má malý 3 měsíce

patricia077

patricia077, 27. 1. 2020, 12.04

Pomalu ale jistě to postupuje 😂

Romanka40, 27. 11. 2019, 5.00

Nikdy jsem moc nepribirala

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.41

Bylo to krásné období

Kris, 12. 12. 2017, 13.45

už teď jsem zvědavá, jak bude ten náš drobeček vypadat - na barvu očiček a tak Kope už celkem statečně, ale zatím je to příjemný pocit Snad mně tím nebude moc budit v noci, jako první dcerka

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 20.05

máme v bříšku malého orangutana

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 8.51

kdybych přibírala půl kila týdně tak budu jak koule .-)

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.21

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 21.20

Mám předepsané magnesium, tak snad pomůže i proti únavě

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů