28. týden těhotenství

zobrazeno 17580×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 21.48  (aktualizováno 9. 3. 2020 14.08)

Vstupujete do třetího trimestru gravidity, dvě třetiny těhotenství máte za sebou. Následující období už pro vás bude náročnější, bříško stále poroste a přijdou také další neduhy. Porod se nezadržitelně blíží, je tedy ideální čas začít připravovat výbavičku pro miminko, dokud ještě bříško není tak velké. Miminku už je u vás stále těsněji, pohyby jsou více koordinované a také silné.

Co se děje s vámi

Děloha za minulý měsíc povyrostla o 4 centimetry a tlačí na dno hrudního koše. Rozestupující spodní žebra mohou začít způsobovat nepříjemnou bolest a tlaky. Pupík se stále napíná a začíná vyčnívat ven. Kolem se může objevovat tmavé zabarvení, které po porodu obvykle zmizí. Od tohoto týdne se začne ručička na váze zvyšovat stále rychleji. Jen pro srovnání, v prvním trimestru je obvyklý přírůstek na váze kolem dvou kilogramů, ve druhém je to přibližně 5 kilogramů a ve třetím dalších 7 kilogramů. Průměrně žena za těhotenství přibere 15 kilogramů.

V noci vás mohou chytat křeče do nohou, je to nepříjemné, většinou stačí zvýšit dávky hořčíku. Některé ženy v tomto období trpí zácpou nebo hemoroidy. Miminko nyní kope velice silně, někdy to může být až nepříjemné a bolestivé. Pomalu by mělo zaujmout polohu hlavičkou dolů, zatím má však ještě místo na přetáčení a mění polohy. Kopanečky může cítit přes břišní stěnu také váš partner. Jsou to ty nejkrásnější momenty pro každou těhotnou ženu a zejména pak pro prvorodičku.

Co se děje s miminkem

Dítě měří od temene po zadeček přibližně 25 cm a váží něco přes jeden kilogram. Pokud by došlo k předčasnému porodu, dítě by už bylo schopné samo dýchat. Bylo by to pro něho však stále hodně těžké, protože plíce ještě nejsou plně zralé. Jejich vývoj bude vrcholit v následujících týdnech. Zatím ještě zbývají do porodu tři měsíce. Čím déle vydrží v děloze, tím lépe. Nedonošené děti dnes mají slušnou šanci na přežití, nicméně málokdy se to obejde bez komplikací. 

Děťátko stále znatelněji odlišuje období bdění a spánku. Funguje to podobně jako u novorozence. Rozeznává hlasy svých rodičů. Nadále také pokračuje vývoj zevních pohlavních orgánů.

V posledním trimestru bude dítě velmi rychle přibírat na váze. Pokračuje ukládání podkožního tuku.

V mozku se vyvíjí miliardy nervových buněk. Do tohoto týdne byla mozková kůra pouze hladká, nyní se na ní začínají objevovat první rýhy a záhyby. Miminko už mrká a rostou mu také řasy. Obočí je také viditelné, na hlavičce se začínají objevovat vlásky.

Tipy na tento týden

Ještě jste nezačala pořizovat výbavičku? Je tedy nejvyšší čas poohlédnout se po kočárku, postýlce a pomalu pořizovat oblečky. Využijte toho, že zatím ještě nejste tolik nemotorná a také se cítíte relativně dobře. Oblečky budete muset vyprat a také vyžehlit. Proto nenechávejte tyto činnosti na poslední chvíli. Můžete také zabrousit na různé dětské bazary. Nebojte se toho, malá miminka oblečky nezničí, navíc je unosí jen málo, než z nich vyrostou. Nevyplatí se investice do předražených značkových kousků. Zároveň však dbejte, aby oblečení bylo vyrobené z kvalitních materiálů.

Začněte se také poohlížet po kočárcích. Nemusíte přeci koupit první, který uvidíte. Naopak si pořádně promyslete, co vše od kočárku očekáváte. Pro některé ženy je výběr dětského kočárku náročnější, než volba značky auta.

Nezapomínáme na tatínky

Udělejte si o víkendu čas a objeďte s partnerkou obchody, vyzkoušejte si kočárky, porozhlédněte se po postýlkách. Většinu věcí můžete nakoupit přes internet, nicméně není nad to vidět je na vlastní oči a v případě kočárku také vyzkoušet. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • hemoroid

    cévní struktura za řitním otvorem; vnitřní hemoroidy se obvykle projevují bezbolestným krvácením z konečníku, zatímco vnější hemoroidy mohou být doprovázeny několika symptomy a v případě trombózy i značnou bolestí a otokem v oblasti konečníku

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 18.18

v tomto týdnu mi u nejmladšího syna zastavovali porod ale naštěstí se narodil v 37+3 plánovanou sekcí.

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.57

Rozrusta se ridinka hemiku 🤣

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.29

Bylo to krásné období

Iris, 24. 4. 2017, 7.53

Začínám být přecitlivělá. Vztekám se kvůli maličkosti, připadá mi, že nestihám a rozbulím se nad filmem.

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 19.44

křeče naštěstí vyřešilo magnezium

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 9.45

výbavičku jsem taky hrozně řešila a použila jsem z toho tak 80 %, ale něco měli jen jednou

mckvak, 24. 6. 2015, 13.41

To uz jsme zarizovali pokojicek

hellova, 18. 6. 2015, 16.08

Už je z něj velký mimino

Janak, 9. 6. 2015, 23.16

Hezky popsano.

hellova, 18. 6. 2015, 16.08

Krásně se to čte

DenisaC, 3. 6. 2015, 16.01

Řasy a vlásky, úžasné

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů