K úspěšnému početí si lze dopomoci stravou či alternativní medicínou

zobrazeno 1114×

Vložil(a): NikolaJ, 24. 9. 2021 9.35  (aktualizováno 5. 10. 2021 12.30)

Z medicínského hlediska je za neplodný považován pár, kterému se navzdory pravidelnému pohlavnímu styku nepodaří otěhotnět v průběhu jednoho roku. Ani po dvanáctiměsíčním neúspěšném snažení však dvojice nemusí propadat panice. Vhodné je však co nejdříve navštívit lékařského specialistu, který na základě vyšetření navrhne další postup. Celá cesta zároveň nemusí končit až u umělého oplodnění, často pomůže i změna běžných denních návyků.

Problémy s početím provázejí v současnosti přibližně 15 % párů. Dvojice by však neměla klesat na mysli hned po prvních nezdařilých pokusech, neboť otěhotnění není otázkou týdnů, jako spíš měsíců. Ještě před návštěvou odborníka na reprodukci lze snahy o miminko podpořit celou řadou činností. Partneři tím nejen zvýší svoje šance, že se brzy stanou rodiči, ale i přispějí k tomu, že se jejich potomek narodí zdravý.

Omezte zlozvyky a jezte zdravě

Čemu by se každý budoucí rodič měl při snahách o početí vyhnout, jsou návykové látky. Škodliviny obsažené v alkoholu, cigaretách a drogách negativně ovlivňují jak ženskou, tak mužskou plodnost. Pár by si místo nich měl raději naordinovat vhodnou stravu. Změna jídelníčku může mít až překvapivě výrazný efekt.

Ženy by si měly na talíři udělat místo pro tmavou listovou zeleninu, chřest, luštěniny, tučné ryby, mořské plody, ořechy, játra či citrusy. Naopak je vhodné omezit umělé sacharidy a margariny a k přípravě pokrmů využívat raději lněný nebo kokosový olej. Pro mužskou plodnost jsou pak zásadní nenasycené mastné kyseliny, vitamíny A, C a D a minerály jako hořčík a zinek. Vhodné jsou tedy tučné ryby, hovězí a vepřové maso, ořechy a samozřejmě ovoce a zelenina.

Pohyb či alternativní medicína

Zdravá míra pohybu je užitečná pro zajištění adekvátní tělesné hmotnosti. Ta má přímý vliv na správnou produkci ženských hormonů řídících ovulaci i na tvorbu kvalitních mužských spermií. Přiměřená fyzická aktivita tak rovněž může pomoci proměnit snahy o početí v úspěch. Naopak nadměrné cvičení dokáže – zejména pak u žen – spíše uškodit.

Při otěhotnění hraje výraznou roli i psychická pohoda. Od přebytečného stresu dokážou efektivně ulevit kupříkladu masáže či u nás nepříliš rozšířená akupunktura. Tato technika tradiční čínské medicíny pomáhá s uvolňováním energie v těle a nastolením emoční rovnováhy. K té mohou přispět i nejrůznější bylinné kúry, které se rovněž řadí k postupům alternativní medicíny orientálního světa.

Po roce snažení raději k odborníkovi

S návštěvou lékaře by dvojice neměla otálet, pokud se neúspěšně pokouší o početí déle než 12 měsíců. U žen starších 33 let je vhodné nechat se vyšetřit již po půl roce snažení. Ideálním postupem je nejprve zajít za gynekologem, jenž partnerům vypíše žádanku, díky které jim počáteční lékařské úkony uhradí zdravotní pojišťovna. Na reprodukční klinice pak pár čeká konzultace s odborníkem a následně vstupní vyšetření. U mužů vše začíná známým spermiogramem, přičemž před odběrem je nutná třídenní sexuální abstinence. Na ženy čeká ultrazvukové vyšetření a vyšetření hormonů. Oběma z páru nakonec odebereme vzorek krve pro genetický rozbor.

Je navíc zásadní, aby partneři nepropadali zoufalství a vnímali, že se ve své složité situaci nenacházejí sami. Problémy s početím trápí přibližně každý šestý pár. Moderní reprodukční medicína však dokáže drtivé většině z nich pomoci. Návštěvou kliniky se dvojice zároveň automaticky nemusí vzdávat šance, že se jí podaří přivést miminko na svět přirozenou cestou. 

 

Patříte mezi páry, kterým se nedařilo otěhotnět? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi pod článkem.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 8. 12. 2022, 12.57

jsou to praktické rady, které se hodí každé ženě plánující otehotnění

Katka

Katka, 18. 10. 2021, 19.03

Raději se s tím nikde nechlubim, aby mě neukamenovaly, ale 2 ze 3 dětí byly na první pokus. Výživu před otěhotněním jsem neřešila ani já, ani partner. V těhotenství jsem nejedla skoro nic a do 6 měsíce jsem hubla. Myslím, že pokud se dlouhodobě nedaří je v tom víc než jenom málo zinku nebo stres. Statistiky rozvodů po úspěšném ivf to jenom dokazují. Navíc v mém okolí jsou děti z ivf vážně nemocné, takže pro ty rodiče je to takové pyrhovo vítězství.

patricia077

patricia077, 19. 10. 2021, 9.37

Tak kvalitní strava je základ všeho, ale já teda stravu před otěhotněním neřešila a v těhotenství jsem dost zvracela, takže tak...na první pokus jsem měla tři těhotenství, takže jsem na tom podobně jako ty a to i přes pozdější věk, ale zas jsem měla třeba horší průběh těhotenství, velké děti a hrozné porody, kamarádka oproti tomu nemohla otěhotnět léta, otěhotněla až ve 42 letech paradoxně v době covidu a těhotenství prý bylo nejkrásnější období v jejím životě, bylo jí tak krásně, hormony pracovaly, zdravá pleť super vlasy prý chce být už pořád jen těhotná

Katka

Katka, 19. 10. 2021, 11.01

Tak to je fakt docela vzácné, mít na těhotenství hezké vzpomínky. Já strihala metr už tak od 6 měsíce a děkovala jsem bohu, že byly oba porody v 38 tt, dyl už ani den. Natož když někdo ještě přenáší 😯Mám kamosku 40 a děti už zavrhla, že je stará. Bohužel dříve partnera neměla. Tak jsem zvědavá, jestli si to přeci jenom nerozmysli.

patricia077

patricia077, 19. 10. 2021, 11.19

Ono je to fakt hodně individuální, kamarádka se cítila báječně a nebýt jiných problémů, šla ještě do druhého...hele já přenášela obě děti a bylo to "peklo" a jsem si jistá, že bych taková těhotenství měla furt, jedno zda kluk, holka, jedno zda jsem jedla vitamíny nebo ne, jedno zda jsem chodila do práce nebo ne a u mně nezafungovala ani genetika, mamka měla těhotenství i porod naprosto jiný...

Katka

Katka, 19. 10. 2021, 11.29

Termín pohodové těhotenství zřejmě vymyslel muž. 😇

patricia077

patricia077, 19. 10. 2021, 12.35

Tak termín mateřská dovolená nejspíš taky ale zas jak u koho, znám spoustu žen, co se na mateřské fakt nudily a studovaly VŠ apod ale ještě k té tvé kamarádce, pokud má nového chlapa a ještě je mladší tedy on tak možná do toho dítěte fakt půjde, já jsem potkala ženu starší než já a ona říkala, že už má dospělé děti skoro vnoučata, ale že má teď podstatně mladšího partnera a ten chce svoje, takže do toho asi půjde, to mi nepřijde jako šťastné řešení...

Katka

Katka, 19. 10. 2021, 13.33

Jejímu je 45 let a už má dospělou dceru, takže to není, že by neměl žádné dítě a nutně nějaké potřeboval. Chápu, že nechtějí třeba na ivf, to je rozumný přístup, ale přirozeně bych to zkusila. Tělo není hloupé a ví na co má a na co už ne. Stejně tak jako tělo před spuštěním ms vyhodnocuje, jestli má dost síly a živin na její zastavení. Pokud ne, tak ji vůbec nespustí, viz anorexie a ženy v pracovních táborech.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů