Jarní úklid bez chemie

zobrazeno 4221×

Vložil(a): Dana Kantorová, 14. 3. 2018 8.37

Jaro a Velikonoce už klepou na dveře. Možná ty z nás, které zanedbaly vánoční úklid, se už začínají uklidňovat, že ten jarní „detox“ domácnosti všechno napraví, i když to bude velká dřina. Já si však myslím, že nic se nemá přehánět a proto vám přináším praktické uklízecí tipy, abyste to všechno zvládly během chvilky a navíc bez agresivních čisticích prostředků.

Můžete začít už dnes, přípravou univerzálního čisticího prostředku z octa a citrusů. Je dezinfekční a vhodný na všechny povrchy. Neobsahuje žádné chemikálie, krásně voní a další pachy pohlcuje. Bude se vám hodit kůra z citronů, pomerančů či grepů, kterou vložte do dózy a zalijte octem, nechte odstát 2 týdny a pak sceďte. Pokud chcete použít jako rozprašovač tak nařeďte v poměru 1:1 vodou.

Tento roztok můžete použít na obklady a dlažbu v celém domě. Místo jednorázových papírových utěrek sáhněte po pratelných hadřících.

Kuchyně - Točte se dokola

Při úklidu kuchyně vám pomůže jednoduché pravidlo: točte se dokola. Začínejte od pravé strany sporáku a pokračujte po směru hodinových ručiček po celé kuchyni. Sporák je nejnáročnější místo, obzvlášť pokud vaříte na plynu, pak musíte zvlášť vyčistit hořáky a rošt. Jestliže bojujete se starými zaschlými skvrnami, nejlepší je všechny pořádně navlhčit hodně teplou vodou se saponátem a nechat odstát půl hodiny. Nebo můžete vyzkoušet jednu babskou radu – problematické místo vyčistit kouskem alobalu. Varnou desku zbavíte zaschlých kruhů od hrnců také cibulovou šťávou.

Od sporáku se po lince přesuňte ke dřezu. Může to být překvapivé, ale platí, že se zde nachází vice bakterií než na záchodovém prkénku! Vedle běžné každodenní údržby vyčistěte odpad jedlou sodou. Jeden šálek jedlé sody nasypete do odpadu. Po 1 minutě nalijte 1 šálek teplého octu a zhruba za pět minut 1,5 litru teplé vody. Skvrny objevující se na dřezu, jsou vrstvou vodního kamene nebo podobného minerálu, který se běžně objevuje v oblastech s tvrdou vodou. Zde je možné vytvořit roztok z jedné části octa a tří částí vody, nanést na dřez a tím uvolnit nános kamene.

Pozornost si zaslouží i myčka. Na trhu existují čistící tablety, které jednoduše vyčistí prázdnou myčku během zapnutého programu. Pokud se chcete úplně chemii vyhnout, do nádržky na tabletu nalijte ocet a pusťte mycí program. Na boční strany myčky použijte kypřící prášek nanesený na vlhkou houbičku.

Trouba je srdce kuchyně. Pokud na ni myslíte po každém pečení, bude vám na jarní úklid opravdu stačit pouze základní balíček a to ocet, sůl, jedlá soda, prášek do pečiva. Vnitřek trouby, kterou si předehřejete, vymažte pastou z jedlé sody a teplé vody. Nechte působit přes noc a ráno postříkejte octem. Soda s octem reaguje, vytvoří pěnu, kterou pak stíráte tak dlouho, než je trouba čistá. Pro vyčištění skla si připravte asi 1 dcl octa, do kterého rozmícháte jeden sáček prášku do pečiva a přidáte trochu soli. Nechte v misce chvíli odstát. Až prášek vyšumí, potřete sklo trouby a nechte cca 45 minut působit. Pak směs setřete houbičkou a omyjte vodou.

Lednice.  K vyčištění lednice postačí náš citrusovo-octový přípravek. Pokud i po vyčištění lednice bojujete se zápachem, doporučuji dát dovnitř několik plátků citronů nebo misku či skleničku s octem nebo jedlou sodou. V diskuzi Odmrazení lednice a mrazáku najdete další tipy a rady.

Koupelna – Octem do boje!

Co pomůže se zaschlými kapkami vody na skle sprchového koutu? Zkuste rozpůlit citron a na něj nasypat prášek do pečiva. S půlkou citronu pak přejíždějte zaschlá místa a následně spláchněte horkou vodou. Na usazený vodní kámen opět použijte roztok z jedné části octa a tří částí vody. Použijte ho i u vodovodních baterií, kdy octem naplníte mikrotenový sáček, zavážete kolem baterie a necháte působit přes noc. Pasta z octa a sody vám zase pomůže odstranit špínu ze spár mezi dlaždičkami. Pokud přidáte citron, můžete pastou vyčistit i vanu. Ocet můžete v koupelně využít ještě jedním způsobem - můžete jím nahradit aviváž. Ocet totiž dobře změkčuje a dokáže vybělit například zašedlé záclony. Octového zápachu se bát nemusíte, stačí do něj před praním kápnout pár kapek vašeho oblíbeného éterického oleje. Pokud máte v koupelně sprchový závěs, je čas ho vyprat. Dejte ho do pračky společně s ručníky, které ho svojí hrubostí pěkně vydrbou.

Podlahy – třešnička na dortu

Celkový úklid by měl vždy směřovat od shora dolů, takže podlahy a koberce přicházejí na řadu jako poslední. Při vytírání podlahy, kromě dřevěné a mramorové, přidejte do vody čtvrt šálku octa do kyblíku s teplou vodou. Octová voda je skvělá při úklidu po malování nebo sekání zdí. Dokonale odstraní šedavý nádech z podlahy, který si jinak vyžádá tři až čtyři vytření. Díky moderním mopům s hadříky z mikrovlákna se navíc vytírání stane hračkou. Můžete vytírání také přenechat na manželovi nebo zapojit do jarního úklidu starší děti - používání mopů je totiž velmi jednoduché.

{{:pr:}}

Octový roztok je zdatným pomocníkem při oživování barev starších kožených sedaček nebo koberců. Zašedlý koberec posypte jedlou sodou, nechte působit, následně můžete přejet kartáčkem a vysát.

Okna a zrcadla – ať se to blýská

Ideální prostředek na čištění oken získáte smícháním čtvrt šálku octa, dvou šálků vody a trochy tekutého mýdla. Doleštěte obyčejnými novinami. Se zaschlou špínou na oknech si poradí cibule. Noviny použijte i pro zrcadla a skleněné povrchy, skvěle poslouží pudingový prášek. Můžete také využít staré punčochy, které zrcadla báječně vyleští.

A nebo si práci můžete usnadnit - na trhu je pro snadný úklid skleněných povrchů a zrcadel mnoho pomůcek - stěrek a vysavačů na okna. S použitím octových přípravků budou okna umytá ekologicky a rychle.

Toaleta – zázrak jménem pemza

Některé tradiční drogerie prodávají přírodní pemzu s držadlem, která je ideální na čištění usazenin v míse. Nejprve převařte litr obyčejného octa a ještě horký jej nalejte do mísy. Přidejte sáček jedlé sody a nechte působit pár minut, případně přes noc. Pak použijte klasicky štětku na toalety. pokud usazeniny přetrvávají, navlékněte si vysoké gumové rukavice, vezměte pemzu a ručně je oškrábejte.

 

Váháte, kdy s jarním úklidem začít a co všechno udělat? Inspirujte se v diskuzi Jarní úklid. Nezapomeňte také na jarní, či velikonoční výzdobu oken. Zatímco uklízíte, mohou děti vyrobit něco z naší kreativní dílny Tvoříme na Velikonoce.

 

Zdroje: www.sparkpeople.com

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (46 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Radkamracek588, 29. 2. 2024, 14.23

Dlouho jsem uvažovala o ekologických způsobech úklidu, které by byly šetrné k životnímu prostředí i k našemu zdraví. Začala jsem používat přírodní prací i čistící přípravky, a abych měla více času, tak jsem si pořídila robotický vysavač. Tenhle chytrý pomocník mě ohromil natolik, že jsem si na internetových stránkách https://www.robotprofi.cz/ v sekci robotické sekačky, jednu koupila. Takže v létě už nebudu běhat se sekačkou po zahradě.

milujici.teticka36, 19. 1. 2024, 8.28

My si na jarní úklid už několik let zveme firmu na úklid domu Uherské Hradiště z webu https://www.btfacility.cz/uklid-domacnosti/ Není to o tom, že bych nechtěla nebo nemohla. Ale vlastně taky trochu je. S manželem máme jaro jako nejintenzivnější roční období v naší společné firmě a tak chceme tu pozornost, koncentraci a energii věnovat raději podnikání. Ale zase na druhou stranu víme, že je to fakt potřeba udělat. : )

Kamila Nová, 27. 2. 2023, 20.52

Já se snažím si pořizovat nejen na jarní úklid přírodní produkty na internetových stránkách https://www.bonfair.cz/drogerie/, kde jsem v sekci drogerie, již našla tak důležité přípravky pro zdraví celé rodiny i pohodu domácích mazlíčků. Proto tam kupuji veškeré čistící prostředky, jak na nádobí, tak i na mytí misek pro naše mazlíčky.

vranovahan, 29. 5. 2023, 0.29

Díky za tip na tu stránku. Já v posledních letech také hygienické potřeby objednávám hlavně přes internet. Teď mám dost v oblibě třeba tento obchod - https://www.mediskont.cz/hygienicke-potreby/ Naposledy jsem tam objednávala různé dezinfekční prostředky a tak. Ono to přes internet hlavně často vyjde podstatně levněji, než někde v kamenné drogerii. Ty naopak často bývají pěkně předražené.

Jana Novotná, 31. 1. 2022, 0.36

Zdravím, také se snažím doma při úklidu nepoužívat moc chemie, ale někdy to prostě nejde, a to hlavně v případech, kdy potřebujete něco pořádně vydezinfikovat. I přesto si na to ale dávám pozor, snažíme se, co nejvíce podporovat ekologii a dbát také na zdraví dětí. Hodně mi v tomto ohledu pomohl tento článek: https://www.kutilmarket.cz/kategorie/uklid-a-cisteni-812/.

WeruskaSK

WeruskaSK, 12. 3. 2021, 10.20

ach jaj ved pred chvilou bol vianocny uklid a teraz zas velkonocny?

něco určitě vyzkoušíme

koliaska105, 16. 5. 2020, 1.46

Můžu se zeptat? Nemáte někdo náhodou zkušenost s tabletami Ecozone do myčky? Mám na mysli takovéto: https://www.drogerie-24.cz/produkt/ecozone-tablety-do-mycky-brilliance-vse-v-jednom-25-ks-74967/ Ráda bych totiž začala mýt nádobí trochu víc ekologicky a tyto nevypadají vůbec špatně. Myslíte, že je to dobrá volba?

ninahorr, 14. 2. 2019, 10.49

Dobrý den ja jsem tu https://eshop-sinks.cz/content/108-jak-na-vodni-kamen-v-kuchyni- nasla tipy jak na vodní kámen jen ocet a citron skvele

Severka, 6. 1. 2019, 21.38

Ocet používám poměrně často, ikdyž mi docela smrdí tak je to skutečně užitečný pomocník v domácnosti. Ostatní tipy jsou taky zajímavé a určitě některé z nich vyzkouším. Mimo to jsem letos vyzkoušela taky takzvané ozónování od http://www.ozonovani.cz aby mi pomohli s předvánočním úklidem.

jitka46

jitka46, 8. 6. 2018, 22.50

něco z toho určitě vyzkouším, těším se na to

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů