Nepravidelná menstruace

zobrazeno 16815×

Vložil(a): Martina Richterová, 8. 1. 2015 22.11  (aktualizováno 29. 3. 2020 10.39)

Mnoho žen i dívek trápí nepravidelná menstruace, která se opakuje v různých intervalech. Jak poznat, že se jedná o nahodilý stav, který se časem upraví, nebo vážný zdravotní problém?

Menstruace se poprvé objevuje u dívek mezi 10. až 16. rokem a je součástí života ženy přibližně 30 let, poté dochází k menopauze. Každá žena je jiná, proto nelze předem určit, kdy dívka dostane první menstruaci a také kdy dojde k menopauze. Menstruace trvá 3dýc - 7 dnů a objevuje se jednou za měsíc, v průměru každých 27-30 dní. Přesto za normální délku cyklu považujeme období 23 - 36 dní. Menstrační cyklus se počítá od prvního dne poslední menstruace do prvního dne nového krvácení Za nepravidelnou menstruaci označujeme tu, která se odchyluje od průběru, ale i od běžného cyklu ženy. Odchylka může být i v intenzitě krvácení.

Menstruační cyklus od začátku do konce

Ještě než přejdeme k tomu, co je nepravidelné krvácení a jaké jsou jeho příčiny, pojďme si říci, jak přesně menstruační cyklus funguje. Tyto informace se dívky dozvídají již na základní škole. Často se cyklus upravuje pomocí antikoncepce, která však není tím nejlepším pro zdraví ženy. Více čtěte v článku Život bez hormonální antikoncepce.

Menstruační cyklus je přirozený cyklický proces změn ve vaječníku, děloze, vejcovodech a pochvě, který je provázen změnami hladin řady hormonů. Ty řídí cyklus přípravy těla ženy na možné těhotenství. Ukončením tohoto ckylu je pravidelná menstruace. Projevuje se několikadenním krvácením, které je způsobeno odlučováním děložní sliznice.

Menstruační cyklus má čtyři fáze. První fází mestruačního cyklu je menstruační krvácení, při kterém se děloha zbavuje výstelky, která byla vytvořena v rámci přípravy sliznice dělohy na možné těhotenství. Druhá fáze je začátkem nové přípravy dělohy na přijetí oplodněného vajíčka. Hormony z vaječníků, pod vlivem hormonů hypofýzy, působí na dělohu, kde se začíná tvořit nová výstelka. Třetí fází cyklu je ovulace - zralé a oplození schopné vajíčko je po prasknutí folikulu vyplaveno do vejcovodu, odkud putuje do dělohy. Pokud v této fázi nedojde k oplodnění vajíčka, vajíčko zaniká. V průběhu čtvrté fáze se sliznice dělohy připravuje na uhnízdění zárodku, který vzniká spojením vajíčka a spermie ve vejcovodu a několik dní putuje do dělohy, aby se tam v připravené děložní výstelce uhnízdil. Pokud nedojde k oplodnění a zárodek se nevytvoří, menstruační cyklus končí, nepotřebná sliznice dělohy se začne odlučovat a žena menstruuje. Během menstruace žena ztrácí cca 50 ml krve.

Menstruační cyklus je velice křehký a existuje celá řada okolností, které jej mohou ovlivnit. Tím dochází k nepravidelnému cyklu.

Důvody nepravidelné menstruace

Pravidelnost menstruace závisí na vývoji děložní výstelky a na pravidelné cyklické produkci estrogenních hormonů a progesteronu. Velký vliv na (ne)pravidelnost menstruačního cyklu má stres. Stresový hormon kortizol má vliv na produkci estrogenu i progesteronu. Čím větší množství kortizolu je vyplaveno do krve, tím větší vliv má na pravidelnost menstruace.

Vliv na menstruaci může mít i dieta či příliš cvičení, tělo spotřebuje spoustu energie, a tak je cyklus posunut. Jestliže žena jí spoustu nezdravé stravy bohaté na karbohydráty, příbere několik kilogramů a tělo začne produkovat hormony posunující ovulaci.

Začínající menstruace

Menarché čili menstruace u mladých dívek se běžně objevuje v nepravidelných cyklech a je to zcela normální. Tělo si zvyká na různé hladiny hormonů. Později se menstruace objeví u dívek s nedostatečnou výživou, chudokrevností, podváhou, dříve naopak u dívek obézních.

Podobný stav jako u mladé dívky zažívají ženy, které vysadí hormonální antikoncepci. Tělo již nedostává pravidelné dávky hormonů a musí se s takovým stavem vyrovnat. Čím déle žena antikoncepci užívala, tím déle trvá, než se její cyklus dostane do normálu.

Zajímavostí je, že ženy žijící blíže rovníku, mají krvácení silnější, oproti ženám žijící blíže k pólům. Eskymačky prý dokonce v zimním období nemenstruují vůbec.

Odchylky v menstruačním cyklu

Poruchy menstruačního krvácení zahrnují mnoho odchylek. Mezi ty nejčastější patří krátký cyklus a příliš dlouhý cyklus. V pořádku není ani hodně silné či naopak slabé krvácení.

Dlouhé cykly bývají častější, znamená to, že žena krvácí nepravidelně a to v intervalu delším než je 35 dní. Někdy se krvácení dostaví za měsíc, jindy za měsíc a půl a někdy dokonce může na několik měsíců zcela vynechat. Kdy se začít znepokojovat? Každá žena zná nejlépe své tělo. Pokud jste mívala cykly dosud pravidelné a jednou se menstruace opozdí, udělejte si test. V případě, že je negativní, ještě není důvod k panice. Když se však krvácení nedostaví do dvou týdnů, je vhodné zajít na prohlídku ke svému gynekologovi. Pokud pociťujete bolesti v podbřišku nebo pouze špiníte, raději jděte k lékaři ihned.

Krátké cykly jsou méně časté, avšak je určité procento žen, které menstruují třeba už po třech týdnech. Většinou to nebývá problém, je však dobré, aby vás zkontroloval lékař.

Jsou také případy, kdy bývá nepravidelný cyklus zcela běžný. Mladé dívky, které menstruují jen krátce, často mívají nepravidelné a dlouhé cykly, neboť tělo je stále ve vývinu. Stejně tak ženy po porodu nebo těsně před menopauzou mohou mít dlouhé a nepravidelné cykly. Menstruace je ovlivněna mnoha faktory, například nemocí, nadměrnou psychickou či fyzickou zátěží, změnou prostředí a jinými vlivy.

Spraví se můj cyklus nebo se jedná o nemoc?

Změny v intenzitě krvácení mohou být vyvolány poškozením výstelky dělohy jako jsou nezhoubné nádory nebo tvorba děložní sliznice mimo dělohu. Velké výkyvy nebo změny krvácení proto nepodceňujte a raději se nechte vyšetřit svým gynekologem. 

Jak můžu upravit pravidelnost menstruace?

Jen vy sama znáte své tělo a víte, čím si právě procházíte. Zkuste změnit to, co mohlo vyvolat nepravidelnost vašeho cyklu či silnější krvácení. Jestliže příliš pracujte, změňte pracovní tempo a dopřejte si odpočinkový víkend, případně změňte jídelníček. Můžete zkusit také speciální cvičení, například tantra jógu či hormonální jógu. V úpravě menstuačního cyklu mohou být také nápomocny bylinky, zkuste pupalkový olej, maliník či malinovou směs.

Máte tak nepravidelnou menstruaci, že nikdy nevíte, kdy vás zaskočí? Řešením může být menstruační kalíšek, který si můžete zavést i v době, kdy nemenstruujete. Nevysouší totiž děložní sliznice, podobně jako tampón, Samozřejmostí je dodržovaní hygienických doporučení při užívávní kalíšku.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • folikulární

    fáze nastupující po menstruaci; tu ovlivňují estrogeny, které iniciují vývin nové vrstvy děložní sliznice; tyto hormony jsou produkovány obaly vajíček zrajících ve folikulech (váčcích) a udržují tělesnou teplotu v nižších hodnotách; délka folikulární fáze je u každé ženy individuální a může se měnit

  • menopauza

    neboli přechod - žena přestává menstruovat, zásoba vajíček je zcela vyčerpaná

  • menstruační cyklus

    období od prvního dne menstruačního krvácení až do dalšího krvácení, případně těhotenského testu

  • ovulace

    okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Drahuska, 20. 9. 2022, 18.44

Dost mi pomohly kapky od Epamu. Doporučuju začít užívat jestli máte s menstruací problémy.

Lucy1995, 2. 2. 2022, 20.22

Naprosto souhlasím, v období kdy očekávám menstruaci už kalhotky nosím a tudíž mě nic nepřekvapí.

nadenka4151, 27. 1. 2022, 15.32

Já bych se jen připojila k diskuzi a na zmírnění následků nepravidelné menstruace doporučím menstruační kalhotky. Myslela jsem, že je to jen nějaká "novodobá" novota nebo jak to říct, ale pak jsem podle tohohle článku https://zivotavyziva.cz/menstruacni-kalhotky/ vybrala a několik si jich pořídila a fakt si nemůžu stěžovat. Pokud nejste připraveny, tak jste v suchu. Doslova.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 18.00

kalíšek budu zkoušet poprvé,jak mi dorazí menstruace,ale už ho mám koupený

jitka46

jitka46, 25. 4. 2020, 23.44

Dobré vědět. U mě naštěstí vše jak má být.

ROMA-Z, 8. 4. 2020, 14.16

Mám antikoncepci, takže pravidelná

Teryk92, 30. 3. 2020, 20.22

Kalíšek je super věc.

patricia077

patricia077, 30. 3. 2020, 20.19

Nikdy jsem neměla nepravidelnou menstruaci, spíš naopak

jkubeso, 30. 3. 2020, 18.18

Nepravidelnou menstruaci jsem měla jen zezacatku, první dva dny jsem většinou musela něčím tlumit bolest. Po dětech obrat o 180 stupňů, slabé krvácení bez bolesti

Katka

Katka, 30. 3. 2020, 12.54

Nepravidelnost a bolesti jen v začátku. Poslední roky cyklus 28 dní, vyjimečně po 26 dnech a bolesti nemám žádné. Max prvních pár hodiny mě trochu bolí břicho, ale rozhodně to není na hrstě ibalginů, jak vidím u kamarádek. Je vidět, že můj jídelníček svědčí i hormonálnímu systému ;o)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů