Těhotenství a porod s epilepsií

zobrazeno 9839×

Vložil(a): Anna K., 26. 3. 2017 10.55

Život s epilepsií není jednoduchý, ale žijeme v době kdy i s touto nemocí se dá vést běžný a spokojený život. Jak se s touto nemocí vypořádat v období těhotenství? V článku se zaměříme na vyšetřovací metody, které epileptičky podstupují během těhotenství, jaký vliv mají antiepileptika na plod a jak u žen s touto diagnózou probíhá porod.

Já sama epilepsií trpím od dětství, léčím se od 12 let. Občas se u mě objevily záchvaty, které někdy vedly i do bezvědomí, takže musím užívat antiepiletika ve vysoké dávce. Dřív mě nenapadlo zabývat se tím, jaký to pro mě bude mít vliv v dospělosti. Když jsem ale chtěla otěhotnět, začala jsem se o toto téma zajímat více. U mě nebylo možné dávku antiepileptik snížit, záchvaty by se mi vrátily a mohlo by to ohrozit mě i miminko. Typů epilepsií je však mnoho a stejné je to i s léčbou. Je možné, že zrovna vám bude možné dávku snížit, nebo anitepileptika úplně vysadit. Důležité informace jsem pro vás shrnula do tohoto článku.

Žena s epilepsií, která užívá 1 antiepileptikum a dodržuje veškerá opatření proti záchvatu během těhotenství (dostatek spánku, abstinence atd.), má 90% šanci, že se jí narodí zdravé dítě.

Epilepsie zblízka

Epilepsie neboli padoucnice, latinsky morbus divinus (božská nemoc) je neurologické, záchvatovité onemocnění mozku projevující se velkým množstvím příznaků. Patří mezi ně například křeče v končetinách, ztráta vědomí, zahledění, brnění v rukou, malátnost a další. Touto nemocí trpí zhruba 3-5% populace, u dětí je to 0,5-1%.

Epilepsie může být vrozená nebo získaná. U vrozené se za příčinu vzniku považují nejrůznější nepříznivé vlivy prostředí během nitroděložního vývoje. Existují i dědičné syndromy, kde součástí klinického obrazu jsou epileptické záchvaty.

Příčinami získané epilepsie jsou nejčastěji úrazy, dále blokády páteře - krčních obratlů (uskřípnutí plotének), nádory a cévní vrozené vady, ale také infekce.

Epilepsie může být i dědičná, ale dědí se ob generaci a nepřímo - pokud vy sama trpíte epilepsií, může se vám narodit zdravé dítě, ale naopak dítě vašich sourozenců má vyšší pravděpodobnost, že ji zdědí po vás.

Epilepsie a těhotenství

Těhotenství s epilepsií je třeba plánovat, protože těhotenství může nemoc změnit. Každá žena je ale jiná a nedá se předpokládat, jak bude nemoc probíhat. Většina studií zjistila, že frekvence záchvatů zůstává zpravidla nezměněna. Největší dosud publikovaná studie, která sledovala 1 736 těhotenství, zjistila, že 58 % žen zůstává v těhotenství bez záchvatů, 18 % má někdy v průběhu těhotenství záchvat s křečemi. Příčinou změny frekvence epileptických záchvatů během těhotenství jsou:

  • změny koncentrací hormonů
  • změny hladin antiepileptik v krvi (těhotná má větší hmotnost, jinak u ní probíhají fyziologické pochody než u netěhotných žen)
  • nedostatek spánku
  • stres v těhotenství, strach z teratogenity (negativního vlivu na plod)

Průběh léčby před otěhotněním a během těhotenství

Před plánovaným otěhotněním byste měla docházet do antiepileptické poradny. Neurolog, který o vás pečuje, určí, jakým druhem epileptických záchvatu trpíte, jak velké je riziko vzniku záchvatu v těhotenství, a co záchvaty vyvolává. Mělo by být provedeno EEG vyšetření, magnetická rezonance mozku, a také odběr krve ke zjištění hladiny léku v krvi, který jste dosud na epilepsii užívala.

V průběhu těhotenství je nutno pokračovat v léčbě antiepileptiky. Pokud jste minimálně dva roky bez záchvatu, můžete se s neurologem poradit o snížení dávek antiepileptik nebo jejich úplném vysazení. Neurologové ale antiepileptika vysazují neradi. Těhotenství je fyzicky náročný proces a záchvaty by se mohly vrátit. Dávka léků by měla být tak nízká, jak to jenom jde, ale zároveň dost vysoká, aby bránila projevům epilepsie.

Dále je vhodné (stejně jako u ostatních těhotných), abyste užívala kyselinu listovou v dávce 5mg/den a vitamíny skupiny B. U některých antiepileptik se měsíc před porodem podává Kanavit (vitamín K) v dávce 10 kapek denně.

Jste-li těhotná a trpíte epilepsií, rozhodně nepodceňujte svoji nemoc a nevysazujte antiepileptika bez souhlasu lékaře! Velké záchvaty mohou způsobit nezvratné poškození plodu, potrat nebo předčasné úmrtí plodu. Je také dobré, aby vaši lékaři mezi sebou komunikovali. Zpráva od neurologa pro vašeho gynekologa / porodníka by mněla obsahovat informace o tom, jakým typem záchvatů trpíte, stanovenou léčbu, doporučený způsob porodu a posouzení, zda je vhodné, abyste po porodu kojila.

Vliv antiepileptik na miminko

Antiepileptika mohou mít vliv na vývoj miminka. Může se u něj vyskytnout velká vývojová vada, malá vývojová vada, nebo intrauterinní růstová retardace.

Velká vývojová vada

Odhaduje se, že u ženy s jedním antiepileptikem je riziko vzniku velké vývojové vady 2 - 4 x vyšší než u těhotných bez epilepsie. Podle dat publikovaných v letech 1998-2006 se pohybuje riziko velkých vývojových vad při léčbě jedním antiepileptikem 3,7-9,0 %, zatímco u běžné populace 0,8-3,5 %. Mezi nejčastější vrozené vývojové vady patří srdeční vady, rozštěpové vady neurální trubice a obličeje, patra, vady urogenitální a skeletální.

Malá vývojová vada

Jako malá vývjová vada je označována strukturální odchylka od normy, která neovlivňuje kvalitu života, např. hypoplazie distálních článků prstů a nehtů, široký kořen nosu, nízko posazené ušní boltce, obočí ve tvaru V, nepravidelné zuby, krátké prsty. U plodů žen s epilepsií se odhaduje riziko výskytu 2 - 2,5x vyšší než výskyt u ostatní populace, tedy na 6 - 20% dětí žen s epilepsií.

Intrauterinní růstová retardace

Vyskytuje se u 7- 10% žen - epileptiček, kdy je porodní hmotnost dítěte pod 2 500g. Znamená to, že se tyto děti rodí většinou s podprůměrnou tělesnou hmotností nebo tělesnou délkou, vzhledem ke svému gestačnímu stáří. Hmotnost a rozměry plodu se liší alespoň o 3-4 týdny od průměrných hodnot v konkrétním týdnu a měsíci gravidity.

Porod s epilepsií

Riziko záchvatu při porodu je relativně velmi nízké (1%). Případný záchvat se dá ukončit podáním diazepamu do žíly. Při porodu by měl být přítomen neurolog. U pacientek s vyšším rizikem velkých záchvatů je prováděn císařský řez, protože kdyby žena dostala epileptický záchvat během porodu, přestala by spolupracovat a dítě by se mohlo udusit v porodních cestách. Většina žen s epilepsií ale může rodit přirozeně.

U epileptiček není známa kontraindikace pro epidurální analgezii, právě naopak je jim doporučována. Nadměrné dýchání při kontrakcích může být samo o sobě příčinou vzniku epileptického záchvatu. Důvodem je kombinace námahy z práce dýchacích svalů a změny koncentrace plynů (kyslíku a oxidu uhličitého) v krvi rodičky. Důležité je, abyste ani v den porodu nevynechala léčbu a užila antiepileptika ve správný čas.

Přítomnost partnera nebo jiného doprovodu u porodu je vítána a to nejen z důvodu vaší psychické pohody, ale je tím zároveň zajištěn stály dohled, který potřebujete.

Přečtěte si také další z mých článků na téma Kojení s epilepsií a péče o miminko nebo Epilepsie u dětí.

 

 

Znáte někoho ve svém okolí, kdo s epilepsií „bojuje“? Nebo se to týká přímo vás? Podělte se s ostatními maminkami o své zkušenosti buď tady pod článkem, nebo v diskuzi Epilepsie

Zdroje:

Vlastní zkušenosti; http://www.epistop.cz/; Publikace Žena a epilepsie, kolektiv autorů

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 21. 9. 2021, 19.58

Velmi zajímavý článek. Spoustu věcí jsem netušila.

zajímavý článek,znám pár holek,které epilepsii měly a při těhotenství,se jim naštěstí neprojevovala,ale jak porodily,tak to začalo nanovo.

Verca28, 9. 6. 2018, 7.43

Ahojky jsem v 14tt, epilesie se nijak neprojevuje. Nevim cim to je ale citim se suprove od zacatku tehotenstvi, jako bych ani nebyla tehotna. Byla jsem tento tyden na tom prvotrimestialnim screningu a vysledky dopadly suprove, Vysledek negativni a riziko postizeni je hodne minimalni. Tehotenstvi jsme planovaly, musela jsem uzivat kyselinu listovou. Jsem poprve tehotna a epiliepticky zachvat jsem mela jediny pred 5lety

Žofinka

Žofinka, 8. 6. 2018, 21.36

Tak to tedy chce odvahu a i trochu štěstí, ale plánovaně je to určitě lepší

mckvak, 2. 7. 2017, 19.09

Zajimavy clanek, pokud s tim clovek neprijde do styku tak o tom moc nevi

dadinkamaminka, 5. 4. 2017, 16.12

Hodně zajímavý článek. Spoustu informací jsem vůbec nevěděla... Třeba,že se dá záchvat zahnat diazepamem. Já diazepam beru,když mám silnou ataku

Zdeňka S., 1. 4. 2017, 17.11

Věřím, že to není jednoduché, vůbec si to nedovedu představit...

Cherrynka, 29. 3. 2017, 18.27

beru 4 prášky denně a vše v pořádku měla jsme záchvaty i v těhotenství a syn je úplně zdravý

Anna K.

Anna K., 29. 3. 2017, 20.08

To máte kliku

Cherrynka, 29. 3. 2017, 20.38

Naštěstí jo ale bála jsem se

pouzarovaj

pouzarovaj, 28. 3. 2017, 7.07

Zajímavé informace, díky

snany, 27. 3. 2017, 21.13

Informace, které jsem neznala. Děkuji moc za článek a máte můj velký obdiv.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů