Děti a Ježíšek, jedinečné kouzlo Vánoc

zobrazeno 6515×

Vložil(a): Alexandra, 21. 12. 2015 10.35

Milé maminky, opět po roce se těšíme na Vánoce. Ačkoliv se tyto svátky staly hodně komerčními, to největší kouzlo mají pro malé děti. Ať už máte doma miminko, batole, předškoláka nebo školáka, Vánoce nabírají zcela nový rozměr.

Připravme dětem ty nejkrásnější Vánoce

Každý rodič si přeje, aby Vánoce byly pro dítě něco výjimečného a krásného. Do jisté míry to závisí především na nás, jak budou naše děti Vánoce vnímat a prožívat. Inspiraci můžeme čerpat ze svého dětství a také z toho, jak my tyto svátky vnímáme. Samozřejmě v dospělosti už to zdaleka není ono, Vánoce se mění ve stresové období, kdy doslova nevíme, kam dřív skočit.

Když se vrátím v čase zpět do svého dětství, velmi ráda na Vánoce vzpomínám. Na Ježíška jsem věřila docela dlouho, asi do osmi let. Představovala jsem si, jak asi Ježíšek vypadá, jak to stíhá obdarovat všechny děti na světě a moc jsem se těšila na dárky a na tu úžasnou atmosféru. Naši vždycky otevřeli okno, aby to vypadalo věrohodněji. Dokonce si pamatuji jako dnes, že si jednou Ježíšek zobnul cukroví, které jsem sama naaranžovala na tác ke stromečku. Samozřejmostí byl také rituál s psaním dopisu a zpíváním koled před nadílkou.

To vše je dnes pro mne skvělou inspirací, jak udělat co nejhezčí vzpomínky na Ježíška také svým dcerám.

Do kolika let věří děti na Ježíška?

Většina rodičů se snaží, aby děti věřily, že dárky naděluje Ježíšek, co nejdéle je to možné. Ovšem s nástupem do školy se dítě často dozví tu „nepříjemnou pravdu“. Každé dítě se s tím vyrovnává jinak, některým to nevadí, jiné se stále snaží alespoň v hloubi duše věřit, ale některé dítě to nese dost těžce. Má pocit, že mu rodiče lhali. Dostáváme se tak do těžké výchovné situace, jak to celé dítěti vlastně vysvětlit?

Mnohem jednodušší je, když se dítě dozví o tom, že Ježíšek vlastně nenosí dárky, od svých rodičů. Ideální období je kolem šesti let, tedy před nástupem do školy. Nemusíte hned říkat celou pravdu, spíš dítě opatrně připravujte. Například začněte tím, že jeho rodiče byli velmi chudí, lidé mu nosili dárky a stal se z toho zvyk a lidé si nadělují dárky mezi sebou. Můžete dětem přečíst kousek z Bible pro děti jako takovou pohádku. Můžete se zajít společně podívat do kostela na betlém. Je to jen příklad toho, jak začít. Také psychologové se shodují na tom, že šestileté dítě už dokáže odlišit realitu od fantazie a je tedy na tuto informaci lépe připraveno.

V každé rodině to funguje jinak. Někteří rodiče od malička vedou děti k tomu, že Ježíšek neexistuje. Je pravda, že v tomto případě odpadá problém s tím, jak říci pravdu, na druhou stranu, dítě si neužije to opravdové kouzlo Vánoc.

S dárky to není potřeba přehánět

Podzim bývá pro mnohé z nás ve znamení nakupování dárků. Nejvíce dárečků samozřejmě dostanou naši nejmenší. Jakými dárky je potěšit a kolika dárky je vlastně obdarovat? Samozřejmě záleží především na tom, jak je dítě staré a také na našich finančních možnostech. Obecně platí, že není vhodné dítě doslova „zavalit“ dárky. Je mnohem lepší koupit dražší dárky a v menším počtu, aby si je dítě dokázalo dostatečně užít. Stejně tak bychom se neměli zaměřovat pouze na hračky, ale také na pár praktických dárků, aby dítě pochopilo, že Ježíšek nenosí pouze „roboty a panenky“.

Děti do jednoho roku Vánoce prakticky nevnímají a jediné, co je z dárků zajímá, je papír a stuhy. Takto malým dětem pořiďte jen pár hraček a od rodiny si raději nechte koupit oblečení nebo třeba první botičky, zkrátka více praktické věci. Pro batolata jsou vhodné hračky, které lze snadno omýt či vyprat (vždy respektujte věkovou kategorii). Děti v předškolním a školním věku už si samy řeknou, co by si přály. Sepište společně dopis Ježíškovi, ale opět doporučuji zvolit například pět dárků plus nějaké praktické. Pokud jste rozvětvená rodina a babičky se také chtějí podílet na dárcích, rozdělte Ježíška na dvě nebo tři etapy, ať si děti rozbalí dárečky u svých babiček pod stromečkem zvlášť s tím, že jim tam Ježíšek něco nechal.

Co u vás doma? Jaké dodržujete vánoční tradice a zvyky? Jak probíhá Štědrý den? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Kamila Nová, 24. 3. 2023, 21.28

Vánoce jsou pro mě nejkrásnější svátky v roce, ale nejvíce si je užívám od doby, co se mi narodily moje děti. Synovi je již patnáct, takže jsem mu letos pod stromeček koupila 3D tiskárnu a na internetových stránkách https://eshop.sharplayers.cz/sklo-pro-3d-tiskarny ještě skleněné podložky pro tisk. Ten pohled, když si dárek rozbalil, byl velice dojemný.

Jana Novotná, 7. 7. 2022, 18.30

Já Vánoce miluji a od doby co mám dceru, které je mimochodem pět let, tak si je užívám ještě více. Malá začíná psát a kreslit dopis Ježíškovi už v létě, aby stihla napsat všechna svoje přání. Samozřejmě nedostane úplně všechny dárky, co si přeje, ale s tím počítá. Vysvětlili jsme si totiž, že Ježíšek nemůže dávat všechny dárky, protože by nezbylo pro všechny děti. Další naše zábava je si vyrábět adventní věnec, kalendář a ozdoby. Na to si vybíráme materiál na: https://www.pepe.cz/kategorie/doplnkovy-sortiment/, kde je opravdu velký výběr.

Dudu, 16. 12. 2021, 23.11

Já mám zatím děti malé, půl roku a 3 roky, ale Vánoce miluji strašně moc bych jim chtěla předat to kouzlo Vánoc, kdy i mně dospělé lehce šimrá v břiše při večeři a těším se na rozsvícený stromek.

andrea14, 16. 12. 2021, 19.24

My se doma všichni už nemůžeme dočkat, až děti přestanou chodit do školy, nám začne v práci dovolená a začneme koukat na všechny možné pohádky v televizi Dárky už mám naštěstí pro děti nakoupené, ty nejdražší asi neocení - dioptrické brýle z https://www.hotovebryle.cz/ , ale zase jsou to ty nejdůležitější dárky pro oba Bez nich jsou úplně vyřízení, tak věřím, že to alespoň trochu ocení.

Teryk92, 8. 12. 2021, 12.17

Já doufám, že děti budou věřit co nejdýl.

Úča, 2. 12. 2021, 18.23

Vánoce dělají děti a w nimi jsou nejkrásnější . Dělám ve školce a je to ten nejhezčí čas .

jufy54, 27. 9. 2021, 11.39

Myslím, že je to kouzelné, když dětem svítí oči radostí. Od mala nás učili, že dárky nejsou všechno, ale prostě ten pocit, že jsou Vánoce v nás byl. Pamatuji, když i mladší sestra u stromečku plakala, když dostala co si přála. Našim dětem kupujeme dárky tady https://www.vanocnidarkyskladem.cz/, protože rádi se podíváme s manželem do různých kategorií a vybereme co se nám líbí. Těšíme se už na letošní Vánoce, určitě to budou chvíle pohody.

Vánoce ráda nemám,ale díky rozzářeným očím kluků,je miluji ♥

Minnie, 16. 9. 2020, 17.28

Nejstarší dceři bude 9 let a stále věří na Ježíška. A nemám v plánu jí to prozrazovat, dokud děti věří tak je to nejkrásnější. Dárků je u nás vždy pořádná hromada

WeruskaSK

WeruskaSK, 27. 12. 2018, 20.17

detska radost stoji za to, aj to ako veria v Jeziska, len pre rodicov je to niekedy stres ako napr dat nenapadne darceky pod stromcek, tento rok sa to nastastie podarilo

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů