S dětmi v autě – peklo nebo zábava?

zobrazeno 1754×

Vložil(a): NikolaJ, 25. 6. 2018 16.42

Čas dovolených a výletů se kvapem blíží a s ním i doba strávená v autě. Pokud cestujete s dětmi, může to být dvojnásob náročné. Kdo by neznal dohadující se sourozence, neustálé požadavky na čůrání, pití, protahování se a „milovanou otázku: kdy už tam budeme?“. My pro vás ale máme pár tipů, jak si takový čas zpříjemnit.

1. Kdo si hraje, nezlobí

Zabavte své potomky během cesty. Samozřejmě je můžete umlčet výdobytky moderní techniky, ale co tak strávit čas vlastně společně? Stálicí je léty osvědčený slovní fotbal (v naší rodině vydržel i několik set kilometrů), ten ale umí být po čase trochu jednotvárný. Dnes je k dispozici celá řada herních sad určených právě na cesty, od magnetického člověče nezlob se až po cestovní bingo. To si můžete i sami vyrobit. Podstatou této hry je, že všichni členové posádky (i když doporučujeme vyřadit řidiče) hledají během cesty různé záležitosti uvedené na kartičce. Může to být traktor, růžové auto, železniční přejezd, malý oranžový dům, černá ovce, zkrátka cokoli, na co se dá cestou narazit. Kdo zaškrtá tvůj seznam jako první, vyhrává. Zdá se to jednoduché, ale chce to postřeh a je to vážně zábava!

2. Pohodlí především

Ať už jezdíte čímkoli, zkuste svým potomkům cestu zpříjemnit doplňky jako jsou polštářky, deky, přenosné DVD přehrávače (některá auta už je mají zabudované a výrobci přesně vědí proč), stínítka na oknech nebo pohodlné dětské sedačky, pokud je ještě vaše děti potřebují. Děti si nerady ukrajují ze svého pohodlí a pokud uděláte maximum pro to, aby měly po cestě možnost se pohodlně vyspat nebo jen tak odpočívat v teple a bez bolesti za krkem, ocení to ve finále celá posádka.

3. Bezpečí na prvním místě

Je jisté, že se na výlet nebo k moři těšíte, ale určitě není kam spěchat. Sami dobře víte, že děti jsou všetečné, a že i po cestě se může stát spousta věcí. Je dobré být připraven. Proto vždy zkontrolujte, jestli máte po ruce všechny potřebné věci pro ošetření drobných ranek a také hygienické gely, které určitě přijdou vhod na nevybavených benzínkách. Na celkovou bezpečnost na cestách je ale důležité myslet už při výběru a přípravě vozu. Kontrola stavu vozidla před dlouhou cestou je jistě nutností a ušetří případné komplikace a „nervy“ při cestování. I výběr vozu na dlouhou cestu se vyplatí. Můžete-li si třeba od kamarádů půjčit větší vůz, udělejte to. Více místa pro malé pasažéry i pro vás samotné, pohodlné sklápěcí sedačky, to jsou možná maličkosti, které ale o sobě po 100 km dají vědět. Nejen pohodlí v automobilu, ale i jeho bezpečnostní stránka stojí za pozornost.

4. S jídlem to rychleji uteče 

Nepodceňte zásobu dobrého jídla a pití. Mějte vše pěkně po ruce (na dně kufru auta to není úplně ono) a průběžně děti zásobujte. S plnou pusou se přece nemluví. Bohužel nemalé množství řidičů (především mužů) vidí jídlo v autě jen velmi nerado, někdo ho dokonce striktně zakazuje. Pokud tento boj nevyhrajete, a my doporučujeme skutečně zabojovat, berte případné zastávky na jídlo jako příjemný benefit. Můžete tak pěkně stolovat všichni pospolu, a ještě se u toho protáhnout. U dlouhých cest jsou takové přestávky zvlášť osvěžující. Zásoby vážně nepodceňte, protože nikdy nevíte, kdy se zaseknete v zácpě, která může trvat i několik hodin, a to je bez vody a chleba skutečně velmi stresující.

5. Dlouhé cesty si naplánujte na noc 

Pokud vám nevadí řídit za tmy, je to při cestách s dětmi ideální varianta. Děti usnou – pohodlně, protože přeci mají polštářky, deky a další vychytávky, a na silnicích bývá volněji a klid. Navíc je prokázáno, že za tmy se jezdí bezpečněji, protože řidiče nerozptyluje nic z okolí.

6. Nenechte se vystresovat

Znáte to, děti ječí, stále něco chtějí a vy, jako řidič časem ztratíte nervy. Zkuste si to nebrat, tak nějak vypnout a nenechte se zatáhnout do jejich konfliktů. Vaší hlavní starostí má být řízení a bezpečný dojezd do cíle. Navíc, když to vydržíte, děti vám kupodivu dají pokoj a začnou se chovat také klidněji. Nenechte atmosféru zhoustnout, protože to může mít vliv na vaše soustředění.

7. Přibalte si mapu

Ano, klasickou papírovou. Navigace je prima věc, ale znáte to, někdy vás zavede do neznámých končin a sama neví kudy kam. Často se také seká nebo ztrácí signál. Stará dobrá mapa se pak hodí, a navíc můžete děti naučit se v ní orientovat, a to se taky hodí. Taková hra na nejkratší cestu po okreskách v Chorvatsku může být zábava, i když s jistou dávkou adrenalinu a stresu.

 

A rada poslední - zabalte si dobrou náladu. Čeká vás přece léto, prima zážitky a celé by to nemělo být za trest, no nemyslíte? Zkrátka, hlavně klid a sváču v kapse. Šťastnou cestu! :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (63 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 10. 1. 2024, 7.59

Jako s dětmi v autě na delší cestě je to fakt docela zlo, ale jako zvyknete si, protože vám nic jiného nezbyde. Jako řešení je třeba nový karavan prodej od https://www.karavanyplus.cz/produkty-kategorie/karavany ale jako na druhou stranu taky nechcete úplně to, aby děti jely samy v karavanu. Na tohle jsou asi lepší obytné vozy.

Kamila Nová, 30. 3. 2023, 15.52

My s dětmi cestujeme velice často, takže se manžel rozhodl pořídit na internetových stránkách https://www.2din.cz/ monitory do opěrek hlavy auta a od té doby se děti dívají na pohádky a jsou hodné. Konečně jsou naše cesty v klidu a manžel se nerozčiluje při řízení, takže je v autě dobrá nálada.

market.fry, 22. 11. 2022, 14.27

Manžel má rád, když cestujeme autem. Můžeme dělat přestávky a s dětmi hrajeme různé hry, navíc můžeme vzít hodně věcí. Mě nevadí ani cestovaní vlakem, ale někam kde nejsme na delší dobu. Tahat všechny věci vlakem bychom nezvládli. Navíc ve vlaku si můžou pobíhat a záchody zde taky jsou, ale ne vždy čisté a funkční. Letos chceme jet pod nový stan z https://www.naturehikecz.cz/, který jsme pořídili k vánocům minulý rok.

novaklen, 30. 6. 2022, 16.37

Podle mě hodně dobré tipy. Já si myslím, že když někam vyrážíte s dětmi, zvlášť pak na delší cestu, tak je určitě dobré před odjezdem i zkontrolovat auto, jestli je v dobrém stavu. Například jestli jsou správně nafoukané pneumatiky a tak. Právě dofukování pneumatik manžel většinou dělá doma sám. Když jsme ale před měsícem jeli na delší výlet, tak jsme museli dofukovat na benzínce, protože jeho kompresor se nějak rozbil. Už ho ale poslal sem https://www.kompresory-filtry-servis.cz/sluzby/servis/servis-kompresoru na servis šroubových kompresorů.

MamcaNaPlnyUvazek, 12. 5. 2021, 0.41

Něco takového jsem přesně hledala, máme děti a občas je delší jízda autem takové menší utrpení, děti se často nudí a těžce se zabavují. V létě se chystáme do Čech a ubytovat se v treehouse https://www.treehousejested.cz , není to zrovna nejblíže, ale snad tu cestu ve zdraví všichni přežijeme, doufám v to .

ivanka386, 19. 2. 2021, 12.00

Tak je jasný, že cestování s dětmi v autě nebude stejné jako když jedu s partnerem po dálnici. Ale nám se osvědčilo to, že mají cíl, na který se těší. Takže při delší cestě se těší třeba na spaní ve stanu u babičky, který jsme speciálně pro ně koupili na www.armik.cz , je to takový menší stan. Samozřejmě v něm ještě nespí přes noc, ale spí tam třeba v létě přes oběd a tak. Takže když pak v autě začnou trochu zlobit, stačí pohrozit, že nebude stan a jsou jak beránci.

v autě občas hrajeme slovní fotbal,je to super

naseivanka, 12. 7. 2020, 22.24

Čau ve spolek! Tak jak holky? Jak jde léto? Trávíte se svými dětmi hodně času v autě? Já s Filípkem (3 roky) jezdím po republice docela často. Máme v nohách oba už asi 5 000 km (jen za červenec). Na začátku června jsem si nechala polepit Octávku od https://www.fajnautopotahy.cz a nyní se s Fildou nemusím za své auto stydět.

ivanka386, 30. 6. 2020, 21.53

My s dětmi autem jezdíme rádi. Pokud mají zábavu, tak nezlobí, což je super. Letos s nimi chceme jet autem na dovolenou, tak jsem zvědavá jak to dopadne. Manžel na tu cestu už pomalu připravuje naše auto. Teď minulý týden na něj například kupoval nové letní pneu z https://www.pneuok.cz/

lucie25987, 11. 3. 2019, 20.54

Pro mě samotnou je to v autě dost velké peklo. Mám s cestování strach a nedovedu si představit, že bych měla cestovat ještě s dětmi, proto moc daleko nejezdíme. Na dovolenou jezdíme jen po okolí, ale už bych se taky ráda někam podívala, tak jsem se objednala k psychologovi https://psycholog-holcner.cz/psychoterapeut-praha/ , který mě doufám do léta strachu z cestování zbaví.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů