Asistovaná reprodukce

zobrazeno 6104×

Vložil(a): Jana N., 2. 11. 2014 21.15

Snažíte se o miminko již déle než rok a stále se vám to nedaří? Řešením pro vás může být asistovaná reprodukce. Jaké jsou možnosti jednotlivých metod reprodukční medicíny, pro koho jsou vhodné, co je hrazeno ze zdravotního pojištění a další praktické informace vám nabízíme v následujícím článku.

Reprodukční medicína je samostatný lékařský obor, který se zabývá prevencí, diagnostikou a léčbou poruch plodnosti. Postupy, které reprodukční medicína používá, se obecně nazývají asistovaná reprodukce. IVF (In vitro fertilizace, oplodnění ve zkumavce) je jednou z nejpoužívanějších metod asistované reprodukce.

Cílem je zdravé těhotenství, čehož bývá dosaženo manipulací pohlavními buňkami muže a ženy. Jde o medicínské odvětví s velmi dynamickým rozvojem zejména v posledních několika desetiletích.

Díky IVF přibývá vícečetných těhotenství, která jsou lékaři považována za riziková. U vícečetných gravidit jsou častější předčasné porody nezralých novorozenců i porody novorozenců s nízkou porodní váhou. V současné době se doporučuje transfer pouze jednoho vajíčka.

Jaké jsou možnosti asistované reprodukce?

V centrech asistované reprodukce se neřeší problém s plodností jen mimotělním oplodněním. Páry využívají i možnosti plánovat pomocí ultrazvukového a hormonálního monitorování reprodukčního cyklu ženy. Hledají tak nejvhodnější čas k otěhotnění nebo zavedení profiltrovaných spermií do dělohy, tzv. inseminaci. Ta vede k vytvoření většího počtu cystiček obsahujících vajíčko, čímž se zvyšuje naděje na těhotenství.

Preimplantanční genetická diagnostika je určena především pro ty dvojice, které řeší genetické důvody neúspěchu a svým způsobem i pro páry vyššího věku vyznačující se zhoršením kvality pohlavních buněk.

Co hradí pojišťovna

Ze zdravotního pojištění jsou částečně hrazeny tři cykly mimotělního oplodnění a to pacientce do 39. roku věku, u některých pojišťoven do 40. roku věku. Úhrada pojišťovny se nevztahuje na zavedení spermie na určité místo ve vajíčku, narušení obalu embrya, mražení zbylých embryí a prodlouženou kultivaci. Průměrný doplatek se pohybuje mezi 5 až 20 tisíci za výkony, na léky pak připadá 5 až 6 tisíc. Bez pojišťovny by samotný zákrok vyšel asi na 65 tisíc.

Zdravotní pojišťovna hradí základní schéma provedení cyklu. Tím se rozumí hormonální stimulace vaječníků, kontrolní vyšetření včetně ultrazvuku, vyšetření hormonálních hladin, výkon k získání vajíček, kultivaci embryí a další sledování ženy po dobu dvou týdnů. Mnohé zlepšené metody, které mohou zvýšit úspěšnost léčby, si klienti hradí v současné době sami.

Realizace léčebného cyklu podléhá předchozímu schválení pojišťovnou. Při kladném vyjádření hradí zdravotní pojišťovna do jisté míry lékařské výkony včetně kontrolních vyšetření, odběru vajíček a nutné léky.

Páry, které touží po miminku, tedy musí počítat i s poměrně značnými finančními výdaji. Ovšem nic se nevyrovná okamžiku, kdy se to nakonec podaří.

Léky

Nejnovější generace hormonálních léků, které se používají ke stimulaci vaječníků, aby v nich uzrálo více vajíček najednou, jsou vyráběny metodami genetického inženýrství. Do bakterií určitého kmene je vpraven gen, podle něhož bakterie vyrábějí hormon. Výsledkem je naprosto čistá látka.

Metody asistované reprodukce

IVF (in vitro fertilization) – mimotělní oplodnění, známé také jako oplodnění ve zkumavce. Nejdříve se hormonálními preparáty stimulují vaječníky, poté se odebere co největší počet vajíček a partnerovo sperma a nejaktivnější spermie se přidají k vajíčkům. Dojde-li k oplodnění vajíčka, embrya se kultivují 2-5 dní v laboratoři a poté se ta s nejlepším vývojem transferují do dělohy.

IUI (intrauteriní inseminace) – je metoda, kdy se masturbací odebrané spermie upraví speciálními metodami a vpraví přímo do dělohy pacientky. Šance na oplodnění je vyšší už jen proto, že při klasickém pohlavním styku se z pochvy do dělohy dostane jen velmi malá část spermií. Využívá se nejčastěji u párů, kde muž má funkční spermie a ani žena nemá zjevné příčiny neplodnosti.

Prodloužená kultivace embryí díky delší kultivaci jsou vyloučena embrya, která se přestanou vyvíjet a nejsou schopná dát vzniknout těhotenství. Tak je možné lépe určit ta nejkvalitnější, optimalizovat den transferu a zvýšit šanci na úspěch celé léčby. Kultivace trvá 3-5 dní.

ICSI (intracytoplazmatická injekce spermie) – vsunutí jedné spermie do vajíčka. Využívá se například u málo pohyblivých spermií nebo malého počtu kvalitních spermií.

AID (inseminace spermatem dárce) – užívá se pouze sperma anonymního, řádně vyšetřeného dárce, a to zejména při neplodnosti partnera.

AH (asistovaný hatching) – při asistovaném hatchingu se obal embrya, kterým je obklopeno, naruší speciální skleněnou mikropipetou nebo laserem pod mikroskopem. Účelem zákroku je zvýšit šanci na implantaci embrya v děloze.

PGD (genetické vyšetření embrya) – jedná se o genetické vyšetření embrya před jeho transferem do dělohy. Vyšetřením se vyloučí případné vady a abnormality. PDG se provádí u žen vyššího věku, při chromozomální poruše některého z rodičů, po porodu prvního dítěte s vývojovou vadou nebo opakovaných potratech.

Darování vajíček – pokud vaječníky ženy produkují málo vajíček nebo jen vajíčka špatné kvality, nemá žena moc možností na výběr. Jednou z mála šancí jsou pro ni zcela zdravá a funkční vajíčka od anonymní dárkyně. Poté, co je zdravé vajíčko oplozeno spermií partnera, je vzniklé embryo přeneseno do dělohy příjemkyně. Anonymita je v tomto případě dle zákona oboustranná – jak u dárkyně, tak u příjemkyně.

IMSI (intracytoplazmická injekce morfologicky selektované spermie) – nejlepší spermie jsou vybírány na základě hodnocení tvaru.

MESA (microsurgical epididymal sperm aspiration) – mikrochirurgické (pod optickým zvětšením) odsátí spermií z kanálků nadvarlete, kde spermie dozrávají. Zákrok se provádí v případě, kdy je porušen transport nebo chybí komunikace mezi nadvarletem a močovou trubicí.

TESE (testicular sperm extraction) – odebrání 6 až 10 vzorků zárodečné tkáně v kanálcích varlete, kde se spermie tvoří. Jde o mikrochirurgickou metodu získání spermií, když metoda  MESA selhala.

Statistiky

Statistiky jsou neúprosné, každý šestý český pár má s otěhotněním potíže. Na vině je především odkládání rodičovství na pozdější dobu, zhoršující se plodnost mužů a také špatné životní prostředí.

V České republice je metodou asistované reprodukce počato asi 3 až 5 % dětí tj. asi 5-6 tisíc dětí ročně. Což je ve srovnání s jinými státy EU docela málo. První dítě počaté pomocí asistované reprodukce přišlo na svět v roce 1978.

Za neplodnost je označován stav, kdy žena neotěhotní při pravidelném pohlavním styku 2x až 3x týdně po dobu jednoho roku.

Nejčastější způsob, jak se dnes neplodnost řeší, je IVF. Z umělého oplodnění přicházejí na svět častěji chlapci.

V současnosti je v České republice kolem 35 center reprodukční medicíny.

Náhradní mateřství

Zákon nezakazuje donosit dítě jinou ženou, než je jeho biologická matka (dárkyně vajíček), ale náhradní mateřství není legislativně nikterak upraveno. Toto řešení se využívá jen výjimečně, pouze ze zdravotního hlediska při anomálii dělohy nebo po onkologické léčbě. Matka, která miminko nosí, má ale na dítě suverénní právo bez ohledu na předběžné dohody. Více se dozvíte v článku Nefunkční nebo chybějící děloha.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • embryo

    zárodek

  • genetické inženýrství

    zavádění cizích genů do konkrétního organismu. Pro zavedení nové DNA není třeba využití klasických metod genetiky, ale pro rozšíření rekombinantních organismů se často používá rozmnožování.

  • gravidita

    těhotenství

  • hormonální stimulace

    je hormonální podpora růstu a dozrávání vajíček ve vaječnících.

  • inseminace

    zavedení spermií do dutiny děložní. Sperma partnera nebo dárce je speciálně upraveno. Před inseminací obvykle podstoupí žena stimulaci vaječníků.

  • IVF

    in vitro fertilizace neboli oplodnění ve zkumavce

  • preimplantanční genetická diagnostika

    genetické vyšetření zárodku; používá se k prevenci vzniku genetických onemocnění

  • transfer

    přenos

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

u třetího a čtvrtého snažení,jsme do caru chodili,u třetího nám pomohlo IUI u čtvrtého jsme se na IUI připravovali (Na druhé) a povedlo se přirozeně

Minnie, 27. 3. 2020, 21.40

Také jsme byli v CARu, naštěstí se vše vyřešilo samo a přirozeně ale do náhradní matky, darovaného vajíčka nebo spermie bychom nešli. To už radši adpoci.

Ivana.78, 18. 3. 2019, 12.38

Plno lidí si myslí, že jsou první 3 pokusy zcela zdarma, což není pravda.Děkuji za tento článek,kde je to uvedeno.Absolvovala jsem 4 pokusy, poslední s darovanýmy vajíčky a opravdu to nebylo nejlevnější.I přes to všechno jsem ráda,že mám zdravou dceru.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 14.04

Pro někoho je to opravdu spása

Mygara

Mygara, 3. 4. 2017, 15.36

je zajímavé, že se častěji rodí chlapci

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 10.54

myslela jsem si, že náhradní matka je u nás nezákonná, takže děkuji za osvětlení

Petra Önder (petrao)

petrao, 31. 12. 2016, 2.38

Je skvělé že je taková možnost!

mckvak, 6. 6. 2015, 5.42

Zajimavy clanek

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů