Neplodnost, syndrom polycystických ovarií a hyperprolaktinemie

sledováno 1× zobrazeno 8473×

Vložil(a): NikolaJ, 8. 5. 2016 21.27  (aktualizováno 23. 5. 2018 19.07)

Syndrom polycystických ovarií je jedním z důvodů poruch ovulačního cyklu, který bývá častou příčinou problémů s otěhotněním. Tvoří se při něm ve vaječnících nadměrné množství drobných folikulů, které díky hormonální nerovnováze nejsou schopné dozrát a uvolnit vajíčko. Některé ženy s touto diagnózou ovulují normálně, bez problémů s narušením cyklu. Můžou však mít problémy s otěhotněním anebo s opakovanými spontánními potraty.

Projevy syndromu polycystických ovarií

Syndrom polycystických ovarií se obvykle projevuje poruchami menstruačního cyklu s intervaly delšími, než 31 dní, často také výrazným akné a nadměrným ochlupením (hirsutismem) v důsledku nadhodnoty mužských pohlavních hormonů.  Není neobvyklé ani úplné vymizení menstruace, zejména u žen trpících obezitou anebo sportovkyň s extrémně nízkou hmotností.

Při podezření na polycystická ovaria se provádí ultrazvukové vyšetření, které prokáže v oblasti vaječníků velké množství cyst, které samy o sobě nejsou nebezpečné, ale neumožňují plnohodnotný vývin a uvolnění dostatečně zralého vajíčka. Laboratorní vyšetření obvykle prokážou v krvi zvýšené hodnoty androgenů (mužských pohlavních hormonů), při normálních nebo snížených hodnotách FSH. Současně bývá zaznamenaná také zvýšená hladina LH hormonu.

Léčba

U žen, které se syndromem polycystických ovarií nemohou a chtějí otěhotnět, se používá terapie Clomifen citrátem, která je obvykle úspěšná. Pokud žena s polycystickými vaječníky nechce otěhotnět, doporučuje se užívání hormonální antikoncepce, která zmírňuje akné a nadměrné ochlupení.

Hyperprolaktinemie

Hyperprolaktinemie je hormonální porucha, při které má žena v krvi dlouhodobě zvýšenou hladinu hormonu prolaktinu. Prolaktin je hormon, který produkuje hypofýza za účelem stimulace prsních žláz k produkci mateřského mléka v období po porodu. Současně zvýšená produkce prolaktinu způsobuje snížení tvorby a sekrece gonadotropinů FSH a LH. Následkem toho neprobíhá ve vaječníku růst folikul ani dozrávání vajíček, takže nenastává ovulace. Současně se z folikul neuvolňují estrogeny, takže dostatečně nenarůstá ani děložní sliznice. Hyperprolaktinemie bývá často způsobena nezhoubným nádorem hypotalamu nebo hypofýzy, případně také užíváním některých antidepresiv nebo neuroleptik.

Projevy hyperprolaktinemie

Hyperprolaktinemie se projevuje nepravidelností nebo vymizením menstruace, a často i napětím v prsou a sekrecí z prsních žláz (galaktoreou). Laboratorní vyšetření obvykle prokáže výrazný nadbytek hormonu prolaktinu, společně se sníženou hladinou LH a FSH a nízkou hladinou estrogenu. Laboratorní vyšetření se obvykle doplňuje magnetickou rezonancí nebo CT mozku s cílem diagnostikovat případné novotvary  na hypofýze.

Léčba

V případech hyperprolaktinemie způsobené nezhoubným nádorem hypofýzy se využívá farmakologická léčba medikamenty, které snižují tvorbu prolaktinu v krvi. U většiny pacientek tyto léky způsobí snížení hladiny prolaktinu a současně i zmenšení nádoru. Tato léčba velmi často způsobí i obnovení plodnosti. Ve složitějších případech se využívá neurochirurgický zákrok nebo ozáření. Pokud je příčinou zvýšené produkce prolaktinu užívání antidepresiv či neuroleptik, pro úspěšnou léčbu je nutné změnit medikaci.

 

Popsané postupy terapie syndromu polycystických ovarií a hyperprolaktinemie zpravidla problémy s otěhotněním vyřeší, ale ani v případě, že je problém složitější, není situace beznadějná. Současná medicína disponuje mnoha moderními léčebnými postupy v oblasti asistované reprodukce.

 

Máte i vy nějakou svou osobní zkušenost s poruchou ovulačního cyklu? Pravděpodobně tu nejste samy, tak pokud vám to není nepříjemné, podělte se s ostatními maminkami.. ocení to.
 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • androgen

    mužské pohlavní hormony

  • Clomifen citrát

    Clomifencitrát (=CC) se váže na receptory pro estrogeny, ale nemá účinky jako estrogeny

  • CT

    počítačová tomografie, nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého těla

  • estrogen

    primárně ženský pohlavní hormon

  • folikul

    váček, "měchýřky" obsahující vajíčko obalené vrstvami buněk

  • FSH

    (z angl. follicle–stimulating hormone, tedy folikuly stimulující hormon) - jeden ze skupiny lidských pohlavních hormonů vyskytující se u obou pohlaví, je produkován předním lalokem podvězku mozkového (hypofýzou)

  • galaktorea

    vylučování mateřského mléka mimo období laktace

  • hypofýza

    neboli podvěsek mozkový - centrální endokrinní žláza, do velké míry nadřazená všem ostatním žlázám s vnitřní sekrecí v těle

  • hypotalamus

    část mezimozku

  • LH

    luteinizační hormonpodporuje tvorbu pohlavních hormonů

  • luteinizační hormon

    luteinizační hormon, způsobuje u žen ovulaci a vznik žlutého tělíska

  • neuroleptika

    Antipsychotika, léčiva určena především k terapii psychóz

  • ovulační cyklus

    neboli cyklus ovariální – týkající se vaječníků

  • prolaktin

    hormon stimulující rozvoj mléčné žlázy během gravidity a laktaci po porodu

Diskuze k této stránce (22 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

s neplodností jsem si prošla své. o třetího syna jsme se snažili 4 roky a o čtvrtého 2 roky.

evaevik

evaevik, 11. 6. 2018, 17.53

Článek se mi moc líbí.

slavuska

slavuska, 28. 5. 2018, 17.01

naštěstí jsem podobné problémy nikdy neměla.

Žofinka

Žofinka, 28. 5. 2018, 8.15

My naštěstí nic takového

Janako

Janako, 27. 5. 2018, 21.57

Hrozný, kolik toho existuje😯

Mildret, 27. 5. 2018, 16.55

Dlouhou dobu jsem myslela že děti mít asi nebudu a najednou se povedlo.. stačilo jen změnit zaměstnání a dát do kupy psychiku.. takže se naštěstí žádné onemocnění nebo cokoli jiného nepotvrdilo.

Zdeňka S., 25. 5. 2018, 13.54

Naštěstí s tímhle jsme problém neměli, nám se zadařilo vždycky hned

jkubeso, 24. 5. 2018, 10.16

Zajímavý článek, naštěstí jsem problémy otěhotnět neměla, zadařilo se hned v obou případech a jsem za to opravdu ráda.

mckvak, 9. 8. 2017, 7.15

Pekne napsany clanek

dadinkamaminka, 20. 4. 2017, 19.06

Nejspíš mám také nějakou hormonální poruchu. Jsem hodne tlustá, mám velikou nadváhu, otěhotnět se pokoušíme už 3 měsíce. Ale menstruaci mám pravidelnou a žádné jiné problémy nemám, takže fakt nevím, kde je chyba

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů